Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośnikiem do podłogi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośnikiem do podłogi

Mianowicie chce zbudowac suba głosnikiem skierowanym do dołu. Problem w tym że jestem amatorem i nie bardzo wiem jak obliczyc pojemnośc takiej skrzyni i wysokośc nóżek i srednice BR. Głosnik to: STX 42cm,300W, Qts 0,3518,VAS 323,0710L,Fs 21,5071. Bym był wdzięczny za jakies wskazówki:) Wogóle super jakby ktos mógł mi to policzyć(na to raczej nie licze:P) Nie mam zbyt wielkich wymagań, póki co mam suba na alphardzie kupionym za 65pln i jestem zadowolony:). Interesuje mnie ładny mocny i głeboki bas. Fajnie jakby słychać go było także przy cichym słuchaniu muzyki w postaci miłego "mruczenia"(słychac moc "drzemiącą" w głosniku:P) wiecie o co mi chodzi:P.Acha i jeszcze jedno nie wiem czy istotne ale wzmacniacz pod jaki bedzie podłaczony ma 100W. Wiem że post może nie za profesjonalnie zbudowany ale napisałem jak umiałem:P. Z góry dzieki:)

z tym głośnikiem niestety nic z tych założeń nie da się osiągnąć, głośnik potrzebuje ogromnego wzmacniacza, proponuje ci przeczytać opis konstrukcji z tym głośnikiem która znajduje się na stronie audiomania.info jeżeli chcesz obliczyć obudowe to zajżyj do działu download i ściągnij cobie jakiś program symulacyjny winisd czy coś a następnie w na stronie audiomania możesz znaleźć artykuły w których jest dokładnie opisane jak używać tego programu, jeżeli poświecisz temu troche czasu to bez problemu sam zaprojektujesz obudowe.

Skomentuj

grzesio chyba budowal suba na tym glosniku i mowil ze to totalna porazka ze nadajse sie tylko do robienia chalasu
      ja bym proponowal sprzedac i kupic stx"a 27/300 lub alpharda cw 1002c lub dozbierac jeszcze kilka zlotych i kupic tonsila 20/80 bo napewno zagraja lepiej.Aha i jezeli chcesz dac glosnik do podlogi zadbaj albu sub byl masywny bo beedzie i jezdzil po podlodze

Skomentuj

bo grzesio go wsadzil tez do duzo zamalej budy... on wymaga kosmicznie wielkiej obudowy:) i wielkiego wzmaka... czym sie sugerowales przywyborze głosnika?
        :>

Skomentuj

Przy wyboże głośnika sugerowałem sie opinia kolegi który polecał głosniki tej firmy, mówil że zbudował już troche rzeczy na nich i że dobrze grają:) Ale jak możecie polecić cos innego to jestem otwarty na propozycje:)

Skomentuj

chodzilo mi akurat o konkretny model...bo sama fimre i ich wyroby to wiekszosc na forum dobrze zna...no ale nic...a jaka kwote chcesz na to przeznczyc...jakie pomieszczenie...i jakie przeznaczenie: kino czy muzyka...jakie masz priorytety... czy liczy sie dla ciebie niskie zejscie czy szybki twardy bas...sadzac po tym ze chcesz zeby mruczalo raczej zalezy ci na miekkim i niskim basie...no i najwazniejsze...jakie masz kolumny frontowe...

Skomentuj

Panowie,spokojnie.Włąśnie ten głośnik leci do mnie od Grzesia i lada dzień zagra.
              Nikt chyba nie przeczytał uważnie (poza Kudłatym)jak on został zaaplikowany i nie wyciągnął wniosków i od razu go pogrzebał.Za 100 pare zł cudów się nie spodziewam ale jestem więcej niż pewny że jak na taką cene może on miło zaskoczyć.Tylko jemu trzeba mocy i jeszcze raz mocy.100W to duuużo za mało.

Skomentuj

konstrukcja na tym głośniku pojawiła się również na elektrodzie tam autor po zaaplikowaniu w około 70pare litrów z wysokim strojeniem jakies 40hz (nie pamiętam dokładnie) był bardzo zadowolony i pisał o tym głośniu w samuch superlatywach, jeżeli chodzi o te monstrum to w rzeczywistości za taką cene nie można wiele wymagać, na imprezki, do głośnego słuchania bez specjalnej jakości super sprawa, ale mruczącego basiku nawet nawet łopatą nie wyciśniesz:P

