Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

doradzcie w wyborze glosnikow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

doradzcie w wyborze glosnikow

siemka

poszukuje glosnikow do kolumn (monitory , centralny , wolnostojace) wiem ze musza to byc przetworniki jednej firmy jezeli chodzi o zestaw do kina (oprucz suba chyba :P)
    najlepiej by bylo gdyby to byly glosniki nisko-sredniotonowe o srednicy 15 cm lub maxymalnie 17 cm , 80 - 100 watt / 8 ohm
    no i oczywiscie aby nadawaly sie do Bass Reflex
    za szt moge zaplacic 100 - 150 zl max. wiem ze to nie zbyt duzo jak na glosniki nisko - sredniotonowe.

TVM oraz STX odpadaja.
    co do tonsil'a sie zastanawiam jeszcze ale nie jestem pewien.

przedewszystkim maja to byc kolumny do kina domowego ale rowniez czasem do muzyki (trance ,dance ,starocie jakies ,soft rock itp :)

w tym momecie posiadam alpharda LW800SX w 2way :| przedewszystkim brakuje temu zestawowi srednich tonow a niskiich jest az za duzo dlatego postanowilem złozyc z tego suba :P

pomieszczenie w jakim by to gralo ma ok 10 m 2
    wiem ze jest to malo dlatego max 17 cm srednicy glosniki chcialbym zakupic

zalezy mi rowniez na wygladzie tych przetwornikow ale jak mozecie to prosze was doradzcie mi co mogl bym kupic w cenie do 150zl za jeden glosnik :)

jezeli jest jeszcze malo szczegolow dotyczacyh glownikow to piszcie postaram sie bardziej sprecyzowac

pozdro

lepiej jest kupic tanszy niskotonowy a drozszy wysokotonowy, mozesz sobie zlozyc cos ala yoshi czyli 2xARN150 + Perrless DT100 / moze jakas tania Vifka

rowniez chcesz zrobic suba na LW co jest dla mnie bzdura totalna bo glosnik jest najbardziej "nieszczegolowy" jaki mozna wybrac...

jezeli tesla odpada do kolumn to poszukaj cos w ofercie monacora albo visatona ewentualnie

Skomentuj

wiem wiem sub na lw jest niezbyt dobrym pomyslem ale jak narazie tylko to mi pozostaje :/

ok w sumie moze tez byc glosnik o srednicy 13 cm bo jak do pokoju ktory ma ok 10 m2 to 17 moze byc za duzo w kolumnach :) poniewaz bedzie za duzo dzwieku w pokoju wiec zdecydowalem sie na kolumny z 13sto cm glosnikami :)

tak mysle nad visatonem

dokladniej nad tym modelem : http://www.visaton.de/english/artikel/art_128_1_18.html ale musial bym dolozyc do kazdego glosnika ok 100 zl :| a takze problem w tym ze ten glosnik nie ma ekranizowania magnetycznego no i do centralnego oraz do wolnostojacych sie nie nadaje :/

zaraz wzuce parametry do winisd i policze co tam wyjdzie.

Skomentuj

Witam,
        Pewnym rozwiązaniem, może być Peerless HDS134 (...488). Schodzi z oferty, nie jest "zły" i raczej niedrogi (oprócz Polski). Niestety, oprócz dobrych "wolnostojących", bo tu raczej 150pln/szt. trochę za mało.
        To tylko sugestia.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

wiem ze 150zl / szt to za malo i mysle zeby dolozyc te 100 - 150 zl jeszcze ale wiecej juz sie nie da :/

Skomentuj

Witam,
            Dalszym dobrym rozwinięciem, może być Vifa PL18WO3908. Myślę, że spokojnie zwłaszcza porachuj. Masz szanse zmaksymalizować "zyski" (przecież może na dłuższy termin).
            To tylko sugestia.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a jakas strone polska badz taka gdzie sa pokazane zdjecia tych vif i peerless mozna prosic ?? :)
              szukalem na google.pl ale jest tylko strona z kolumnami i nie widac tam zadnej podstrony z pojedynczymi przetwornikami :/

kurde problem jest z tym ze chcial bym zeby glosniki mialy ekran magnetyczny ale nie widac go w wiekrzosci przetwornikow ktore wybieram :/

jezeli juz bede robil to we wszystkich kolumnach beda te same glosniki a wiec ekran magnetyczny jest potrzebny (wolnostojace , centralny)

Skomentuj

www.akustyk.com.pl ale raczej nie kupuj w Polsce

Skomentuj

dzieki

edit : jezeli glosnik nie ma ekranowania magnetycznego to da sie wykonac takie cos samemu czy nie warto ??

Skomentuj

Witam,
                    Adres podstawowy to na przykład "www.peerless.dk".
                    Ekranowanie, nie jestem pewien, czy warto, bo nawet można dokupić gotowe jakby "kubki" w tym celu. W centrze nawet konieczne, lecz przy pozostałych zespołach może raczej zbędne.
                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ja stoje przed podobnym problem zbudowania zestawu 5.1. Mam równiez 10m2 pokoju. Narazie skłąniam sie do takiego projektu :

front - 2xARN150 + Vifa D27 lub DX
                      centralny 2xARN150 (ekranowany) + Vifa D27 lub DX
                      efektowe - ARN150 + Vifa D27 lub DX

sub - tonsil 20/80/2

Zastanawiałem sie nad przetwornikami Tonsila ale u nich ciezko z wersjami ekranowanymi (nie moge znalexc w sklepach internetowych) i bywa ze na rynek trafiają wersje z odpadów słabo tzymające parametry :(

Myślałem jeszcze nad Visatonem W13s - odpowiednik Tesli , posiada wersje ekranowane ceny około 80-100 zł (przystępne) jednak podobno gra jak Tesla wiiec skłąniam sie do tesli bo ona kosztuje jakies 35 zł . Ale nie wiem czy to słuszne stwierdzenie.

