Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX Caraudio ;-)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX Caraudio ;-)

STX 30-300-4AP
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...0&vSubPage=365

Jestem tu pierwszy? Na elce juz są ploty na jego temat...

Pierwszy nie jestes :). http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=55329#55329

Skomentuj

ehsz........ :-/

Skomentuj

ja nie rozumiem podniecac sie stxem bleeeee gdyby herz perles scan ale stx przeciez to i tak jest zlepek innych glosnikow

[ Dodano: 2005-09-09, 09:27 ]
        te glosniki nei wnosza nic nowego zadnych innowacji nic

Skomentuj

Te głośniki są dla ludzi, którzy nie mają kasy... STX robi konkurencje na rynku low end i tyle, a jak im to wychodzi to już inna bajka:P

Skomentuj

ja bym go z przyjemnoscia sprawdzil i porownal z cw1202c. Uwzam ze drozszych przetowrnikow do auta nie ma co wsadzac, szkoda kasy .... jeszcze ukradna

Skomentuj

EZO MASZ RACJE !
              zima tez zle wplywa :PP

Skomentuj

ale wolałbym do wozu 27 300 4 SS...
                40zł tańszy...
                takie same ma osiągi jak ten tyle że w troche mniejszej budzie...

Skomentuj

chciał by ktoś poznać parametry tego STX'a z cewką 15, 20, 25, 30, 40, 50mm
                  czyli Xmax odpowiednio 2,5mm 5mm 7,5mm 10mm 15mm 20mm
                  które wartości was interesują bo niechce mi się wszystkiego przeliczać to jednak kupa roboty (zaznaczam że im większy X-max tym gorszy SPL i więsze Qts)

Skomentuj

nie przesadzajmy, do zastosowan w aucie spoko wystarczy 7,5mm(max 10mm).

wiec ja jestem za obliczeniem T/S dla długosci cewki 25

Skomentuj

Cewka 50 mm? To w ogóle STX robi takie? Ja też bym proponował wartość pośrednią - 25 mm.

Skomentuj

a co mi tam troche się naliczyłem ale dzięki temu napisałem arkusz kalkulacyjny w exelu i poszło jak po maśle :)

co do tego czy STX robi takie cewki to niewiem ale takie gdybanie nic nie kosztuje więc mozna się pobawić :)

fajnie by było gdyby STX miał pierścienie 22cm dać takie dwa i nawet przy cewce 50mm wysokości uzwojenia B-L było by ogromne :) ewentualnie magnesy neodymowe :)

cewki 25 30 i 40 mm czyli 7,5mm 10mm 15mm generalnie jak juz zacząłem liczyć cewke 40mm to widziałem że temu głośnikowi brakuje mocy dla tego STX zdecydował sie na taką a nie inną cewke choć moim zdaniem cewki 25 i 30 mm tez wyglądają ok

obnizyłem troche Fs głośnika z 30 do 20Hz poprawia się odpowiedź impulsowa i zejście
                        Załączone pliki

Skomentuj

ta pierwsza wersja...
                          closed 40l - f3 na 40hz :) - mi się podoba :)
                          mogliby takie wprowadzić...

Skomentuj

Niestety dlugosc cewki jest ograniczona srednicami drutow nawojowych i nie da sie nawinac takiej jaka sie chce. Z jakichs powodow STX zdecydowal sie na taka cewke a nie inna.

Skomentuj

cewke 25mm 4 ohmową na 100% da się wstawić bo to układ magnetyczny od 38/300/4AE i tam bez problemów taka cewka pracuje a to oznacza że da się tez wstawić cewke 50mm 8 ohmową bo to ten sam drot tyle że jest go 2x więcej.
                              STX dał taką a nie inną cewke bo miał określone załozenia (małe Qts i wysoki SPL czyli wydajny głośnik do malej budy)

To ja Sound Wave

Skomentuj

U Sqtera siedzisz?

Skomentuj

No wlasnie ja bym wolal ten glosnik z cewka o dlugosci 25mm. Bo z ta krotka mialem troche problemow bo sie membrana wysuwala do przodu i tracac pole magnetyczne dziwacznie furkotala. Dalo sie to zaobserwowac w nielicznych utworach a najlatwiej na generatorze chyba 80Hz i duzej mocy.

Skomentuj

chyba troche więcej Hz ja kojarze jakieś 100-120Hz ale mogę się mylic. 25mm to rozsądna wartość do tego głośnika (my mieliśmy chyba nawet troche dłuzszą tak jakoś wydaje mi się że moj miał troche większą rezystancje...)

ps tego nowego średniaka estradowego tez skopali.... zamiast dać mu układ magnetyczny od 18/120/6SW co dało by mu z 94dB przyoszczędzili i dali jakiegoś 8cm pirdka :P

Skomentuj

a tak a'propo stx trochę szkoda, ze nie ma 25-100 o efektywności 90db są 27-300, ale jakoś nie mam ochoty kupowac do niego mocnego wzmaka

Skomentuj

27/300 i 25-100 to zarówno mechanicznie jak i elektrycznie ten sam głośnik...... roznica jest jedynie w układzie magnetycznym...... moc wzrasta ze względu na lepsze mozliwości odprowadzania ciepła z cewki (duza powierzchnia radiacji układu magnetycznego i nabiegunników)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X