Skomentuj

Więc pokój ma 12m2. Głowne zastosowanie głosnika to uzupełnienie moich głośników koputerowych, ma "podbijac" bas(nie wiem co to za sprzęt jakiś "no name" ale są spore gabarytowo i ładnie mocno grają), głósnik ma sie nadawać do słuchania muzyki okazjonalnie do filmów ma zastąpić w tej funkcji mój dotychczasowy Alphard HW1000 (papierowa membrana, twarde zawieszenie) <--niby kompletne dno ale mi sie podoba jak gra :) tyle mie wystarcza.No więc zalezy mi na tym żeby zagrał lepiej od dotychczasowego i potrafił mocno i głęboko udeżyć. Myślałem o zakupie do 150zł. NO teraz już chyba umiesciłem wszystko

Skomentuj

Pożyjom,uwidiom.70L i 18cali,troche nie bardzo ;]

Skomentuj

umberto, no co ty ale jaka wytrzymalość mocowa przy tych 70 :) :P

Skomentuj

Tak jak GRZESIO mial opisane ze na mostku tda robi rzeznie, ale niestety dal mu za mala bude..
                        Glosnik moze i zagra poprawniej ale w wiekszej obudowie...

[ Dodano: 2005-08-30, 10:50 ]
                        PS. DO tych 12mk2 ten glosnik to chyba przesada:P
                        Spokojnie powinien Ci wystarczyc 27...

Skomentuj

Zamieszczone przez Mathix
                          .......Alphard HW1000 <--niby kompletne dno ...... mi sie podoba jak gra ..... mie wystarcza.......
                          skoro nie masz dużych wymagań to śmiało możesz skopiować konstrukcje Grzesia albo poczekać co umberto złoży może da większą obudowe i może nieco więcej wyciągnie z tego stx'a

Skomentuj

"głośnikiem do podłogi" - nie z tym głośnikiem, membrana jest na tyle ciężka - zawieszenie na "miękkie", ze membrana wysuwa się ok 2mm. A to jest bardzo duzo bo o tyle zmniejsza się Xmax.

Skomentuj

wiesz co jak masz 150 pln to sobie kup tonsil 20/80/2...

Skomentuj

OK. Więc to że ten głosnik opada to już wiem:). Co sądzicie o GND 32-300-8-SS? Nie musi być koniecznie skierowany do podłogi poprostu słyszałem że w tej pozycji głosnik lepiej gra dlatego pragnołem zasiegnąc opini o tym typie konstrukcji ale skoro sie nie nadaje to może byc tradycyjna:) (Umberto chyba źle mnie zrozumiałeś nie zamiezałem tego głosnika wsadzać do puszki po alphardzie :P tylko zbudować nową obudowę)

Skomentuj

twoj wzmak jest za slaby to raz...dwa pokoik ma jedynie 12m2...wiec podaj chociaz jakich rozmiarow masz glosniki niskotonowe w tych komputerowych noname...i proponuje ci zrobic suba na 20/80/2 i zasilic go tymi 100w...mama nadzieje ze jest tam jkis filtr DP...a nastepnie zastapic komputerowe shity jakimis monitorami czy malymi podlogowkami...i zaczqac cos robic dobrze i na powaznie a nie bawic sie wjak najwiekszy glosnik w jak najmiejszym pokoju...bo chyba to ma grac dla ciebie a nie jako pokazowka dla znajomych ktorzy wpadn kilka razy w tygodniu na 15min...jak chcesz miec przyjemnosc ze sluchania to zacznij od czegos normalnego a pozniej gdy nabierzesz doswiadczenia to faktycznie mozna sie zaczac tym bawic, robiac wlasnie n takich abstrakcyjnych glosnikach konstrukcje...ale jesli ma ci to sluzyc na dluzszy czas to zapomnij...

Skomentuj

Nie jest do końća prawdą ze w tej pozycji głośniki lepiej grają. W normalnej pionowej pozycji głośńik dosunięty do sciany daje podobny efekt.
                                    Zaczekaj aż Umberto otrzyma głośnik i wyrazi swoją opinie, a dopiero później odrzuć głośnik - z tego względu ze bardzo mało osób robiło cokolwiek na tej krowie, a moja konstrukcja na pewno nie wykorzystała możliwości jakie drzemią w głośńiku.

Skomentuj

Ok dzieki za wszystkie rady. Z tego co napisaliście wywnioskowałem że najlepszy bedzie głośnk 20-25 cm zdecyduje sie na zakup któregoś z tonsila GDN 25/80/1 8 OHM bądź GDN 20/80/2 8 OHM. Jesli mówicie że one ładnie grają to wierze wam na słowo:) Sorry za zawracanie głowy ale wolałem sie pradzić kogoś kto sie na tym zna niż później sie rozczarowć:)

Skomentuj

20/80/2... grzesio tez ma racje ale ja bym sie nie ladowal z tak ogormnym glosnikiem w 12m2 szczegolnie ze to twoja pierwsza konstrukcja a konsekwencje zamontowania tego glosnika w tkaim pokoju sa z deka nieobliczalne a poza tym rodzina by cie szybko wywalila z domu...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X