Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

akustyka jest bezlitosna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

akustyka jest bezlitosna

Witam

Skończyłem właśnie moje monitory. Wszystko ładnie zestrojone. Grają od 40Hz jak zamierzałem. Jest jednak jedno ale. Stawiając je w rogu pomieszczenia wszystko brzmi równomiernie, mówię o basie oczywiście, a wydawałoby się ze właśnie w rogu powinien być on mocno zachwiany. poziom niskich tonów w stodunku do srednich jest właściwy dla słuchania muzyki. Jednak gdy postawię głośniki na krzesłach, albo na kanapie, albo na środku pokoju z wiadomych przyczyn mój bas słabnie. Ale głowę dałbym sobei uciąć ze o wiecej niż 6 dB. On niemalże znika, przestaje tak dobrze słyszeć wszystkie instrumenty grające w niskim rejestrze. To nie jest tylko osłabienie niskich tonów, to jest niemal ich zniknięcie. Szału dostaję bo wiem ze w miejscu gdzie będę ich słuchał bas nie będzie mógł rozwinać skrzydeł.

Zastanawiam sięnad jedną kwestią. Gdy podejdę bliżej głośników bas jest lepiej słyszalny, oczywiście jest to B-R. Moje pytanie brzmi, czy przekrój otwou, oczywiście w zachowaniu odpowiedniej długości dla strojenia B-R ma wpływ na wytracalność basu z B-R wraz z zodległością? Czy jest jakaś metoda, aby poprawić zaistniałą w moich monitorach sytuację?

Teoretycznie przekroj otworu ma wplyw na glosnosc, bo zwiekszajac przekroj zwiekszysz powierzchnie emitujaca dzwiek. Praktycznie jednak nie ma to wiekszego sensu. Nie napisales jakie glosniki masz w monitorkach. Mozliwe ze przetworniki same z siebie nie sa w stanie wyprodukowac takiego basu. Mozliwe tez, ze problem stoi po stronie akustyki pomieszczenia (szczegolnie jezeli sluchasz w malym pokoju).

Skomentuj

tak jest to mały pokój. Głośńiki to ARN 165 i ARV 104.

Spróbuję jeszcze w większym pokoju i się przekonam co i jak.

Otwór jest stosunkowo duzy. Ma 7cm przekroju co w stosunku do ARN 165 jest całkiem sporo.

Skomentuj

moim zdaniem średnica B-R jest jak najbardziej poprawnie dobrana. stawiam na akustyke pomieszczenia albo na złe przyzwyczajenia słuchacz :)

Skomentuj

słyuchacz ma dobre przyzwyczajenia, bo jest realizatorem dźwięku z zawodu i to dobrym. W pracy pracuję na Dynacordach estradowych. Kożystamy z analizatora do ich strojenia w danym miejscu i wiem jak grają liniowo głośniki. Tym monitorom do tegj liniowości daleko. Oczywiście takiej dynamiki nigdy nie osiągnę na domowych zestawach, ale na prawdę brakuje im niskich częstotliwości. Gdy nie stoją pod ścianą albo w rogu pomieszczenia nie jestem w stanie dobrze iśc słuchem za ściezką gitary basowej a to już bardzo niedobrze.

Skomentuj

sprobuj w jednym zamienic + z - czasem jak zmieni sie faze zestaw gra lepiej.

Skomentuj

mIKI, to chyba nie jest dobry pomysł...

Skomentuj

Porównaj różne ustawienia monitorow, i za każdym razem przejć się po pokoju szukajac najlepszego miejsca odsłuchu dla ciebie. Do jakiej czestotliwości dostroiłoeś br, może włąsnie za nisko i straciłeś na efektywności. Zawsze jeszcze zostaje Ci eqalizer.

Ja w swoim pokoju mam takie miesjca, gdzie wogle natęzenie dżwięku drastycznie spada, ale to prze złe ustawienie kolumn .

