Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnice i podobieństwa GDWT 9/80/6 a GDWT 9/40/5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różnice i podobieństwa GDWT 9/80/6 a GDWT 9/40/5

Jaka jest różnica pomiędzy tonsilem GDWT 9/80/6 a GDWT 9/40/5 głośniki sa wizualnie identyczne (wielkoś magnesu, tuby itp)
    Pytam ponieważ kupiłem obydwa w promocyjnej cenie (zweglone cewki) i nie wiem czy jak włoże do nich jednakowe cewki to ich parametry będą się mocno różniły.

wygląd nie ma nic wspólnego... powiem to tak: chociaż magnesy wygląda identycznie na zewnątrz, to wątpie żeby były identyczne wewnątrz skoro moce różnią się o 40W... będą inne parametry, na pewno. I brzmienie też może być - to tak jak porównanie gdwk 9/40 z mocniejszym modelem gdwk 9/80 - wygląd taki sam, ale brzmienie inne!

Skomentuj

ale wydaje mi się że cewki do naptrawy sa takie same do 9/40 i 9/80 - uniwersalne

Skomentuj

nie zapominaj o tym że układ magnetyczny i konstrukcja głośnika bardzo oddziałowują na moc i brzmienie a nie tylko sama cewka... oczywiście cewka jest elementem bardzo ważnym!

no i gdwt 9/40/5 to starszy model. brzmienie będzie inne

Skomentuj

to tak jak byś miał fiata uno i fiata 126p, i powiedział ze jak założysz do obu felgi alu, silnik od reno clio i niebieską gałke od skrzyni biegów to juz będzie sie prowadzić tak samo oba auta..

czyl jak mówia górale są 3 prawdy: cała prawda, tylko prawda i gówno prawda.
          to jest gówno prawda.

Skomentuj

A mi się wydaje koledzy, że przesadzacie. Bardzo możliwe że oba głośniki mają tą sama budowe z wyjątkiem cewek, które były nawinięte innym drutem. Producenci, zwłaszcza masowi dążą do tego żeby wszystko było "uniwersalne" więc wg mnie cewka może być jedyną różnicą. Podobnie jest np z procesorami. Jak myślicie czemu masowo ludzie robili athlona 3200+ z 1700+?

Skomentuj

Konsul, pomiary zrób to sie dowiesz

Skomentuj

To są dość stare konstrukcje i o ferrofluid bym ich nie podejrzewał. Ale może magnes jest wykonany z innego materiału, albo ma inną średnicę wewnętrzną? A może cewki są nawinięte na różnych karkasach? Poza tym wiele takich głośników mi się przewinęło przez łapy i zauważyłem, że jest czasami pewna rozbieżność w średnicy nabiegunników dolnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez zip
                  To są dość stare konstrukcje i o ferrofluid bym ich nie podejrzewał. Ale może magnes jest wykonany z innego materiału, albo ma inną średnicę wewnętrzną? A może cewki są nawinięte na różnych karkasach? Poza tym wiele takich głośników mi się przewinęło przez łapy i zauważyłem, że jest czasami pewna rozbieżność w średnicy nabiegunników dolnych.
                  Dokładnie tak, pisałem że magnes może się różnić wewnątrz i mieć inne właściwości.

Skomentuj

Może się różnić wewnątrz i wtedy oczywiście będzie miał inne właściwości. Ale ja jestem przekonany, że gdyby jego wygląd zewnętrzny i ten od strony cewki czyli w środku (to raczej nie do sprawdzenia) był taki sam to magnes jest również wykonany tak samo i z tego samego materiału.

Skomentuj

to są praktycznie identyczne głośniki roznica jest w materiale karkasu cewki - 9/40 to starszy model i miał cewke nawijaną na papierowym karkasie wersja 80 ohmowa otrzymała karkas z kaptonu albo nomexu nie pamiętam dokładnie. Po wymianie cewek będą grały identycznie (nie licząc rozbierzności parametrów typowej dla regenerowanych głośników)

Skomentuj

Czaruję...
                      X