Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless HDS 164 BR/Closed

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peerless HDS 164 BR/Closed

Witam,
    Mam taki mały problem co do zabudowy HDSa 164. Wszędzie na stronach (i producenta, i DIY zagranicznych) ludzie umieszczają go w obudowie BR (na akustyku nawet nie napisali sugerowanej obudowy closed). Ale ja dla odmiany wsadziłem go w zamkniętą (mocno tłumiona) gdyż dolne pasmo uzupełni SLS 10 (którego jeszcze nie mam) i nawet pasowało mi F3=100hz. Qtc=0,492
    Problem polega na dośc szybkim osiąganiu Xmax. Obudowa ma w zaokrągleniu 9L.

Nie wiem co jest przyczyną. Jedną z nich może byc mała moc wzmacniacza i przy dużej mocy przesterowuje się (Techincs Su-V45A około 2x45w przy 8ohm). W skali 0-10 dochodzę do 2,3 (zależnie od nagrania) i membrana zaczyna już bez sensu latac (choc jest już głośno). Druga przyczyna to po prostu zły dobór obudowy - czyli zamkniętej.
    Poniżej zamieszczam wykresy z BassBoxa. Żółty zamknięta, zielony BR FB=48hz

Jakieś inne propozycje? Pytam, bo nie mam pewności czy kaleczyc wykończoną obudowę...

sluchaj glosnik byl projektowany jako glosnik do kolumn z obudowa BR i tam jest jego miejsce nie sugeruj sie tym ze subwoofer bedzie pracowal jako uzupelnieni kolumny musza byc zaprojektowane jako pelno pasmowe a sub ma pracowac gdzies tam nadole samo podejscie po co mi bas z kolumn skoro mam suba jest bledne

Skomentuj

To są kolumny 3-drożne. Ale sądze, że masz rację, głośnik tak został zaprojektowany i będę musiał zrobic przeróbkę... Dzięki

Skomentuj

jeaeli jeszcze nie kupiels slsa to nie kupuj glosnik nie nadaje sie do kolumn jak mi nie wierzysz to pogadaj z dj_zibi on tez tak zrobil i nie jest zadowolony
        zdecydowanie lepiej sprawdzi sie ty beyma 12br70 poprosty sls przy malych mocach ma zbyt mala efektywnosc

Skomentuj

Już zamówione niestety.... Nic nie poradzę, zobaczę jak to zagra...

Skomentuj

Z wykresu widać że wytrzymałość mocowa szybko spada ze zmniejszaniem się częstotliwości w porównaniu do B-R, może obudowam musi być nieco mniejsza (7L)?

Skomentuj

Zmniejszanie nic nie daje, Łukasz miał rację ten głośnik jest stworzony specjalnie do BR...
              Aha i co do SLSa... W przyszłości myślę, żeby do nich zbudowac/kupic końcówkę mocy lub 2 monobloki. Ale to naprawdę przyszłośc. Pierwszy w kolejności będzie wzmacniacz. Poszukiwania zakończyły się na:
              Vincencie SV-129 http://www.vincent-tac.de/en/produkt/voll/sv_129.php , oraz
              NAD C352 lub NAD C320BEE http://www.nadelectronics.com/integrated_amp/index.htm
              Naczytałem się o nich artykułów i wywnioskowałem, że są najlepsze w swojej cenie.

Skomentuj

schmeichelsopot, hmm przyznam sie szczerze, ze nieco zaskoczył mnie twoj problem. Ja równiez wykorzystuje w swojej najnowszej konstukcji HDS164 i mimo ze nie mam jeszcze zwrotnicy podłaczyłem kolumne (18l, BR@44Hz ) do wzmacniacza opartego na lm3886 w standardowej aplikacji i co musze przyznac to to że ten głośnik dość trudo przesterowac, w moim przypadku duzo szybciej niz mozliwosci przetwornika skonczyły sie mozliwości wzmacniacza... Nie wiem co prawda jak ten przetwornik zachowuje sie w tak małej obudowie closed, lecz zanim dodałem do swoich kolumn BR, rowniez przeprowadziłem probny odsłuch i nie zauwarzyłem niepokojąco duzych amplitud membrany,mogących zagrozic głośnikowi, a dodam że było dosć głośno, jak na mnie to nawet za głośno. Moim zdaniem jednak głosnik wybitnie i tylko do br bo tam dopiero zaczyna grać...

Skomentuj

zrob 2way z aktywnym subem na sls po jednym taki na kolumne albo jeden na dwoch. powinno byc dobrze. Tylko mocy potrzeba.

Skomentuj

Ukasz, kolumny już stoją wykończone.
                    Dzisiaj robię przeróbkę, zmierzyłem dokładnie objętośc i wychodzi 10,86L, stroje na 44,08hz (50/230mm). Napiszę jeszcze jak to gra.

[ Dodano: 2005-08-17, 21:03 ]
                    Zrobione. Różnica w wytrzymałości jest wielka, pewnie dalej już się wzmacniacz przesterowuje ( tak głośno nie słucham ). Zakres średniego basu jest miękki, niskiego prawie nie ma, ale F3 wynosi 60hz. Naprawdę ten głośnik potrafi zagrac w BR.

Skomentuj

i cio i cio a nie mowilismy

Skomentuj

Zamieszczone przez schmeichelsopot
                        Ukasz, kolumny już stoją wykończone.
                        Dzisiaj robię przeróbkę, zmierzyłem dokładnie objętośc i wychodzi 10,86L, stroje na 44,08hz (50/230mm). Napiszę jeszcze jak to gra.

[ Dodano: 2005-08-17, 21:03 ]
                        Zrobione. Różnica w wytrzymałości jest wielka, pewnie dalej już się wzmacniacz przesterowuje ( tak głośno nie słucham ). Zakres średniego basu jest miękki, niskiego prawie nie ma, ale F3 wynosi 60hz. Naprawdę ten głośnik potrafi zagrac w BR.
                        mam ten glosnik - najlepiej sprawuje sie przy 15 litrach ze strojeniem na ok 45hz (i tak wychodzi wtedy długi BR ale nie az tak)

Skomentuj

Czaruję...
                        X