Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do Cinquecento...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do Cinquecento...

Witam

W planach mam subwoofer do tego malutkiego samochodzika.
    Moje wymagania to jak najmniejsze wymiary obudowy (max 12l), nie musi schodzić bardzo nisko, myślę, że wystarczy 60Hz. Ma to jakotako grać a nie "walić" bez sensu.
    Zasilane to będzie prawdopodobnie jednym TDA7294.
    Chciałbym abyście polecili jakiś głośnik który by sprostał moim wymaaniom.
    Na sam głośnik mogę przeznaczyć max 100zł.

Czekam na jakieś propozycje.
    Pozdrawiam

za 100zl nie poszalejesz do tak malej budy do JL jakiegos moglbys wsadzic albo mds 08 ale to poza twoja kasa...

Skomentuj

Jakaś 16-stka tonsila,alfreda,stx-a ew. tesli w małej skrzynce...
      Ale mi sie nawet o tym myslec nie chce.Od 60Hz to mi spokojnie systemówki w drzwiach grają.Jak nie niżej.

Skomentuj

Zasilane to będzie prawdopodobnie jednym TDA7294. Na sam głośnik mogę przeznaczyć max 100zł.
        to są wymagania które sprawiają że nie masz żadnych możliwości.
        TDA będzie za słabe do wszystkiego chyba, a 100zł to za mało żeby myśleć o małej budzie i jakimkolwiek graniu.

powiedz mi jakie masz radio, jaki system przedni, co Ci sie mieści w miejscach montażowych oryginalnych, co chciałbyś osiągnąć, jakiej musyki słuchasz, jak przygotowane masz miejsca fabryczne na głośniki, ile masz kasy do dyspozycji na wykonanie systemu audio w samochodzie. poradzimy coś, nie ma sie co martwić.. coś wyczruję. :)

Skomentuj

Poszukaj na Allegro Tonsila samochodowego 20cm SW 1201 lub cos w tym rodzaju, za okolo 100zl taki wyrwiesz uzywany. Z drugiej strony to balbym sie go pakowac w 12 litrow (na moje oko 15l to minimum w BR nisko strojone, chociaz nie tak nisko jak sugeruja symulacje), to jednak troche malo, ale w koncu ty nie potrzebujesz bardzo niskiego zejscia (i masz racje bo nie to sie w samochodzie liczy), na dodatek Tonsilek nie bedzie potrzebowal bardzo mocnego wzmaka.
          Moze sie myle co do zastosowan tego glosnika, bo nigdy go nie stosowalem, chociaz nosze sie z zamiarem kupna samochodu i wlasnie suba na tym przetworniku mam zamiar wsadzic do srodka.

Skomentuj

wiesz za 100 zł to pozostaje ci tylko stx w zasadzie zadna budzetowa 20 nie zagra w tak malej budzie znaczy zagra ale nie dobrze
            od razu pozegnał bym sie z buda br nie zestroisz sensowanie zadnego kanalu w takiej pojemnosci
            wyjszie bym by starszy herz z seri hs 160 ale z tego co wiem nie sprzedaja juz go
            moja rada jest taka

cieniaska mozna w zasadzie prosto naglosnic bo i basoweic nie musi byc jakis potezny
            zwieksz bude do 15 lirow zastosuj oczywiscie zamknieta kup tonsila 20/80/2 niskie qts w zasadzie umozliwia prace w malym closed mocno bardzo mocno wytlum zasil go tda filtr obetnij nisko i powino to ladnei zagrac

Skomentuj

TDA będzie za słabe do wszystkiego chyba
              magik, jeździłem ojca Cinquecentem chwilowo bawiłem się w CA w tym aucie i powiem Ci, że TDA7294 w zupełności wystarczy!!!!

W sumie dużo lepiej słychać, jak wyciągniesz tylną półkę, ale i bez tego moc jest wystarczająca. No chyba, że kolega bawi się w BooooMBoxa, to stanowczo za mało :P

Skomentuj

A więc tak narazie nie jest zabogato w samochodzie bo są jedynie faryczne głośniki na przodzie w desce rozdzielczej sa dwie 10cm kenwooda a z tył dwa "jajka" takie małe nie wiem dokładnie jakie wymiary. Radyjko to SONY L380X 4x45W.
                Resztą głośników będę się zajmował nieco pozniej narazie chce zrobić subwoofer.
                20/80/2 odpada ponieważ w obudowie zamkniętej 15l ma dosc wysokie strojenie. Prawie 80Hz to zdecydowanie za wysoko.
                Aktualnie mam w domu LW800 i w zupełności wystarcza mi w pokoju, myśle, że jak by to grało podobnie w samochodzie to było by wystarczająco. LW800 oczywiście odpada bo musi mieć zdecydowanie za dużą obudowe.
                A może STX 18-120-6 SW? w 15l i strojienie na ok 55Hz?