A ha nie zjedzcie mnia za to ze do takiego głosnika jak ARN chce wrzucic na wysokie tony vifke . Sądze ze warto dołozyc w tym wypadku do lepszej kopółki poniewaz wydaje mi sie ze ludzkie ucho bardzier wrazliwe jest na wyzsze rejesty foni - wiec przyda sie tu nieco lepsz kopólka aby za bardzo nie kuła w uszka ( zalezy co kto lubi ja osobiscie wole łagodniejsze brzmienie od np. ARVki).

[ Dodano: 2005-09-14, 21:02 ]
                      A ha odwiedź link http://grelton.mycom.pl/

Znajdziesz tu oferte Visatona

Skomentuj

z visatona to lepiej tu http://www.visaton.pl/ bo na tej twojej stronie BORO np W300S jest drozszy o ponad 50zl niz na visaton.pl

Skomentuj

moze byc i ta strona

Skomentuj

Boro Nikt nie powinien Cie zjechać, za to, że do tego ARN chcesz wrzucić tą vife... to według mnie słuszne założenie. Wystarczy popatrzeć ile w tym wypadku przetwarza pasma wysokotonówka, a ile głośnik średnioniskotonowy Odpowiedź nasuwa się sama... Pozdro

Skomentuj

http://www.visaton.de/english/artikel/art_128_1_18.html

chyba jednak zainwestuje w ten przetownik
                              ma wentylkowana cewke , nadaje sie do B-R , moc mi odpowiada , rezystancja rowniez
                              wstepnie wyliczylem sobie juz obudowy pod ten glosnik :) tylko cos br nie moge zestroic ale tu sie jeszcze trzeba bedzie troche pomeczyc.

mam jeszcze jedno pytanie , na stronie producenta (polskiej stronie) pisze ze glosnik nadaje sie do 3 way i jest do tego celu przeznaczony , a ja chcial bym zrobic sobie wolnostojace 2way ale 3 glosnikowy :)
                              teraz troche glupie pytanie : mozna tak ??:P

tylko teraz jak zrobic to ekranowanie do centralnego ??

Zamieszczone przez Piotr01
                              Ekranowanie, nie jestem pewien, czy warto, bo nawet można dokupić gotowe jakby "kubki" w tym celu
                              tak ale gdzie mozna je dostac i w jakich cenach one sa ?? i czy to sie oplaca wogule ??
                              czy takie "amatorskie"ekranowanie magnetyczne jest skuteczne ??

Skomentuj

nadaje sie do 3-way chba jako srednio tonowy... bo basem to on niezaszaleje... zobacz moze vife tc14

Skomentuj

Zamieszczone przez http://www.visaton.de/english/artikel/art_128_1_18.html
                                  Suitable as low-midrange driver for 3-way
                                  czyli odpowiedni jako nisko - sredniotonowy do 3 way :|

kurde :/

ja szukam czegos co by sie nadawalo do 2 way ale 3 glosnikowego , a tutaj kiszka

zalezy mi na glosniku ktory zejdzie do 40 hz i bedzie mial w miare dobre srednie ale takze zeby odznaczal sie dobra jakoscia dzwieku

nad wysokotonowcami to na koncu sie pomysli :)

vifa tc14 <hmmm> nie podoba mi sie ten sciety kosz z dwoch stron :/

edit:

http://www.visaton.de/english/artikel/art_555_6_20.html

tutaj se te dwie 13stki tyle ze uklad d'Appolito

25 l bass reflex :) pisza ze w takim litrazu potrafia pokazac na co je stac :) strojenie 38 hz :)

a tutaj jest w 2 way http://www.visaton.de/english/artikel/art_589_6_20.html

a wiec chyba jednak sie nadaje :) w sumie nie pozostaje nic innego jak kupic i sprawdzic czy zeczywiscie nie zejda tak nisko czy moze jednak zejda do tych 40 hz w wolnostojacych :)

poza tym monitory chcial bym rowniez w 2 way bass reflex :)

Skomentuj

vifa tc14 <hmmm> nie podoba mi sie ten sciety kosz z dwoch stron :/
                                    to pomaga w uzyskaniu jak najwezszej przedniej scianki do czego wiekszosc z nas prawdopodobnie dazy w calu estetycznym jaki uzyskania lepszych parametrow zestawu, Yoshi wie wiecej na temat rezonansu przedniej sciany w podlogowkach, pamietam ze kiedys sie chyba wypowiadal na ten temat

Skomentuj

a cena tej vify jaka jest jak mozna sie zapytac ?? :P narazie sie zastanawiam nad tymi przetwornikami i naprawde nie wiem ktory wybrac :|

Skomentuj

ja zamiast kupowac lepszy wysokotonowy wole kupic lepszy nisko srednio :P

zastaqów sie nad viaston al 130 z coupletów albo al 170

Skomentuj

Czaruję...
                                        X