Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

trzygłośnikowy system odsłuchu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

trzygłośnikowy system odsłuchu

Witam
    Z tej strony http://www.xorceria.com/artur/html/ambient.html
    pochodzi cytat: "trzygłośnikowy system odsłuchu: Upłynęło jednak jeszcze kilka lat, zanim - dopiero w 1982 roku - artysta zdecydował się przedstawić go szerszemu gronu. Stało się to przy okazji wydania czwartej płyty z serii "Ambient", którą był firmowany tylko jego nazwiskiem album pt. "On Land". To właśnie z okładki tego longplaya pochodzi opis otaczającego układu głośników, który bardzo dobrze funkcjonował i spełniał swoją role w odniesieniu do muzyki utrzymanej w dowolnym stylu, byle tylko wydanej w wersji stereofonicznej. Rezultat w postaci wrażenia, iż nastąpiło rozszerzenie akustyki pomieszczenia odsłuchowego, był bardzo delikatny, ale łatwo zauważalny.

Do zainstalowania takiego systemu wystarczał zwykły sprzęt stereo, do którego należało dołożyć - i to cała dodatkowa inwestycja - jeszcze jeden głośnik i kilka metrów przewodu głośnikowego. Ponieważ na ten dodatkowy odsłuch nie były przewidziane szczególnie mocne niskie częstotliwości, wystarczyło zaopatrzyć się w jakąkolwiek małą kolumienkę.

Dla uzyskania założonego efektu oba bieguny wejścia trzeciego głośnika należało połączyć z dodatnimi biegunami obu wyjść ze wzmacniacza - oczywiście zachowując bez zmian tradycyjne połączenie podstawowych głośników z nagłośnieniem. Dodatkowy odsłuch trzeba było usytuować w takim miejscu, aby mógł się znaleźć za plecami słuchacza. W ten sposób cały zestaw tworzył trójkąt, którego podstawą była stereofoniczna panorama, a wierzchołkiem dodany głośnik.

Dodatkową - i wcześniej nie przewidzianą przez Briana Eno - korzyścią zastosowania tego systemu było rozszerzenie przestrzeni odsłuchowej. Niemal w każdym punkcie pomieszczenia odbiór sygnału stereofonicznego był przynajmniej dobry - choć nie wszędzie tak doskonały jak w miejscu zwyczajowo uznawanym za optymalne."

Jak wogóle ma to działać skoro plusy lewego i prawego kanału są podłączeniem 3 kolumny.
    Sprawdzał ktoś coś takiego????

Jesli zastanowić się nad tym..... to ma to rację bytu!

Moje pytanie zasadnicze to czy nić nie zepsuje sie w sprzęcie.... i czy można zrobić taką próbę?

Kiedyś podłączylem jedną kolumne do obu dodatnich zacisków. Grało to dziwnie, bo sygnał nie miał poziomu odniesienia względem masy. Dźwięk brzmiał jakby z oddali. NIektóre częstotliwości uwypuklały się, inne w ogóle znikały.
    Jak to bedzie działało w połaczeniu z normalnym stereo to nie wiem, ale na pewno nie będę teraz ryzykował takiego podłączenia, chyba, że naprawde nie zaszkodzi ono wzmacniaczowi.
    Pozdro.

Skomentuj

i dlatego moje pytanie.... czy nie zaszkodzi to wzmakowi?

Skomentuj

w tym tylnym głośniku pojawi się sygnał będący róznicą prawego i lewego. Na podobnej zasadzie działało chyba Dolby Stereo.
        Trochę dziwny sposób realizacji, ale jak ktoś się nie boi o wzmacniacz, to można spróbować... tak dla zabawy...

Skomentuj

własnie..... czy nie popsuje się nic?

Skomentuj

hyhyhy dolby surround to zie nazywa.
            aby polepszyc przekaz mozna zastosowac dwa glosniki polaczone rownolegle,umieszczone po bokach.mozna zrobic jeszcze lepiej-zastosowac drugi wzmacniacz i zasilic nim tylny zestaw oczywiscie tez w przeciw fazie.uzywajac balansu mozna delikatnie regulowac poglos
            np. http://audioefm.w.interia.pl/kino.htm

[ Dodano: 2005-09-14, 11:46 ]
            inaczej zwie to sie ambifonia taki system posiadal radmor 5100 i pozniejsze oraz amplituner merkury

Skomentuj

jak amasz wzmacniacz z zabezpieczeniem to sie wylaczy

Skomentuj

to ja na Technics'ie mogę testować :)

Skomentuj

To jak już przetestujesz, to napisz, jakie wrażenia i czy to nie szkodzi wzmakowi.
                  Pozdro.

Skomentuj

to ja kiedys podpialem pod 2 + estradowke jakas z 60 cm glosnik mial(głosny,dobry ,nic niedudniło ale ladnie gralo,testy na wsi )noi niestety ale jak dalem na prawie full to charczało i to byl koniec glosnika,cos sie zrypało i koniec,ja niebede podlaczal tak,unitra mi juz padła całkowicie zostala mi wieza 2x15 W i niechce z nia sie zegnac..

Skomentuj

Troche szkodzi, ale mozna ograniczyc pasmo kondem tylnemu kanalowi i regulowac wielkim rezystorem, tak bylo w Radmorach QuasiQuadro czy jak sie tam usilowaly zwac.
                      To stare dzieje ale dzialalo.
                      Podobny efekt uzyskuje sie obecnie w procesorach w ukladzie 6ch stereo, ale cyfrowo.
                      Opisalem kiedys pewien uklad na lamach Praktycznego Elektronika i redakcja pokazala takze nowe modele.
                      Uklad to nic innego jak roznicowka czy w wydaniu stopnia przedwzmacniacza czy w przypadku polaczenia nietypowego koncowek mocy.
                      Lepiej to wychodzilo na koncowkach tranzystorowych ktore wiecej znosily.Przy mocach 2x100W moze byc problem z nagrzewaniem toru tylnego w przypadku wysokopowiomowego ukladu.Nikt chyba takze nie probowal tego na nowych odmianach wzmakow , w klasie T czy innych cyfrakow.

Skomentuj

No i dobra, trzęsącymi rękoma podłączyłem stojącą na HECO i zacząłem testować.
                        Podłączyłem pod drugi kanał, żebym mógł ją wyłączać dla sprawdzenia różnicy.
                        Wrażenia:
                        Średnio mi się manipulowało w małym pokoiku dużą kolumną ale:
                        Zaskoczyła mnie przestrzeń jaką nadawała 3-cia kolumna, stereofonia była poprawna w większości pokoju, można stanąć bliżej jednej kolumny, ale 3-cia i tak wszystko poprawiała. Scena gwałtownie się powiększała. Niestety gdy słuchacz znalazł się zbyt blisko 3-ciej mógł usłyszeć dziwne, nieporządane dźwięki. Tak samo w samych nagraniach czasem pojawiały się jakieś "syki". Gdy odstawiłem 3-cią kolumnę możliwie daleko było dobrze. Niestety czasem tylko przeszkadzała. Przydałby mi się duży pokój i mała kolumienka...
                        Próbujcie panowie, bo to całkiem ciekawe doświadczenie :)

Aha, wybaczcie jeżeli w opis jest trochę pomieszany :)

Skomentuj

to zrób tak
                          pod front podepnij dodatkowa kolumne postaw kolo tej co byla tam wczesniej podlacczona tylko skieruj ja poinowo w góre

Skomentuj

Czaruję...
                          X