Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnice do monitorkow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnice do monitorkow

Witam !!
    jestem w trakcie robienia moich pierwszych glosnikow i potrzebuje do nich zwrotnice tylko ze kompletnie nie wiem jak mam je wykonac. Konstrukcja jest 2 drozna z bas reflex z przodu
    oto dane zestawu:
    obudowa 17/22/29.5cm z mdf-u 1.8cm
    bas : tonsil gdn13/50/1 z nowa membrana z wlokna weglowego i gumowym zawieszeniem
    sopran: alphard tw-302sx z jedwabna kopulka

czekam teraz jeszce na fornir i zabieram sie za wykonczenie i w miedzy czasie polutowal bym jakas zwrotke tylko jaka ?

nie lutuj, zmien glosnik wysokotonowy

Skomentuj

Do tego wysokotonowego alfreda to ci nikt chyba zwrotnicy nie wymyśli.
      Chyba wiesz że to jest nie najlepszy wybór.
      Pozostaje kupić jakąś gotową.
      Pozdro.

Skomentuj

Wysokotonówka z pewnością do wymiany... Gdzieś na necie był program do liczenia elementów jakich potrzeba by uzyskać daną częstotliwość podziału, jednak po pierwsze bez sprzętu potrzebujesz charakterystki, a po drugie musisz mądrze z nich skorzystać(albo trafić na kogoś kto miał styczność z tymi głośnikami i wie nim więcej jak je ciąć). Jednak najpierw pomyśl o wymianie kopułki. Pozdro

Skomentuj

kalkulatory do zwrotnic sa o kant dupy potluc...ze tak sie wyraze...bez systemu pomiarowego o dobrej zwrotnicy mozesz zapomniec...

Skomentuj

no nie za bardo moe wysokotonowki zmienic nie mam juz kasy
            wiem ze to nie bedize zajebscie grac ale jakos bedzie zrobilem te glosniki dletego ze lezalo mi troche zeczy w domu i czesc kupilem i tak jakos wyszlo moze a gotowa jaka moge do nich kupic ? moze chociarz kawalek obciac ;] na oko jakie alementy mogly by pasowac

[ Dodano: 2005-09-14, 23:29 ]
            wiem ze mozna kupic takie zwrotnice co nie zmieniaja charakterystyki dzwieku a jedynie zabezpieczaja sopran. Moze takie cos chociarz wyjdzie?

Skomentuj

[quote="satan"]no nie za bardo moe wysokotonowki zmienic nie mam juz kasy
              wiem ze to nie bedize zajebscie grac ale jakos bedzie zrobilem te glosniki dletego ze lezalo mi troche zeczy w domu i czesc kupilem i tak jakos wyszlo moze a gotowa jaka moge do nich kupic ? moze chociarz kawalek obciac ;] na oko jakie alementy mogly by pasowac

Mało, że to nie będzie grało zaje**ście to nie będzie to grało nawet poprawnie... totalna kicha... Więc może poczekaj. Pozdro

Skomentuj

daj kond 2,2uF na sopranówke i jako prowizorka moze być... jak będzie bardzo źle to mozesz sprobować 3,3uF tonsile najczęściej nie mają rezonansów na końcu pasma więc bym go puścił pełnym pasmem

Skomentuj

Widzialem calkiem sredniotonowa ch-ke wysokotonowki Alfa wiec sam kond spowoduje tylko wzmocnienie srednich niestety.
                  obliczanie zwrotki do tego to troche przesada bo bedzie wiecej pracy i kosztow niz zastosowanie lepszego glosniczka.
                  Proponuje jakies 6dB/okt dla obu galezi dla uproszczenia i dosc mocno rozsuniete brzegi przenoszenia filtrow.Jakos to bedzie.

Skomentuj

MarekW czy mogl bys troche jasniej bo nie bardzo rozumie
                    z gory dzieki
                    ps: dlaczego ten glosnik jest taki kiepski? dlategoo ze nie ma nigdzie jego danych ? czy jak

Skomentuj

poszukaj w postach irka była gdzieś jego charakterystyka......

Skomentuj

a jak moge sie z Irkiem skontaktowac bo nie moge znalezc skoro ma takie charakterystyki to moze mi podesle

Skomentuj

Jasniej w galezi niskotonowej 6dB to cewka a w galezi wysokotonowej to kondensator.
                          Zeby nie podbijac srednich jeden filtr powinien konczyc wczesniej niz zaczyna drugi, tak aby spadek na przecieciu wynosil 6dB.
                          Czyli jesli filtr jest 6dB/oktawe to oznacza ze cewka ma -6dB przy2KHz to czest graniczna 0dB bedzie blisko 1KHz, a kond ma -6dB przy 2KHz wiec graniczna czest 0dB bedzie przy 4KHz ii do tych czest granicznych dobierasz elementy.
                          Jescze musisz przeanalizowac zachowania fazowe czy bedzie jak teoria mowi albo powstanie dziura czy skok i zmienisz polaryzacje

Skomentuj

a jak moge sie z Irkiem skontaktowac
                            Tam gdzie masz wypisanych moderatorow kliknij na jego nick, tym samym wejdziesz w jego profil i tam klikniesz PW (prywatna wiadomosc) i w ten oto prosty sposob mozesz sie skontaktowac z Irkiem

Skomentuj

ok dzieki ale jak by ktos czytalto jeszcze i wpadl na jakis pomysl i zechcial mi pomuc to z gory dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                              X