Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do 2xarn-z pochyłą przegrodą?? co o tym sądzicie??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa do 2xarn-z pochyłą przegrodą?? co o tym sądzicie??

Jestem w trakcie robienia podłogówek. 2x arn150-05-04 (szereg) + arv104-63-08.
    Zwrotnice chciałem zrobić, taką jak z obliczeń Irka. Problem jest z tłumikiem dla wysokotonowego. Nie wiem czy dobrze policzyłem wartości: 2,3ohm(szeregowo) + 19,4ohm(równolegle). Prosił bym o sprawdzenie i ewentualne poprawienie jeśli sie myle.

Jeszcze jedna rzecz, czy dla modelu 05, trzeba również dawać cewke równolegle (0,13mH) do tłumienia rezonansu arn`ów.

Zdaje sie ze wszystkie glosniki Tesli maja ten paskudny rzonans. Ostatnio walczylem z XW165 i nie udalo sie bez pulapki rezonansowej osiagnac danej charakterystyki. Wiec ta cewka 0,13mH jest wskazana.
    Co do tlumika to proponuje na poczatek podlaczyc bez niego. Jesli bedzie za duzo wysokich to poeksperymentuj z jednym szeregowym rezystorem do ok 4om.

Skomentuj

Ok, w sumie racja zobaczymy jak to zagra, a wtedy się go najwyzej przyciszy.
      A jeśli chodzi o cewki to jak grubym drutem powinny być nawinięte. Dla niskotonowego i pułapki pewnie grubszy 1,4 bylo by ok, czy może być cieńszy, a dla wysokotonowego powiedzmy 0,7 było by ok??

Skomentuj

Dla niskoton. wystarczy nawet 1.2mm a wysokoton. 0.7 będzie gut.

Skomentuj

Dzięki, mam jeszcze ostatnie pytanie jeśli chodzi o zwrotnice, do Irka.
          Pisałeś, że cewki nie muszą mieć dokładnie takiej indukcyjności jak napisałeś, no i nie powiem jest ciężko znaleźć identyczne.

dla niskotonowego, powinno być: 0,93mH, a do wyboru mam 0,82mH i 1mH.
          dla pułapki, powinno być: 0,13mH, do wyboru 0,1mH (drut 0,7), 0,15mH(drut 1,0)
          dla wysokotonowego, powinno być: 0,36mH, do wyboru 0,33mH i 0,39mH

Które indukcyjności były by lepsze dla poszczególnych cewek?
          Jeśli już muszą być inne, bo samemu pewnie lepszych bym nie nawinął.

Skomentuj

a niemasz mozliwości żeby ci ktoś to pomierzył i poodwijał tyle ile trzeba?? lepiej kup większe wtedy zawsze mozna coś zakombinować

Skomentuj

Można by spróbować, może niedługo sam bym się tego podjoł w końcu jestem na fizyce technicznej, ale narazie nie mam warunków.

A tak od strony technicznej, czy w tych cewkach, druty nie są czasem zgrzewane jakoś, czy nie bedzie problemy z ich odwinięciem?

Skomentuj

weź z dexona tam mają nawijane na karkas

Skomentuj

A jeśli wziął bym na razie zrobił zwrotke na tych cewkach o większej indukcyjności, jak by się zmieniły jej parametry, jaka była by częstotliwość podziału i wogole. Jak można to policzyć??

[ Dodano: 2005-08-15, 21:33 ]
                  Właśnie projektuje obudowę do 2xarn i jest pewien problem, br jest dość długie 18cm, ale chce go dać z przodu. Co powoduje, że obudowa staje się dośc głeboka i objętość też jest za duża. Nie mogę jej zwężyć, ani zmniejszyć wysokości. Co sądzicie zrobieniu pochyłej przegrody, takiej jak na obrazku. W sumie "zmniejszała" by ona fale stojące, ale czy nie wpływała by jakoś negatywnie?
                  Załączone pliki

Skomentuj

Na moje wygląda ok, nie wiem co na to inni.

Skomentuj

a nie lepiej zastosowac zagięty b-r

Skomentuj

zagięty br, hmm a gdzie ja takiego znajde??

[ Dodano: 2005-08-20, 22:56 ]
                        no niech ktoś napisze co o tym myśli??
                        dobrze bedzie czy nie

Skomentuj

Czaruję...
                        X