Skomentuj

B-R jest dostrojony to 40Hz. Według symulacji na 40Hz mam 3dB spadku, na 48 już jest 0dB spadku. Ale tych 48Hz jak nie stoi pod ścianą nie słychać zbyt dobrze. Też podejżewałem że to problem efektywności. Próby z rónymi ustawieniami pokazują dobitnie, że bas gra dobrze jak kolumna stoi na ziemi a za nią jest ściana. W rogu grają już nieco za mocno, ale nadal równomiernie na wszystkich częstotliwościach co jest bardzo interesujące...

Skomentuj

Byc może jesteś przyzwyczjony do głębi bassu, więc co szkodzi ustawić kolumny nawet w rogu poju jak Ci się podoba i jestes usatysfakcjonowany to jest ok, przecież nie musisz zawsze wzorowac się na artykułach. No ale granice rozsądku nalezy zachować .

Możliwe jescze ze masz za dużo rozpraszaczy i wytłumiaczy w pokoju. Jak masz umeblowany pokuj obficie, jakieś firanki kwiatuszki, czy tylko troche mebelków?

Skomentuj

MartensEleven, domyslam sie ze ze bas gra dobrze jak monitorki sa przy podlodze w rogach pokoju. Jak ustawisz monitorki wyzej to tracisz podbicie basu od podlogi oraz zblizasz sie do martwego punktu dla fali akustycznej powstajacej pomiedzy podloga i sciana. Niestety ale to normlane i najlepszym rozwiazaniem w takiej sytuacji jest sub. Zreszta to sa monitorki, glosniki w nich zbyt donosnego basu nie daja a bas powstaly z odbic nie grzeszy jakoscia.

Skomentuj

Monitor to monitor,ścian nie będzie przestawiał a i słuchanie takiej parki z większych odległości czy w większych metrazach mija się z celem.Oczywiście jeśli nie mamy suba.Poprostu tak małe głosniki nie dadzą sobie rady na dłuzszą mete.Zreszta definicje monitora i jego przeznaczenie chyba każdy zna.
                        Miałem takie maleństwa na 16-stkach tonsila i bez suba to ich mozna było słuchać z odległości 1m w łazience.W 20 m.kw. zniknęły,bez suba nie dało sie słuchać.Fakt faktem jako zestawik do kompa były wyśmienite,stały bliziutko,basu nie brakowało.Ale w takiej sytuacji i słuchawki sie świetnie sprawdzą.
                        Nie wiem jaki dokładnie metraż ma ten twój pokój ale skoro dzieją się takie cuda to jednak troszke metrów musi mieć.Jedyna rada-bass +6 albo subwoofer.

Skomentuj

Czyli potrzebna jest kompensacja baffle step który tu jest winien... więc tak jak pisze Umberto korekcja albo odgroda akustyczna na skrzynkach, ale to drugie raczej jako eksperyment. W narożnikach zdecydowanie najlepiej postawić bo mozna zyskać nawet +9 dB na basie (po 3dB od każdej ze ścian) bez podbarwień i dudnienia.

Skomentuj

Witam,
                            Każda płaszczyzna jakby ograniczająca powoduje teoretycznie wzrost nawet do około 6[dB] zwłaszcza w zakresie niskich częstotliwości (poniżej, do około 300[Hz]. Jesli umieszczasz powiedzmy jakikolwiek głośnik blisko lub dokładnie w rogu pomieszczenia, to może być to wzrost aż 18[dB] w stosunku do głośnika w otwartej przestrzeni. Jest to skutek ograniczenia kąta bryłowego. Dziwi mnie , to że jesli jesteś realizatorem dzwieku lub i zawodowcem, jesteś tym efektem zaskoczony. Niestety kwestia baffle step, to raczej inny problem i dotyczy całkiem innego zakresu częstotliwości, zależnie od danego głośnika. W kwesti "cudownych" wyników uzyskanych z symulacji. Może spróbuj przemnożyć tę ch-kę Spl "cud" z symulacji i i ch-kę Spl głosnika zmierzonego w płaszczyźnie 2pi i zapewne wtedy uzyskasz bardzo realną rzeczywistą krzywą skuteczności.
                            Powyższego nawet jestem pewien, a żałuję że może Ciebie rozczarowałem i nawet nie muszę patrzeć jak "dobry" jest ten Arn165. Poza tym ustawianie zespołu blisko lub w samym rogu pomieszczenia nie jest zbyt dobre choćby ze względu na dość złożone interferencje itd.. Cóż, jesli ktokolwiek tak lubi, to już jego wybór.
                            Pozdrawiam, Piotr01

