Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak stroić subbas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak stroić subbas

Witam. Buduje subbas na 2 x gdn38-300 obudowa ok 195 litrów. Ma to grać w niewielkim pomieszczeniu. Robiłem już kilka konstrukcji, ale jeszcze nic na estrade i nie jestem pewien na jaką częstotliwość dobrać bass reflex. Do tej pory w swoich "wyrobach" najczęściej dobierałem tunele na około 35Hz, ale to były mniejsze suboferki i do innych celów. Niezależy mi na bardzo niskim basie, chciałbym aby były zestrojone tak jak są strojone typowe kolumny estradowe, powiedzmy LDMy czy podobne. Jeśli ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć, lub skomentować powyższy tekst to wielkie dzięki.

Pozdro

jak wiadomo liczy sie spl... proponuje okolo 50-55hz

Skomentuj

Tak jak kolega napisal w okolicach 50Hz stroi sie estradowki. Dla dwoch glosnikow 15calowych to otwory musisz dac minimum fi 10cm a przydalo by sie ze trzy czy cztery takie albo jakas dziura z 15cm.

Skomentuj

Dzięki. dam 50hz i prostokątny tunel 13cm x 40cm x 15cm (w sz g). wielkie dzięki jak skoncze to napisze co z tego wyszło.

Skomentuj

Takze potwierdzam ze kolo 50Hz

Skomentuj

Prostoktny???????? To tak mozna????

Skomentuj

cinekchełm - a co za różnica jaki, jak wrzucisz kwadratową płytkę chodnikową do wody to fala zrobi się okrągła :P

Skomentuj

apropo nawet masz mozliwosc wyboru okraglego lub prostokatnego w winisd

Skomentuj

Kudłaty, wybór jest tylko po to żeby się ludzie nie męczyli z przeliczaniem powierzchni koła na prostokąt...

Skomentuj

Czaruję...
                  X