Skomentuj

Wklep parametry do winisd i kombinuj.Sam sobie odpowiesz.
                  Ja dodam tylko od siebie że z takim budżetem i takim litrażem nie ma szans na stworzenie czegoś na miano subwoofer.Jest jeszcze realna szansa na LW 800 w 20L closed ale o wszystkim co poniżej 50-60Hz zapomnij.I nie wiem czy to nie jest najlepsze rozwiązanie.

[ Dodano: 2005-08-19, 20:09 ]
                  O!
                  Albo 2x LW i isobaric.

Skomentuj

2x LW i isobaric było by OK. Tylko widzę, że nie szukasz głośników samochodowych, tak więc losowo o jest, pożyją zezon a może 5 A wiesz co?? Ja mam Monacora CBR200TCR - typowo samochodowy głośnik. "Nie"stety symulowałem go jak mogłem i niedało się zmniejszyć obudowy poniżej 24l, ale świetnie spisuje się w tylnej półce - jako skrzynię wykorzystuje bagażnik, tylko półkę musiał byś zrobić drewnianą. No i cena jest trochę wyższa. Do tych 12l jeżeli szukasz nie tylko po głośnikach samochodowych i w tej cenie to może 15stki tesli.

Skomentuj

Dobra powiedzmy, że przeznacze na głośnik 200zł. Jakieś propozycje? ( grę wchodzi tylko nowy głośnik)
                      Tylko nie piszcie, że to dalej mało bo nie chce żadnego "audiofilskiego" sprzętu w samochodzie wartym 3000zł. To ma grać ładnie w środku a nie nagłaśniać pół osiedla.
                      Obudowa 20l i ani 1cm3 więcej nie jestem w stanie przeznaczyć w i tak skromnym bagażniku.

P.S. zauważyłem, że jeśli ktoś się podejmuje skonstruowania czegoś typu low-end bardzo niechętnie pomagacie lub piszecie na "odczepne". przynajmniej ja mam takie wrażenie. Nie każdego przecież stać żeby wawalić na głośnik pół wypłaty...

Skomentuj

Gangst3R, bo to jest jak ze wszystkim.Jak cos jest niezłe to i kosztuje.Skok o 100 zł i do 20L nie wiele tu wnosi.Ja bym się trzymał wersji na LW w isobaricu jak chcesz w miarę nisko sięgnąć.Choć jeden w 20L tez porozrabia nieźle.Gdybyś miał ten budzet +100zł to bym powiedział krótko-MDS08 IT w 24L BR i pozamiatane.A tak to misie koncept kończy.Wybacz.

Skomentuj

P.S. zauważyłem, że jeśli ktoś się podejmuje skonstruowania czegoś typu low-end bardzo niechętnie pomagacie lub piszecie na "odczepne". przynajmniej ja mam takie wrażenie. Nie każdego przecież stać żeby wawalić na głośnik pół wypłaty...[/quote]

ja te robię na low endzie i nie zauważyłem, zeby tu koledzy mnie olali (może się mylę )
                          a poważnie za 100 zł to nie wiele się zrobi. jak kupisz głośnik, kóry sie rozwali po zimie to wydałeś kasę musisz kupić nowy, więc wydałeś 200 zł zamiast 100. ja bym na Twoim miejscu poczekał dozbierał kolejne 100 zł i wtedy poszukał czegoś. a tak a'propo tda 7294 to masz do niego przetwornicę?bo on na 12 V to chyba raczej nie działa

Skomentuj

MDS08 IT w 24L BR
                            ponad 200zł za sam głośnik ale jak znalazł byś używke to sie nie ma co zastanawiać tylko BRAC!!!

Skomentuj

Skoro masz w planie wymiane głośników w drzwiach, a nie potrzebujesz częśtotliwości niższych niż 60 Hz to nie lepiej dołorzyć te 200 zeta właśnie do przednich głośników? Po co się pchać w sub'a, który i tak pewnie super nie zagra, jak można mieć bardzo dobry dźwięk bez niego?

