Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy głośnik ze stajni STX'a (wydajna estradowa 30stka)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy głośnik ze stajni STX'a (wydajna estradowa 30stka)

Jest to nowy głośnik ze stajnie STX’a. Nie jest to jednak ich projekt – to ja maczałem w nim palce :P. W związku z ograniczeniami co do rodzaju membrany (tylko jeden typ…) moje modyfikacje polegały na wstawieniu układu magnetycznego od serii „300” dodatkowo zmianie uległa cewka zawieszenie i kopułka. Na skróceniu cewki z 25 do 12mm i zmianie układu magnetycznego SPL głośnika zyskał 3.5dB. dodatkowe plusy ze skrócenia cewki to oszczędność prawie 14 gram (miedź na 25mm cewce wazy 21 gram a na 12 mm tylko 7,5!!)
    Dodatkowy zysk z krótkiej cewki to jej mniejsza indukcyjność co z kolei owocuje tym że głośnik lepiej przenosi wyższe częstotliwości. Można mu zafundować podział w okolicach 4kHz na końcu pasma niema większych podbić a potem głośnik zaczyna filtrować się sam. W przypadku estradówki jest to duży plus bo niema potrzeby dawania filtru w sekcji basowe (jak wiadomo każda zwrotnica zabiera kilka dB co tu jest szczególnie niepożądane). Do głośnika wypadało by dać porządne tubki ze względu na dość znaczny SPL (większość firm robi tubki 8 ohmowe a taka powinna mieć SPL koło 100dB żeby dorównać temu STX’owi) jeśli weźmiemy jeszcze pod uwage że głosnik wytrzymać powinien 400 wat w paśmie od 150Hz (odpowiada to koło 1600watowemu subwooferowi o takim samym SPL) to widać że raczej tuby tonsila i stx’a odpadają (myślę nad zastosowaniem 2 GDWT9/150/4PJ połączonych szeregowo albo GDWT9/150/8PJ połączonych równolegle) ale „się zobaczy”

Do testów mimo wszystko uzyłem GDWT9/150/8PJ bo miałem taki pod ręką :) niby w pomiarach wygląda nieźle ale w odsłuchu z większej odległości brakuje sopranu – ta tuba jest po prostu za cicha mimo że ma 98dB!!

Jak to gra?? O dziwo bardzo przyjemnie dla ucha bardzo dynamicznie i tu największa niespodzianka głośnik całkiem nieźle radzi sobie z przetwarzaniem basu!! (siedzi chwilowo w budzie 50L strojonej na 50Hz ale zastanawiam się nad zaaplikowaniem go do 25-30L) Co prawa przy większej mocy nie wyrabia ze względu na małe X-max ale nie takie miało być założenie. Doskonale sprawdza się we współpracy z subbasem przy podziale w okolicach 150Hz wtedy niema problemów z X-max nie wymaga dostarczenia dużej mocy ze względu na wysoki SPL (prawie 96dB!! 99dB przy 2,8V czyli tak jak podaje np beyma). Można tanim kosztem zrobić dość uniwersalny zestaw – pełnopasmowe kolumny na małe imprezki albo nadstawki o naprawdę dużej mocy do zestawu z subbasem.

podsumowując kolumny robią masakre w pokoju 40m^2 zasilane 2xTDA7294 z trafa 100wat i napięcia 2x24V w weekend odbędzie się prawdziwy test - 12 godzin na 400watach głośnik kosztuje koło 150zł i jak za te pieniądze oferuje naprawde duuzo więcej niz konkurencja!! mam nadzieje że STX wprowadzi go do seryjnej produkji bo uwazam że naprawde warto!!

parametry TiS

charakterystyka on-axis i near field (łączenie w okolicach 1kHz)

charakterystyka kolumny z GDWT9/150/8PJ jak widać jest cofnięty względem basu o kilka dB co w kolumnach estradowych jest nie do zaakceptowania....

na koniec wyniki symulacji głośnika w 50L BR strojone na 50Hz

SW to jest ten glosnik co ty masz na nim kolumny tylko jeszczwe bardziej zmodyfikowany czy to jest ten sam?

