Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino 5.1 ARN + Vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino 5.1 ARN + Vifa

Zastanawiam sie nad koleją konstrukcją głośnikową. Tym razem celem ma byc zestaw do kina domowego. A więc do wykonania bedzie 5 głośników (suba mam na gdn 20/80/2).

Myśłe nad ARN-150/03/4 + Vifa D27TG-05-06, jednak zasatanawiam sie czy tych ARNów nie zastąpić Visatonami W 130 S 4 OHM - koszt jednak ulegnie znacznej zmianie :( około 360 zł róznicy. Pytanie do was czy warto zastosowac te Visatony i czy ma ktoś projekt zwrotnicy do tych góśników (moze byc zwrotnica z serii Alto Line)
    Dodam ze obecna moją wykonaną konstrukacją z której kożystam jest ARN 188 + ARV-104/04/8. Zestaw ten gra całkim OK, jednak drażni mnie ostra góra.
    Pytanie czy ARN 150 bedzie lepiej grał średnicą od tych co mam obecnie (podobno mniejsze gółośniki mją lepsze ch-ki kierunkowe). Calość napędza Yamah RXV-450

Jeszcze chciałbym dowiedziec sie czy centralna kolumna powinna miec bass-reflex (jaka jest wystarczająca dolna czestotliwośc graniczna centralnego)???
    Czy w przypadku ARN150 robiąc centralną mozna zastosowac obódowe zamkniętą??

Kolejne pytanie to, czy ktoś kożystał z Vify D27TG-05-06 i ma do niej zwrotke również do wersji ekranowanej.

Za wszelkie opd. WIELKIE DZIEKI

Jak dla mnie to ta Vifa jest zbyt dobra dla Tesli. A centralny powinien odtwarzac od około 100hz, bo przecież fronty i subwoofer uzupełnia.

Skomentuj

Jezeli Vifaka jest za dobra dla Tesli to co proponujecie w cenie okolo 100 zł za nisko-średnio tonowca. Za takie pieniądze to jedynie Tonsil badź Visaton. Chyba ze sie myle.
      Ja osobiscie mysle ze warto wydac pieniążzki na vifke wysokotonową - ponac gra dobrym cieplym dzwiekim, co wpłynie na lepsze subiektywne posytrzegania calego pasma. Dla mnie ARvka gra nieco za ostro.

[ Dodano: 2005-08-14, 22:00 ]
      Patanie jeszcze dotyczące kopułki D27TG-05-06 - wystepuje moze ona w wersji ekranowanej, jezeli nie, to czy mozna ja stosowac w sekcji głosnika centralnego, cze nie bedzie ona mila wplywu na TV/Monitor LCD

Skomentuj

Zamiast D27TG05-06 weź DX25TG05-04 (posiadam), nie jest chłodzona ferrofluidem przez co ma bardziej liniową charakterystyke, ogólnie wydaje się byc lepsza. Jeżeli centralny głośnik trzymasz na telewizorze, lub bardzo blisko niego, lepiej wziąc wersję ekranowaną. Na nisko-średniotonowca weź Visatona W130SC. Nie słyszałem go ale sądze, że zagra lepiej niż Tesla lub Tonsil.

Skomentuj

hm.. jak ja robilem swoje kino tez myslalem nad Visatonami, ale podpowiedzieli mi ze nie warto. roznica miedzy ARN'ami a Visatonami jest prawie 100zł, a to nie tak malo, a graja podobno podobnie :)
          co do ARV'ek fajnie graja u mnie, chociaz niektore czestotliwosci w niektorych utworach, a najbardziej w tych slabej jakosci sa dziwnie odtwarzane, ale ostatnio zauwazylem ze to wina ARN;ow a nie ARV'ek... to chyba przez zwrornice. moze zle podzielona jest.... nie wiem.

Skomentuj

miałem ARVki, później tweetery Heco i teraz tą Vifę i różnica naprawdę jest duża ;]

Skomentuj

Na gwizdki moge wydac pieniądze rzedu 120 zł/szt. wiec mysle ze Vifa bedzie trafnym wyborem jednak nedal nie wiem jaki wybrac model do kolumny centralnej - dodam ze w roli nisko-sredniotonowca bedzie ekranowany ARN badz Visaton

Skomentuj

Czaruję...
              X