Chyba najlepszą alternatywą dla Alphardów są tesle, a trochę droższe tonsile.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Boshman
Collapse
X
-
Nie chcę nikomu wypominać ani nikogo wskazywać palcem ale od zawsze na forum pojawiały się posty z prośbą o pomoc w wybraniu dobrego taniego głośnika. Kiedy wszyscy bardziej doświadczeni pisali, wybierz tego Tonsila czy tę Teslę czy ewentualnie coś klasę wyżej to w odpowiedzi otrzymywali, ale to za drogie, a bo to Tonsil stara polska firma, a bo to Tesla o słabej mocy i ja chcę kopa w basie. Na to riposta użytkowników to kup taniego Alfreda i będziesz zadowolony. No i mija trochę i ten jeden czy drugi pisze że jak zmienił Alfreda na Tonsila to się zdziwił jaka różnica i że Alfredy to gówno. Otóż to, jeśli chce się mieć ładnie grający sprzęt to nie można kupować badziewiatych głośników. Jak na obudowę wydasz więcej niż na głośniki to co z tego wyniknie? Jak zaczynałem przygodę z audio to przewertowałem mnóstwo głośników ich parametrów i wybrałem takie, które mi odpowiadały parametrami i ceną i nie chodzi mi o to że były tanie. O tym, że alfredy są do kitu wiedziałem dawno, owszem pisze się tutaj, ze LW800 jest ok ale ludzie uświadomcie sobie jedno, że jest ok ale za tę cenę!!! Nie ma co nawet podskakiwać trochę lepszym Tonsilom w jakości dźwięku bo Alfred jest i będzie masuwką. Teraz nie dziwcie się, że Lukasz pisze iż forum nie dorosło do jego konstrukcji skoro faktycznie to forum to w większości badziewne Alfredy, trochę lepsze Tesle i czasem Tonsile.
Poza tym jeśli chcemy, aby forum dojrzało to nie promujmy ciągle Alfredów ale namawiajmy nowych adeptów audio na ostudzenie swoich emocji, odczekanie kilku miesięcy i uzbieranie pieniążków na coś godnego uwagi. Może tym sposobem zaczną pojawiać się konstrukcje przynajmniej na lepszych przetwornikach a co za tym idzie automatyczne wymuszenie lepszej zwrotnicy i obudowy. Każdy dąży do tego by jego konstrukcja była najlepsza. Wprowadźmy w ruch tę machinę co się nazywa konkurencja! Czemu Alfred ma być monopolistą? Osobiście nie patrzę niżej niż Tonsil, z całym szacunkiem dla Alfredów i Alfredopodobnych. żresztą w tym momencie jeśli pojawi się jakaś praca to na moim horyzoncie ma pojawić się konstrukcja na Alcon'ach lub ewentualnie Scan Speak'ach i jakiś dobry system pomiarowy. No ale to muszę pracować.
Takie jest moje zdanie.
Przepraszam ale się uniosłem.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
jednak popatrzmy na sprawe inaczej niestety nasze forum pelne jest ludzi ktorzy w swoim zyciu zrobili jeden dwa subwoofery zazwyczaj na alphardach i polecaja je wszystkim
przyczyna tego jest takze wszechobecny brak pieniazkow bo i moj subwoofer bedzie mnie kosztował kolo 900 zł a to nie mało dla wiekszosci ludzi z forum marzenia ale taka jest polska rzeczywistosc
czasami juz te 350 zł to jest maximum mozliwosci a gdzie tu do jakichs prawdziwych wooferow nawet sls ktore w swiecie uwazane sa za budzetowke u nas rosna do miana hi endu
co do mojej konstrukcji to jestem zdania ze forum nie dorosło do naprawde pozadnych subikow i mozecie myslec o mnie co chcecie ale wiekszosc z moich konstrukcji nie była pokazywana nikomu
pozatym kazdy konstruktor ma swoje tajemnice z ktorymi sie nie podzieli takze ja mam swoje np specyficzny sposob usztywniania obudowy poprzez laczenie scianek czy ukształtowanie przegrod rozpraszajacych a skonczywszy na laczeniu plyt by zniwelowac wibracje i rezonase itd
forum jest narazie na etapie przejsciowym w ktorym pojawiaja sie dobre dopracowane konstrukcje ale nie mozna jeszcze mowic o bumie fakt jest lepiej fornir wszedl ale co z tego jak i tak wiekszos nie wie co to pozadna zwrotnica czy precyzyjnie nastrojony BR
tak na koniec podsumowujac zeby co niektorzy nie pomysleli o mnie zle ostatnia moja zabawka to byl sls313 w 25l closed z korekcja linkwitza filtrem subsonicznym itd
ps i tak jestem dalej zdanai ze konstruktor doswiadczony potrafi jakoby chociaz potrochu ocenic brzmienie kazdego zestawu ale do tego trzeba miec doswidczenie i jak mawia jeden z kolegow "przezucic sterty glosnikow"
Skomentuj
-
