Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zanikajacy bas...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zanikajacy bas...

witam, jakis czas temu skonczylem moje kolumienki regalowe. cos ala monitorki. na glosnikach STX 80w ss, i tak po odsluchu stwierdzilem ze jak na te glosniki i na moc to bas powinien sie troskz elepiej wydobywac..ale chdzi mi w sumie o dwie rzeczy czy byc moze wytlumienie w srodku jest za grubo i za duzo jego jak na obudowe BR. zastosowałem do wytlumienia watoline do kurtek pkowanych. w sumei wyszło mi jej około 6-8cm..grubosci..czy to byc moze dlatego...??
    i kolejna sprawa...to kable jakie zastosowałem w srodku. mianowicie gdzieś kiedyś wyczytałem na jakiejś stronce o tematyce DIY, ze stosowane są "plecionki" mianowicei kable przeplata sie wzajemnie w postać tak jak by warkocza...tak tez zrobiłem...splotlem je tak jakby w warkocz..od wysokotonowego razem z basowym...czy to tez moze mic cos wspolnego..
    poradzice cos...

Kabli nie powinno sie splatac choc to ma maly wplyw (indukcja wzajemne) ale wytlumienie oczywiscie mozesz wyjac.
    jesl imasz mala przestrzen miedzy sciankami a glosnikiem i oblozyles te scianki wytlumieniem 6-8cm grubosci to moze byc slabo....
    Jest szkola tlumienia mocno blizej glosnika a wcale juz w reszcie obudowy i czesto ja stosuje, wowczas troche mniej podkreslony jest bas rezonansowy. Jesli tlumi sie wszystkuie scianki albo przynajmniej 3 z gory do samego dolu to cienka warstwa max 5cm a w poblizu BR wcale.

Skomentuj

jeszcze jedna sprawa może głośniki niskotonowe są w przeciwfazie to najczęstrza przyczyna zaniku basu :P

Skomentuj

y co do głosników w przeciw fazie to wykluczone...chyba ze na konektorach przy głosnikach sa zle oznaczenia....

a co do wytłumienia....to wczoraj zmniejszyłem wytłumienie tylko na tylnej sciance do grubosci około 2cm....i tak jak by sie troche poprawił...i takze podłączyłem znacznie grubszymi kablami juz nie przeplatanymi...ale ciagle jakos nie jest to..nie wiem teraz juz dlaczego..

Skomentuj

Czaruję...
        X