Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szpachlowanie - Pomocy!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szpachlowanie - Pomocy!!

mam problem,
    Dostałem następne obudowy :P tylko że tutaj jest róg ukruszony, tak jak by kolumna spadła na niego z dość wysoka.
    teraz moje pytanie: jak to zaszpachlować i czym? kiedyś jak szpachlowałem i mi nawet wyszło, to po kilku dniach po dotknięciu tego w celu wyszlifowania, szpachla po prostu odpadła :( teraz nie wiem jak to zrobić żeby to było wytrzymałe (wiadomo że nie tak jak deska) ale żeby to można było dotknąć albo chociaż oszlifować i okleić..
    Może w to miejsce powbijać szpilki i dopiero zaszpachlować żeby szpachla się chwyciła szpilek i była tak jak by mocniejsza??

prosze o pomoc..

Ja kiedyś używałem takiego kitu z naturalnego drewna.Po wyschnięciu był twardszy niż płyta wiórowa.Można też spróbować szpachlą samochodową.

Skomentuj

DISTAL schnacy 24h

Skomentuj

Zwykłe szpachlówki do drewna się niestety do tego nie nadają. Zastosuj zwykłą szpachlówkę samochodową poliestrową z utwardzaczem. Może być z włóknem szklanym albo zwykła, obie są dość mocne. Na samym poczatku należy przede wszystkim oczyścić, odkurzyć i odtłuścić powierzchnię(najlepiej benzyną ekstrakcyjną, jeżeli to ma naprawdę dobrze trzymać). Przy urabianiu szpachlówki nie oszczędzaj specjalnie utwardzacza - dodaj normalną dawkę według instrukcji.

Nie można próbować szpachlować wszystkiego odrazu za pierwszym razem, bo taka gruba warstwa odpęknie. Najpierw należy dokładnie wetrzeć pierwszą warstwę. Jeżeli ona dobrze złapie, to dalej możesz już zaszpachlować całość i wtedy na pewno będzie dobrze trzymać.

Generalnie najlepiej się szpachluje miękką, dopiero co urobioną szpachlówką. Gdy po paru minutach lekko przeschnie, wtedy jest trochę gęstsza i o wiele gorzej się klei.

Skomentuj

jeszcze jedno pytanie, czy mam to oszlifować ?? czy tak na "goły" chropowaty róg robić??

Pozdrawiam

Skomentuj

zip, Szpachla samochodowa jest dobra ale na duze powierzchnie. Wedlug mnie na narozniki jest ciutek za krucha.

Korab, powierzcnia lepiej zeby byla chropowata... ...byle ta chropowatosc nie odpadala po lekkim dotknieciu :). Distal jest klejem wiec i tak powinien dobrze trzymac.

Skomentuj

dla wzmocnienia konstrukcji wbij w rog ze dwa trzy gwozdzie sztywne i na nich poloz szpachle

Skomentuj

--------------------------------------------------------------------------------

"Zastosuj zwykłą szpachlówkę samochodową poliestrową z utwardzaczem. Może być z włóknem szklanym albo zwykła, obie są dość mocne. "
                Przychylam sie do tej odpowiedzi taka szpachlówa kosztuja ok 5-taka
                a co do "Gdy po paru minutach lekko przeschnie, wtedy jest trochę gęstsza i o wiele gorzej się klei."to po takim casie jest już twarda jak beton (wiem bo się bawiłem)i niemusisz żadnych gwożdzi ani szpilek wbijać.
                No i życze powodzenia.

[ Dodano: 2005-08-13, 19:57 ]
                A jeszcze co do slifowania,to zależy czym oklejasz,jak fornirem to niemęcz sie za długo,a jak okleiną to musi być wszystko starannnnnnnie i równiutko bo jakieś garby doły to widać z daleka.

Skomentuj

Ja sam szpachlowałem róg kolumn tosnila i był ostro scięty to wziełem wyszpachlowałem go dwa razy szpachlą samochodową i puznije ładnie wyczyściłem i siem trzyma dobrze i pużniej okleiłem i jest git

Skomentuj

ja robię zwykłą szpachlówką - i jest ok

Skomentuj

Zwykłą szpachlówką może i jest ok, ale samochodowa schnie do 20 min.

Skomentuj

samochodowa schnie u mnie berdzo szybko też zależy ile dam utwardzacza

Skomentuj

Po prostu się nie spieszcie przy szpachlowaniu, nie dawajcie za dużo utwardzacza, bo się będzie źle nakładało. Jeżeli ma schnąc 20 min, to niech poschnie 2 razy dłużej, bo może źle związac

Skomentuj

ja nigdy się przy szpachlowaniu nie śpieszę :) ale trzeba się przykładać bo powierzchnia pod okleinę np. musi być głaciutka i to mnie zniechęca zawsze :/

może lepiej laminować kolumny? (tak jak meble) zamiast tą folią robić? ale nic nie ma lepszego od forniru

PS. sorki za mały O.T.

Skomentuj

Jeżeli ma być pokryte folią winylową to ja bym proponował polakierować to wcześniej ze dwa razy.

Skomentuj

[quote="Dj SMS"]ja nigdy się przy szpachlowaniu nie śpieszę :) ale trzeba się przykładać bo powierzchnia pod okleinę np. musi być głaciutka i to mnie zniechęca zawsze :/

może lepiej laminować kolumny? (tak jak meble) zamiast tą folią robić? ale nic nie ma lepszego od forniru

a gdzie mozan dostać cos takiego??

Skomentuj

Panowie, Panowie!! Widzę, że muszę coś dopowiedzieć.... szpachla samochodowa nadaje się do szpachlowania dużych powierzchni (małych też:) ale warstwa szpachli nie powinna być grubsza nisz 2-3mm bo szpachlą się tylko wykańcza i nie ma właściwośći nośnych. Jeżeli warstwa ma być grubsza, to żywica epoksydowa, szpachla z dodatkami typu opiłki metalu - można taką w sklepie dostać.

Po drugie przed szpachlowaniem powinno się powierzchnię "zmatować" gróbym papierem ściernym - powiedzmy 80ka bo inaczej nie przylegnie dobrze do podłoża.

DISTAL schnacy 24h
                                  kleje 2składnikowe, poksylina - to jest to - szpachlą ostatecznie możesz na koniec tylko wyrównać.

A może klej do drewna z wiórami drewnianymi - ja tak kiedyś zaślepiałem BR i trzyma do dziś.

Skomentuj

mozna tez kupic szpachle z wloknem szklanym bardzo dobrze wyppelnie durze powieszchnie

Skomentuj

Czaruję...
                                    X