Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumianie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wytłumianie obudowy

Witam

Własnie kończe swoje pierwsze kolumny. Jest to obudowa BR oparta na XW165/1394 o objętości około 17 litrów. Przyszedł czas na wytłumienie i zastanawiam się jak to zrobić. Czytając trochę w necie doszedłem do wniosku, że zastosuje maty bitumiczne w celu wytłumienia drgań ścianek oraz bezpośrednio za XW na tylnej ściance warstwe kilku cm gąbki. Nie chciałem stosować gąbki na ścianki gdyż spotkałem sie z opiniami, że zbyt duża jej ilość w BR zamula bas. Wydaje mi się że mata w mniejszym stopniu powinna powodować coś takiego. Jednak nie wiem gdzie dać tą mate? Czy dać na każdą ścianke czy np. tylko na boczne i tylną??? Nie wiem dlaczego, ale kilka razy spotkałem się z twierdzeniem że należy tłumić tylko tylną i boczne ścianki, a z przednią nic nie robić?! (o ile wiem tak wytłumiaja klony proac'a) Wydawało mi się, że drgania przedniej ścianki są najbardzej szkodliwe???
    Zdaję sobie sprawę, że wytłumianie to jeden wielki eksperyment:) ale jeżeli można to czemu od początku nie zrobić lepiej niż gorzej, stąd moje pytanie.

czesc zwytlumieniem musisz sam poeksperymentowac i wybrac najbardziej odpowiednie wedlug ciebie. Ja mam kolumny na arn150 z bass reflexem z tylu i mam wytlumione gąbką 2cm tylną ściankę oraz dolną i górną. Matami nie probowalem wytlumiac wiec nie wiem jakie efekty są po ich zastosowaniu. Dla mnie gąbka jest ok.

Skomentuj

ja wytlumialem wata kosmetyczna zlozona ze 4 razy mi pasiło chociaz nie byly to konstrukcje b-r

Skomentuj

zacznijmy od tego że wytłumianie nie niweluje drgań ścianek...
        pozatym jeśli chodzi o wytłumianie najlepiej jest eksperymentować...

Skomentuj

zamiast maty bitumicznej daj gabke a przednia scianke usztywnij za pomoca drugiej plyty albo listew wzmacniajacych.

Skomentuj

Re: wytłumianie obudowy

Zamieszczone przez krzysiek21
            Witam

Nie chciałem stosować gąbki na ścianki gdyż spotkałem sie z opiniami, że zbyt duża jej ilość w BR zamula bas.
            A gdzie coś takiego wyczytałeś :] Zbyt duża ilość wytłumienia powoduje większe tlumienie fali dźwiękowej emitowanej przez tylnią stronę membrany, co powoduje, że mniej fali wydostaje się na zewnacz przez port br. Czyli gdy na zewnątrz wydostaje się mniej powietrza to bas wcale nie zamula lecz wręcz przeciwnie jest szybszy, bo większość fali zostaje wytłumiona (podobnie jak w obudowie zamkniętej gdzie fale dźwiękowe emitowane przez tylnią strone membrany są teorytycznie całkowicie tłumione a impuls jest na niskim poziomie). W ten sposób mozna regulowac wielkosc impulsu w obudowie br, gdy jest on za wysoki mozna dac nieco wiecej wytłumienia. Warto pamiętać że niskie częstotliwosci jest bardzo cięzko wytłumić, a materjały rozpraszające w kształcie róznych figur nie zdaja egzminu bo są poprostu zamałe (trudno rozproszyć fale dżwiękowa o długośi kilku metrów za pomoca małych kilku centymetrowych figurek geometrycznych przyklejonych do ścianek obudowy).

Skomentuj

ja u siebie w kolumach na 2x XW w ogole nie mam wytlumienia. dzwiek mi nie pasowal z wytlumieniem. bez jest oke

Skomentuj

Maty usztywnia konstrukcje obudowy.Nic nie wytłumią.Tylko gąbka,wata,wełna owcza.A co do stosowania pozostaja tylko eksperymenty.Brak tu okreslonych zasad.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  zacznijmy od tego że wytłumianie nie niweluje drgań ścianek...
                  Gąbka wełna itp nie niwelują drgań ścianek:), ale mata bitumiczna wytłumia drgania ścianek natomiast praktycznie wogóle nie tłumi fali rozchodzącej się w powietrzu.

Zamieszczone przez ŁukaszN
                  Zbyt duża ilość wytłumienia powoduje większe tlumienie fali dźwiękowej emitowanej przez tylnią stronę membrany, co powoduje, że mniej fali wydostaje się na zewnacz przez port br. Czyli gdy na zewnątrz wydostaje się mniej powietrza to bas wcale nie zamula lecz wręcz przeciwnie jest szybszy, bo większość fali zostaje wytłumiona (podobnie jak w obudowie zamkniętej gdzie fale dźwiękowe emitowane przez tylnią strone membrany są teorytycznie całkowicie tłumione a impuls jest na niskim poziomie)
                  Z twojej wypowiedzi wynika, że do obudowy BR należałoby wepchnąć gąbki ile wlezie to bas bedzie OK bo impuls jest dobry(BR to nie Closed). Co z tego że dobry jak go nie będzie słychać bo efektywność portu bedzie marna. O ile wiem to duża ilośc wytłumienia poprawia w BR średnie tony, ale generalnie na bas wpływa negatywnie. Maty przedewszystkim powodują że gra tylko membrana a nie obudowa.
                  Może ktoś ze starszych kolegów poprawi mnie jeśli się mylę:)

Podsumowując mój pierwszy post chodzi mi o to czy jest jakiś ukryty sens nie wytłumiania przedniej ścianki? Zauważyłem że wiele osób w swoich konstrukcjach wytłumia tylko tylną lub tylną i boczne ścianki (oczywiście chodzi mi o BR).

