Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rozmieszczenie głośników a zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rozmieszczenie głośników a zwrotnica

Witam.
    Przeglądałem ostatnio projekt kolumn Yoshi'ego ze strony audiomania.info, i natknąłem się na małe faq odnośnie ich konstrukcji. Jedna z osób zadała pytanie czy można zastosować układ głośników w formie woofer-tweeter-woofer zamisat tweeter-woofer-woofer. Odpowiedź była taka, że zwrotnica była zaprojektowana do tego drugiego ustawienia i przy pierwszym charakterystyka ulegnie zmianie poprzez podbicie zakresu w miejscu podziału pasma. I chciałem się zapytać czy ktoś wie może dlaczego tak się dzieje skoro wszystkie elementy zostają takie same a zmianie ulega jedynie układ głośników.
    Dzięki.

Odpowiedź jest bardzo prosta , bo ją znam :] . Wynika to ze sposobu pomiary kolumn. Pomiar na wprost nie ma sensu z prostej przyczyny. Czy będzie ktoś siedział na podłodze zeby mieć uszy na poziomie tych ok 70-80 cm jakie ma kolumna? Oczwiście nie, słuchacz jest wyżej. Tak też była mierzona kolumna, z perspektywy słychacza. I do takiego pomairu była zaprojektowana zwrotnica.

Podbicie średnich wynika z tego ze przy układzie TWW dolny głosnik nie wnosi tyle średnich co górny. Zmieniajac układ głosników i podwyższając kolumny spowodujesz ze głosniki będą wyzej i zmienią się warunku ich pracy w stosunku do słuchacza .

Skomentuj

Czaruję...
    X