Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W17 s8 czy 2 x W13 s4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W17 s8 czy 2 x W13 s4

Chcę zbudować fronty do kina 5.1.

Rolę nisko-średnio tonowca ma pełnic głośniczek ze stajni Visatona.
    Nie wiem jednak na który sie zdecydowac. Tak wiec powstały 2 koncepcje:

1 Głośnik W 17 S 8ohm w obudowie zamkniętej 30l impuls max 4,7
    -4dB 50hz

2 Głośniki 2x W 13 s 4Ohm w obudowie bass-reflex 25l impuls max 12ms
    -4dB 50hz

Jak myslicie która opcja będzie lepsza???

trudno powiedziec:P
    ale opcja 1 bedzie tansze i glosnik wiekszy; ja bym bral 1

Skomentuj

Witam,
      Jeśli obie opcje są realne, prawdziwe, a nie tylko wynik jakiejś symulacji, to przy Qtc tylko i wyłącznie mniejszej lub równej 0,7 (tego nie podałeś) ja wybrałbym tylko i wyłącznie tę opcję. Spróbuj coś więcej znaleźć na temat starszej serii Alto Visatona.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Urzywam do tego programu symulacyjnego WinISD beta

Qtc = 0,72

Skomentuj

Teoretycznie 1 opcja powinna dać lepsze rezultaty, zamnięta da o 12dB słabszy spadek charakterystyki wiec ponizej tych 50Hz powinieneś zyskiwać. Po drugie odpowiedź impulsowa.

Jednak żebyś się nie przejechał. Ten głosnik ma tylko 17 cm a ty chcesz go zaaplikować aż w 30L , ryzykowana sprawa. Ktoś tu na forum sie żalił, że mu HDS 164 w 9L zamknietej nie wyrabia, to daje do myślenia. Żeby sie nie okazało ze sprzęt dobrze sie spisuje .. do mocy 5..10W (blizej 5).

Skomentuj

Witam,
            Jeśli 0,72 jest dobrocią całkowitą "końcową" (uwzględniającą zwiekszenie z uwagi na indukcyjność szeregową w filtrze) dla tej drogi, decyzja należy do Ciebie. U mnie 0,72 odpada, bo nie spełnia warunku, proste.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Dacyzja zapadła albo 2xW13s a jak to sie nie sprawdzi (na nich niedługo zrobie centrala) to dozpieram kaski i kupie jakąś vifke nisko-srednio do frontowych np. P17WJ-00-08 + DX25TG-05-04

Skomentuj

Wystarczy wejsc na strone producenta ktory pokazuje gotowe kity z roznymi swoimi glosnikami wraz z pomiarami

Skomentuj

tylko niwwiadomo na ile te pomiary Visatona są wiarygodne i jaki z nich wydobywa sie dzwiek. Vifa jednak bedzie od niego lepsza tylko czy warto w nia inwestowac skoro i tak bede słuchł mp3 lub ogladał filmy divx

Skomentuj

z takim zalozeniem to kup se lepiej creativy bo szkoda twojej roboty, wiekszosc nas slucha mp3 i oglada takowe filmy i dazy jakos do coraz lepszego poziomu sprzetowego, kto wie moze kiedys posluza ci do kina Ampli+DVD wiec nie pytaj czy warto bo warto!! ja mam subwoofer do kompa na JL Audio 10W0 za ktorego zaplacilem 499zl a przeciez moglem kupic stx'a bo slucham mp3

Skomentuj

Witam,
                      Kolego, zastanów się. Zespoły głośnikowe to najważniejszy (i najtrudniejszy) element toru. Moim zdaniem, to one powinny być tak dobre jak suma "dobroci" dowolnej liczby elementów pozostałych, z których składa się cały tor (może oprócz jeszcze mikrofonu, jeśli ktoś korzysta). Nierzadko co najmniej dobre zespoły głośnikowe, potrafią pokazać niedostatki innych elementów toru. Zawsze można wprowadzić zmiany. Jesli chodzi o produkty firmy Visaton, to owszem ma lepsze i gorsze. Firma ta posiada dobre mozliwości dla pomiarów (własne). Moim zdaniem jakość ich pomiarów jest bardzo dobra. W sumie, to nie jednej innej firmie życzyłbym tej jakości (i wiarygodności).
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

OK
                        Tak czy siak central i efektowe zbudoje na visatonie 2xw13s, jezeli jednak ten model bedzie nienajlepszy (ponoc gra jak Tesla) to wówczas na fronty zapodam jakąś vife.

Dodam ze obecne kolumienki to ARN188 + ARV (gra całkiem oki tylko góra jest nieco za ostra)

Skomentuj

skoro brzmienie arn188 Ci odpowiada, to wykorzystaj projekt Irka na xw165 (praktycznie te same parametry co arn188) i vifie TC, wtedy wystarczy, że wymienisz ARV i zwrotkę

Skomentuj

Pomysł niezły bo ekonomiczny ale ja jestem ciekaw brzmienia visatona a fronty pewnie będą w całości na vifie bo przeciez prócz kina wykorzystam je do stereo - jakościowo napewno lepsze od TVM.

Skomentuj

Byles kiedys w halach Visaton? Czy ktokolwiek byl, albo przynajmniej widzial katalog jak wyglada ich zaplecze?
                              Jesli ktos byl to moze sie wypowiadac na ile pomiary sa wiarygodne.To nie firma drucik, tylko spora i doswiadczona ekipa w doskonalym wyposazeniem.

Skomentuj

Czaruję...
                              X