Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Interpretacja parametru dobroć obudowy Qb

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Interpretacja parametru dobroć obudowy Qb

Witam wszystkich
    Chciałbym zbudować własną konstrukcję i poszukuję do tego odpowiednich materiałów. Jestem na etapie wyliczeń wielkości obudowy, którą wylicza się zależnie od jej dobroci Q. I tak np dla wybranego przeze mnie głośnika dla BULLOCK 5 wyszło mi 35l. dla 7 wyszło 58l. a dla HOGE 7 wyszło 70l. Co to jest to HOGE i BULLOCK. Jeżeli mam np. dwie obudowy po 45l. jedna ma gołe ścianki, druga wyłożone materiałem rozpraszającym to jakie będzie Q dla jakiej z nich. Jeżeli więc można odpowiednio wyłożyć obudowę i udawać tym obudowę większą to po co wielka skrzynia 70l. jak można mniejszą np 50l. (nie wiem czy dobrze to interpretuję).
    Może ktoś wie gdzie można znaleźć więcej materiałów na ten temat.
    Pozdrawiam

po to się robi duże obudowy, że jak masz 70 litrów wytłumione, to tak jak byś miał niewytłumione 90 :P
    takie wielkie budy wyszły z mody, jeszcze ze dwa lata temu można było na forum spotkać potwory w 150l

Skomentuj

HOGE BULLOCK czy popularne BB4 i QB3 to typy strojenia obudowy. Roznia sie dobrocia a wiec przedewszystkim wychodza inne wielkosci obudow. Czym mniejsza dobroc tym obudowa bedzie wieksza ale i inne wlasciwosci. Inne czestotliwosci graniczne i inne odpowiedzi impulsowe. Na moim www sa opisane dwa popularne strojenia wraz z charakterystykami.

Skomentuj

Czaruję...
      X