[ Dodano: 2005-09-08, 00:03 ]
                            Witam,
                            Jeszcze "drobna" poprawka lub uściślenie. Z uwagi na mozliwy problem przy przemnożeniu z ck-ką Spl w płaszczyżnie 2pi głośnika, bo nie uwzględnia ona rozwiązania bass-reflexu, najlepiej gdybyś dokonał pomiaru Spl Twojego zespołu w płaszczyźnie 2pi. Wiele się wyjaśni i będziesz wiedział co naprawdę masz.
                            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Jestem z zawodu akustykiem więc doskonale wiem w czym rzecz. Przyzwyczajeń co do głebokiego basu nie mam, bo jak już pisałem jestem akustykiem. Ale na tych monitorch jeśli nie będę słyszł tego basu w stopniu liniowym, nie będę nawet wiedział czy stopa jest ustawiona na właściwej częstotliwości srodkowej i czy bas gra równomiernie czy trzeba mu nałożyć kompresję. Ja się nie pytam was skąd sie bierze to zjawisko bo wiem skąd się bierze. Pytam się czy można jakoś skorygować budowę skrzynki albo B-R zeby to poprawić.

Co do stawiania w rogu pokoju, skoro to monitory to muszę je mieć na wysokości uszu w symetrycznym trójkącie, więc kombinowanie z rogami pomieszczenia nie wchodzi w rachubę. Natomiast muszę zauwazyć ze właśnie w rogu pomieszczenia bas na wszystkich czestotliwościach gra bardzo równomiernie, czego nie mogę powiedzieć o sytuacji gdy głośniki stoją "w powietrzu" zdala od ścian i podłogi :-]

Skomentuj

na takich monitorkach nie da się poprawnie ustawić basu, proponuję wspomóc się dobrymi słuchawkami ewentualnie subwooferem (odpowiednio dostrojonym), jeśli oczywiście nie masz jakiś większych odsłuchów. Pozatym, takiej wielkości monitory to raczej bliski odsłuch, więc nie ma co się przejmować, ze w drugim końcu pokoju kiepsko słychać. Zoptymalizuj sobie odsłuch w tym jednym punkcie, w ktorym będziesz pracował.

Sprawdzony sposób na tani i w miarę dobry odsłuch to stadnardowe ns10 (można dość tanio kupić używane, bo nowych już niestety nie produkują) i jakieś słuchawki (polecam beyerdynamic, ale nie ma co szukać słuchawek poniżej 300zł)

[ Dodano: 2005-09-08, 12:11 ]
                                ps. który dokłądnie to jest arn165? czy te 40Hz to nie trochę za niskie strojenie?może spróbój podwyższyć strojenie, albo chociaż trochę stłumić rezonans (luźna gąbka w rurce br)

Skomentuj

Witam,
                                  Sytuacja niełatwa, lecz to nic nowego. Zerknałem na te ARn`y i poza tym, który użyłeś, brak dobrych informacji na temat Twojego rozwiązania. Niezbyt "dobre" te głośniki. Qts ponad 0,5 (jeden nawet ponad 0,6). Pomiary producenta (uznając za wiarygodne), wykonane po wbudowaniu do obudowy 15 litrów (jeden nawet w 10 litrowej). Wartości Vas jednak dość duże. Sądzę, że powinieneś spróbować zwiększyć fb. To są czynności wymagające raczej niewielkich środków. Za każdym razem testy, przy róznych umieszczeniach zespołów w pomieszczeniu. Trudny kompromis, lecz może uzyskasz co najmniej dobry rezultat.
                                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                                  X