Skomentuj

Nie wytłumianie przedniej ścianki wydaje sie nie mieć ukrytego sensu. Po pierwsze, jeśli założymy że przednia ścianka nie drga, to nie trzeba tłumić wewnątrz jej wpływu. Ale przednia ścianka zawsze drga, bo żyjemy w rzeczywistym świecie a nie w teoretycznym. Po drugie, jesli wytłumimy tylną ściankę, to jeśli z niej nie pojawi się już odbicie, to nie odbije się ono ponownie od przedniej ścianki, ale to też w realnym swiecie nie jest do końca prawdą. Takwięc wydaje mi się ze warto wytłumić przednią ściankę po pierwsze ze względu na jej drgania które udą również do wewnątrz, jak i ze względu na to, aby pochłoneła ona resztę fali odbitej od wytłumionej scianki tylnej.

pozdrawiam

Skomentuj

MartensEleven, Prze3ciez gabka nie wytlumi drgan scianki!!!!

Skomentuj

krzysiek21, źle mnie zrozumiałeś nie nalezy wypychac całej obudowy br wytłuminiem bo to już nie będzie obudowa otwarta tylko zmknięt i miniemy się z celem. Wytłumienia ma za zadanie zapobiegać odbiajaniu się fali dżwiękowej od tylniej ścianki, bo w przypadku braku wytłumienia dźwięk odbijajacy się od tylniej ścianki bedzie wracac do głośnika odbijac się o jego kosz i membrane co może spowodowac zle przetwarzanie dźwięku. Ilośc wytłumienia i jego rozmieszczenie reguluje troche impuls i morze zmieniać nieco charakterystyke czestotliwościawa głośnika (wystarczy zobaczyc w programie WinISD jest obcja ilości wytłumieni), więc dzięki wytłumieniu możemy zmieniać nieznacznie charakter zestawu. Mówi się, ze nie należy wytłumiac obudowy wokół portu br, dlaczego bo wtedy cześc fali dźwiękowej zostaje tłumiona i na zewnątrz nie wydostaje się cała fala wytworzona przez tylnią strone membrany.

Skomentuj

do kolumn powinno się dawać wytłumienie najlepiej eksperymentalnie

jedno jest pewne wytłumienie to jedna z bardziej kontrowersyjnych spraw

Skomentuj

lol... coraz dziwniejsze tu teorie powstaja...
                            Rezonanse obudowy powstaja przy tak niskich czestotliwosciach ze zadna gabka czy mata bitumiczna na to nie pomoga. Z tym moga sobie tylko poradzic grube scianki i wzmocnienia.
                            Wytlumienie ma zapobiegac powstaniu... ...hmmm jak to opisac... ...efektowi studni albo pustego pomieszczenia (echo). Poprostu ma wytlumic wyzsze czestotliwosci produkowane przez tylna czesc membrany.

...i to by bylo na tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                              Wytlumienie ma zapobiegac powstaniu... ...hmmm jak to opisac... ...efektowi studni albo pustego pomieszczenia (echo). Poprostu ma wytlumic wyzsze czestotliwosci produkowane przez tylna czesc membrany.
                              jeśli mówimy o głośniku niskośredniotonowym, to ok. ale w przypdku suba?
                              Wytłuiania zmienia (zmniejsza) dobroć rezonansu obudowy br, a więc wpływa na charakterystykę czestotliwościową, oraz na impuls.

Skomentuj

Przyznam ze w lepszych konstrukcjach juz nie stosuje sie w subach wytlumienia jest tylko dobrze sklejony i uzbrojony mdf

Skomentuj

ulti, wyciągnąłeś takie wnioski po rozkręceniu zestawu Logitecha?

Skomentuj

ulti co rozumierz pod pojeciem wytlumienia??

Skomentuj

Zygmunt, No to sie tyczylo kolumn... ...zreszta czy przy subie z br sie duzo zmienia? Ogolnie jest przyjete ze przy tego typu konstrukcjach wytlumienie jest zbedne wiec i jego wplyw jest minimalny. Roznica jest taka ze z wytlumieniem sub ma troche mniej basu, dzwiek jest bardziej matowy (wyrownany), a takze sa mniej slychalne mechaniczne odglosy ktore i tak sa praktycznie nie slyszalne.

Skomentuj

ja się wyłamie i powiem ,że i w subie (kilkanaście razy) i w kolumnach (raptem 2-3 razy) bawiłem się z wytłumieniem i powiem, ze różnice słyszę i zdecydowanie wole mieć wytłumione obudowy, wytłumienie moim zdaniem zmienia bardzo dużo w dźwięku i kropka moje zdanie....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X