Tak jak mówisz: nasza szara polska rzeczywistość. To nie chodzi o to, że ktoś tu do czegoś nie dorósł, tylko to jest kwestia pieniędzy. Jakbym miał kasę to miałbym już za sobą mnóstwo konstrukcji, a tak pozostaje przy tych kilku i czekam na przypływ większej gotówki... Żeby zrobić dobrą zwrotkę to trzeba do tego sprzęciku do pomiarów, ale na wszystko przyjdzie czas... W naszych polskich realiach grunt to cierpliwość. Pozdro
Skomentuj
-
konkurencja ?? przecież to totalna głupota , tak moze powiedziec ktoś kto ma kase , zastanówcie sie ... jak ktoś ma kase na slsa chociazby a niektórzy chociażby ja zapierdalają rekoma z papierem sciernym bo w poblizu nikt niema zwykłej szlifierki czy czegoś takiego to jaka tu konkurencja, wszyscy którzy "przezucili sterte głośników" jestem ciekawy skąd mieli kase jesli w sklepie im pozyczali to ich szczęscie bo u nas niema takich luzów
gadanie ze odejdźmy od alfredów i tonsili jest głupotą to tak jakby powiedziec komuś kto chce poptosru kupić malucha żeby dojeżdżać do pracy " TY nazbieraj se kup se mesiawe, na h.. ci taki maluch" , każdy robi na to na co mu pozwala budzet ale to było powtarzane 150 raz yale wazniejsze sa od tego warunki pracy jak juzwspomniałem ja niemam ani jednego narzedzia , dlaczego ?? bo mojemu staremu nie potrzebne to jest , pierwsze konstrukcje jak robiłem to płyte ciałem piłką ręczną za 8 złoty z superkarketu i dalej moge jej urzywac bo wiem ze to ja własnym siłami i własnącierpliwością to wszystk ozrobiłem i śmieszy mnie gdy ktoś twierdzi ze woli isc do OBI czy innego g... zeby mu wycieli co do mm , potem sklei włozy głosnik i sie cieszy brzmieniem ... leje na takich ludzi bo od dawna mnie wqrzali ... gdzie tu zamodzielnośc stolarki ... szacunek dla tych któzy sami potrafią ... dzieki temu że robie TO co tutaj ludzie zgromadzeni nauczyłę msie obsługiwac wyżynarke bo do niej mam dostep
co z tego ze kupie głośnik warty 500 złoty jak obudowa niebedzie go warta, teraz mam w subie cw1002c , obudowa jets oklejona czarną okleiną .. dlaczego nie fornirem bo rzygam jak widze wszędzie ten fornir co to mebelki są czy stołek do siedzenia zeby piknie wygladało... to ma zarówno wyglądac tak samo jak i grac i niebede tracił wiecej kasy na obudowe jak to mówił TIM niż na głosnik, przetwornik jest wazniejszy ale nien ajwazniejszy niewarto kupować czegośco kosztujer 500 skoro komuś starczy jakośc głośnika za 100 złoty np MI moze tymczasowo ale odrazu niebede rzucał sie na drogi sprzet , jak bede mógł pozwolicsobie na merola to wtedy bede kupował przetworniki po kilkaset złoty ale narazie niemam takiej potrzeby bo są wazniejsze rzeczy na które trzeba wydać kase dizeki czemu kiedyś moze bede miał coś lspszego pozatym niema takiej potrzeby skoro starcza mi chociazby dobry alfred bo wszystkie alfredy napewno nie sa złe a ktoś kto słyszał tylk te najgorsze g.. to moze tak mówić, kazda firma ma pare wartych czegoś głośników ... bosze paranoja bez obrazy ale ciśnienie mi pdoskoczyło jak zoabczyłem o czym tu mowa ...
oburzają się tylko CI którzy udają masterów w tej dziedzinie ... taa ŁUKASZ o tobie też mowa, nie denerwuj się tylko ale wiem że stac cie na coś lepszego w porównaniu do wielu forumowiczów wiec nie każ każdemu zbierac miesiacami bo skoro ktoś zbiera 300 złoty pół roku to dlaczego ty nie zbierzesz przez te pół roku 3000 na jakiś lepszy głosnik, ktoś kto kupuje slsa praktycznie z dnia na dzien a ktoś kto zbiera pół roku ... hmm tych dwóch osób nie można porównywac i napewno nie wdrazać ich w jakas konkurencje co by było smieszne
oczywiście to nie tylko do ŁUKASZA mały apel ale w do ludzi z podobnym zdaniem i warunkami finansowo dyspozycyjnymi ;]
w jaki sposób ktoś kto jest laikiem ma sie naucyzć i nabrać doswiadczenia ?? kupując po pół roku jeden głosnik i robiąc dla niego obudowe ?? szkoda gadac, niech kupo 2czy 3 i zrobi 3 konstrukcje i bedzie bardziej doswiadczony nawet gdy beda to o pare klas gorsze ptzetworniki, lepiej nauczyć sie na czyms tanszym i nabrać doswiadczenia żeby potem umieć wykorzystać PEŁNE możliwosci DOBREGO głosnika co za 1 razem napewno sie nie uda i w miare zyskania doswiadczenia iśc stopniowo skokami wyzej, zależy kto na ile moze sobie pozwolić.