Skomentuj

Barthez, przecież Gangst3R, wyraźnie napisał:
                                w desce rozdzielczej sa dwie 10cm kenwooda a z tył dwa "jajka" takie małe nie wiem dokładnie jakie wymiary. Radyjko to SONY L380X 4x45W.
                                widzisz tam jakieś drzwi??
                                bo ja nie.. i nie wiem co polecić na 10cm do deski żeby było ok.

w pewnym sensie sie moge zgodzić jednak że najlepiej wszystko sprzedać i zrobić tak:
                                -panel drzwiowy (100zł sztuka lub zrobić samemu)
                                -wytlumienie drzwi (wykonanie samodzielne)
                                -wymiana soniaka na najniższy model radia ciut lepszego, np alpina cdm najniższa (450zł używka)
                                -dls r6a zaaplikować w drzwi i mieć spokój z tym samochodem :)
                                -reszte sprzedać
                                -nie kombinowac z subem i wzmakiem.

podziękował za uwagę

Skomentuj

No faktycznie, do samego suba, muszą byc porządne głośniki z przodu bo inaczej dzwięk będzie taki o - chociaż zależy od gustu. Kuzyn ma SC i ostatnio zakupił jakiegoś panasonica na mp3 - to jest chyba 4x45, ale tak na moje ucho to raczej na MOSFETach bo zwykłe koncówki tak mocno nie dają (nawet te 45W) i kontrola do końca skali. Do tego jakieś głośniczki w tylną półkę - niewiem co to za firma, jakieś NO Name pewnie tylko trochę lepsze bo z aluminiowymi membranami i naprawdę bassik jest jak ze skrzynki.

Za tą kase co chcesz możesz już kupić jakieś głośniczki - tak na allegro patrząc to: Magnat, JBL, Pioneer - 6x9 TYLKO podstawą de tego jest mocne radio, lub osobny wzmak.

Skomentuj

Magnat, JBL, Pioneer - 6x9
                                    to w półkę?
                                    gówniany pomysł. na półke se kapelusz połóż i koniec, wiecej nic, po co?

Skomentuj

Czy ja wiem, sam sub przy cienkich głośnikach to średni pomysł, będzie wyraźnie słychać że jest subwoofer - a niepowinno tak być. Sub ma tylko poszerzyć pasmo a nie "brać wszystko na siebie". A podam Ci prosty przykład, głośniki w tylnej półce mogą być bez suba, a sub bez głośników nie (oczywiście założyłem tu, że niema inych głośników, ale 10cm kenwoody to raczej bassem nie zagrają) Niewiem jak te elipsy z tyłu, to chyba nie standardowe 6x9 bo one przecież nie sa aż takie małe i zajmują większą część pułki.

Kiedyś wpadłem na fajny pomysł, ale nigdy go nie wykonałem, więc niemam pojęcia jak by to się sprawowało. Z tyłu w bagażniku jest miejsce na mechanizm do zwijania pasów - ale przynajmniej w tej wrsji co ja miałem nie było z tyłu napinaczy tylko normalne pasy. Zastanawiałem się, jakby wywalić te plastiki i wstawić tam takie paneliki z MDFu i jakieś małe głośniczki basowe - 10-15cm. Tylko niewiem czy by blachy nie dzwoniły

Skomentuj

wez PETERS, przeczytj co napisałem wcześniej bo mi sie nie chce nawet przytaczać..
                                        mówisz ze komś doradzam zastosowanie suba bez dobrego systemu przedniego?
                                        mam Ci zacytować cały mój post??
                                        proszę:
                                        ""najlepiej wszystko sprzedać i zrobić tak:
                                        -panel drzwiowy (100zł sztuka lub zrobić samemu)
                                        -wytlumienie drzwi (wykonanie samodzielne)
                                        -wymiana soniaka na najniższy model radia ciut lepszego, np alpina cdm najniższa (450zł używka)
                                        -dls r6a zaaplikować w drzwi i mieć spokój z tym samochodem :)
                                        -reszte sprzedać
                                        -nie kombinowac z subem i wzmakiem. ""

więc coś z tym swoim postem nie trafiłeś.. :)

a że głośniki w półce to zły pomysł to uważam dalej.. małe auto i niepotrzebne koszty.. sprzedac je a kase wydac na cos innego.. tylko psują scene w aucie.. ale jesli mówimy już o scenie to z fabrycznych głośników nie da sie jej uzyskac i tak kółko sie zamyka i wracamy do punktu wyjscie.. czyli ze najwazniejszy jest system przedni i nad tym w pierwszej kolejnioscie trzeba pracowac .. niestety w takich autach gdzie jest fabryczne miejsce w podszybiu lub desce z przodu a nie drzwiach to jest trudniejsze bo trzeba zaczac od wmiany panelu drzwiowego..
                                        tak sie to robi, :) pozdro, nara

Skomentuj

Czaruję...
                                        X