Skomentuj

to dalej posunięte modyfikacje :) mam jeszcze pare asów w rękawie
      musze jeszcze dokładnie zmierzyć Vas.

poprzednie modyfikacje ograniczyły się do zmiany układu magnetycznego teraz troche bardziej zaszalałem zmianie uległa wysokość uzwojenia cewki, zawieszenie dolne, układ magnetyczny i kopółka przeciwpyłowa - jej zmniejszenie poprawiło charakterystyki w górnej części pasma. generalnie z orginałem łączy go tylko kosz i membrana :P

Skomentuj

Aha:)
        No to sie chyba troche jeszcze wstrzymam z zakupem glosnikow i poczekam az ujawnisz te asy z rekawa:)
        PS. Jak wypada w porównaniu do tych 30 co masz w kolumnach:>?

Skomentuj

jest mozliwosc kupna u stx'a tego modelu ? czy beda mieli jakies ale

ps. warto by jakos nazwac te modele, bo jeszcze troche innych modeli i sie pogubimy :)

Skomentuj

znowu stx bleeeeeeeeee

Skomentuj

do Łukasza podaj mi inną firme co mi wykona głośnik na zamówienie to napewno tez coś u nich zamówie

hmm moze od 12mm cewki STX 30-300-4AE12
              co do kupna myśle że dało by rade jak by się kilka osob zebrało tak żeby było z 10-20 głośników to myśle że żaden problem. dla mnie zrobili na probe dwa a w planach mam jeszcze 4

Skomentuj

jesli sie te glosniki nadawaja do nie wielkich imprez i wytrzymaja na basie 200W to wzialbym dwie sztuki w pazdzierniku

ps. popularny GDWT lub jak kto woli APT bedzie za cichy z tym stx'em?

Skomentuj

Sie powtorze:P a co:P
                  Jak wypada w porownaniu do tych stxow co masz w kolumnach:>?
                  Hmm kiedy bys bral te glosniczki z stxa?

Skomentuj

narazie niemam kasy na to kasy.... w porówaniu z którymi?? 30/300 co zamieściłem na audiomani? jak w porównaniu z tymi to jest spora poprawa zwłaszcza w SPL i pasmo przenoszenia tez jest lepsze. natomiast basu jest mniej i głośnik nie wytrzyma w pełnym paśmie tak duzej mocy jak tamte. powstały one z myślą o współpracy z subwooferem. duza moc przy niskich częstotliwościach moze szybko je przeciązyć amplitudowo. myśle że pełne pasmo to max 150-200wat

Skomentuj

Aha... no to wtedy ja zostaje przy tych 30/300 z ukladem magnetycznym od 38;]
                      no trudno.. tylko kurde nie ma takiej dziury w charakterystyce jak w tych z samym ukladem od 38;/ no ale jak basu mnie no to dupa:P

Skomentuj

jak masz ochote sprawdzić ile ma basu to zapraszam :)

kudłaty jak masz czas to tez wpadnij :) albo do mnie albo do sqtera

Skomentuj

no ja bym to z checia zobaczyL weekendzik mam wolny to mozna sie jakos umowic.... wkoncu jeden z ostatnich pewnie cieplych weekendow w roku

Skomentuj

Kurde no czemu wy tak daleko mieszkacie:P
                            Jak nei kupie glosnikow do konca wrzesnia albo do zjazdu ktory sie odbedzie to moze na tym zjezdzie poslucham jak one graja... o ile SW je wezmiesz:)

Skomentuj

skoro tym AE12 brakuje basu to mozna zaszaleci zrobic d nich tuby na 30/200 ta od djbolo i wtedy dac 2x200W na sub a 2x150W na AE12, taki zestawik spokojnie naglosni duze pomieszczenia

Skomentuj

Sound pytales kto ci zobi glosnik na zamowienie. ---->> eminence przy ilosci 100 sztuk moga ci juz zrobic co chesz.

Skomentuj

dobra to znajdź mi kupca na 98 głośników :P

ale swoją drogą ciekawa informacja :) na przyszłość pewnie z niej skorzystam

Skomentuj

Tak robi wiele firm. W katalogu eminence sa firmy dla ktorych robia glosniki... Jest ich b wiele. Generalnie jezeli sa w stanie zrobic kilomaxa to zrobia glosnik jaki sobie wymyslisz.

Skomentuj

SW i jak mial byc test na 400watach.. odbyl sie? Jak bylo:>?

Skomentuj

Przepraszam, czyżby temat upadł? Jak tam Sound Wave z testem na 400W? Bo tymczasem STX wdrożył dwa GDSy. Można się Twojej 30tki spodziewać w handlu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X