witam! moze mi ktos wyjasnic czemu gdy wlozylem suba do szafy, bass spotężnial dwukrotnie? az uszy bolą (tylko deski wszystkie odeszly:-/) z gory dzieki
pozdro
zadna sciema!! jak moja matka weszla do mojego pokoju to myslala ze ogluchnie... a jest jeszcze jedna sprawa niewiem czemu ale przy wejsciu do pokoju( drzwi sa przy scianie moze dlatego...) slychac bass najbardziej... w innym miejscu pokoju basu nieslychac tak bardzo chociasz itak jest mocny... kto potrafi wytlumaczyc to zjawisko???
pozdro
no to nic panowie:)montujemy suby i wkladamy je do szafy i wtedy dopiero usyszymy co one potrafia.Zbudujemy suba na jakies badziewnej 20 i po wlozeniu doi szafy bedzie grala jak rasowa 30 lol2.
To że w różnych miejscach jest różne natężenie dźwięku można łatwo wytłumaczyć falą stojącą, to powszechne zjawisko - w węzłach jest ciszej a w strzałkach jest głośniej.
Z tą szafą to już troche trudniej, ale moim zdaniem to ona w jakiś sposób poprawia dopasowanie impedancji akustycznej tego suba do reszty pomieszczenia powodując efektywniejsze przekazywanie energii. Pozatym może powstawać jakiś rezonans wzmacniający bas - zwruć uwagę na brzmienie tego suba w szafie, czy przypadkiem nie jest faworyzowana jakas wybrana częstotliwość.
Czemu piszecie, że ściema?! Sprawdzaliście ?! Ja miałem podobnie. Kolumna stała koło szafy, gdy się otwarło drzwi do niej to bas był o wiele silniejszy. Tyle, że to już nie był bas, a jedno buuuu.
no wlasnie jest tez wkladalem do szafa ale tez n ie byl to bas tylko jakies buczenie i wielkie buuuuuu:/no i po co tak robic jak nic to nie daje tyle ze trohe glosniej buczy ?
przy wejsciu do pokoju( drzwi sa przy scianie moze dlatego...) slychac bass najbardziej... w innym miejscu pokoju basu nieslychac tak bardzo
U mnie jest to samo, siedząc przy kompie mam strasznie mało bassu, a przechodząc do drugiego pokoju bassu jest co nie miara - taką mam akustykę pokoju. Pobaw się z ustawianiem suba w różnych miejscach i skierowanym w różną stronę!!!!
kazda duza powierzchnia ogok ktorej znajdzie sie subwoofer dodaje mu 3 db podobny efekt jest gdy wlozymy suba pod biurko albo ustawimy w rogu pokoju niestet bas wtedy jednolicieje i staje sie mniej i slabiej kontrolowany
mialem podobnie na moim gdn20/802 ;] wsadzilem oczywiscie nie sam glosnik do szafy tylko w pudle :) i hymm byla roznica ;] dudnilo poprostu ;] nie byl to juz przyjemny fajny bas lecz dudnienie ;] ale byl znacznie bardziej odczuwalny, gdy wyjolem go z szafy gral znowu tak jak powinien czyli mieciutko i przyjemnie ;]
wsadzilem oczywiscie nie sam glosnik do szafy tylko w pudle :) i hymm byla roznica ;] dudnilo poprostu ;] nie byl to juz przyjemny fajny bas lecz dudnienie ;]
Ide zaraz z subem do szafy w jakiej części szafa była wytłumiona ciuchami, bo to ma chyba duże znaczenie??
ale to chyba jeszcze zalezy od glosnika ;] bo jak wsadzilem lw800 to szafa mi sie przesowala ;] ale on sam z siebie dudni wiec mu pomagalo zamkniecie w szafie;] aha szafa byla zapelniona w sumie sporo ciuchami lecz ja mam duuuza szafe narozna ;]
Utwor taki jak USHER- YEAH pokazywal jak ten lw potrafi dudnic ;]
hmmm... ..a jaka szafa lepsza?
-zamknieta czy otwarta
-jednodrzwiowa czy dwu
-z pulkami czy bez
-z dodakowym setgmantem na gorze czy na dole
-zamknieta na klucz czy na zatrzask
-oklejana czy fornirowana
ehhh.... ..nie odpowieadajcie
Szafa dziala po prostu jak pudlo reznonansowe. Jest glosniej ale jakosc basu jest do nieczego.
PS.
Podobno dobre efekty daje wsadzenie suba do kuchenki mikrofalowej lub lodowki... ...werjsa full wypas to sub w piekarniku ustawionym na 250stC.
Skomentuj