pozdro
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Budzik
w jaki sposób ktoś kto jest laikiem ma sie naucyzć i nabrać doswiadczenia ?? kupując po pół roku jeden głosnik i robiąc dla niego obudowe ?? szkoda gadac, niech kupo 2czy 3 i zrobi 3 konstrukcje i bedzie bardziej doswiadczony nawet gdy beda to o pare klas gorsze ptzetworniki, lepiej nauczyć sie na czyms tanszym i nabrać doswiadczenia żeby potem umieć wykorzystać PEŁNE możliwosci DOBREGO głosnika co za 1 razem napewno sie nie uda i w miare zyskania doswiadczenia iśc stopniowo skokami wyzej, zależy kto na ile moze sobie pozwolić.
pozdro
Skomentuj
-
niestety taka jest nasza polska rzeczywistosc ale w przypadku glosnikow doskonałym wyznacznikiem jakosci jest cena
i jak to ktos madry mawiał z gówna bata nie ukrecisz
nawet przy slabym glosniku mozna jednak nieco podciagnac starannoscia obudowy i elektronika ale to sa koszty
niestety polska rzeczywistosc jest taka jaka jest i nie uda nam sie tego zmienic!
jest to jeden i chyba podstwowy powód dla ktorego na forum nie powstaja naprawde wyszukane i pozadne kosntrukcje!
co do nauki o konstrukcjach warto zrobic pierwsza konstrukcje na kiepskim glosniku ale tylko po to by wiedziec ze kazda nastepna gra lepiej a ktos kto raz w zyciu zasmakował w dobrych glosnikach nie wroci juz do skosnookich glosnikowtakie jest moje zdanie przepraszm jak kogos tym urazilem!
Skomentuj
-
racja sam kieydś cieszyłęm sie lw800 wbo porównywałem do innych szitów a teraz mówie ze to badziew ale tak już jest ze jak sie zrobi coś lepszego to neichce sie i nawet nie można wrócic do tyłu bo to niema sensu wiec zauwazcie ze ktoś kto nazbiera pół roku na głosnik za 300 złoty nastepnego suba zrobi oohoho długie lata później zanim kupi coś lepszego bo chyba po takim np slsie chyba niezrobisz czegoś na alfredzie, co innego gdy ta kolejnośc sie odwróci wtedy jest łatwiej i przyjemniej
i nie zgodze sie że na forum niema wyszukanych i pożadnych konstrukcji , SĄ ... porzadna konstrukcja to nie taka która ma w sobie cudo ca 500 złoty czyza 1000 , patrzxąc na takie stwierdzenie dochodzimy do wiosnku ze wszystko w cenach do 500 tysięcy złotych (chodzi mi o gotowe kolumny w sklepie) to wielkie gówno i nic pożądnego , każdy ocenia według własnych wartości , dla mnie każda konstrukcja oparta np na teslach jest czegoswarta chociazby niedawno wspomniany głośni stx14cm ... przecież to ksoztuje tylko 28 złoty i totalny low end .. jednak okazuje sie że nie low end... taką konstrukcje porównamy do zakupionego w sklepie komputeroqwym subwofera i jesli dorbze zrobiona przebija o wiele droższe od siebie ... ktoś kto bierze sie za głośnik za 500 złoty niech wie ze tu nie tylko trzeba zrobic obudowe ale stawic czoło o wiele wiekszym wymaganiom i nieporównywac go do subów za 1000 złoty ze sklepu czy nawet DIY zrobiony na alfredach czy tonsilach. KAżda DIY konstrukcja jest pożądna jesli cenowo i jakościowo przebija inne fabryczne w swojej klasie oczywiście cenowej !! koniec i kropa tak jest i bedzie nawet na gównianym lw800 można zrobic pożadną konstrukcje jak NA TEN głosnik oczywiście czego przykłądem jest chociazby sub Łukasza na lw ... pożądny sub na DANYM głośniku lw800 i nikt tu nie moze wyklinać ze to jest szit bo gówniany głosnik .... to jest kostrukcja AKURAT NA TYM !! GŁOŚNIKU i patrzmy na to w jakie aplikacji jest i czy przebija konkurencje . a że ogromna powtarzalnośc jest podobnych konstrukcji to tylko można uznać za wielki PLUS ---> + o tak to dowodzi ze proporcjonalnie do głośników rośnie ilośc nowych samodzielnych konstruktorów którzy chcą zrobic coś samemu a nie iśc i dac sie zrobic w balona w sklepie
Skomentuj
-
ludzie pierdoczycie glupoty moge sie zalozyc ze polowa z was pali
zakladajac ze idzie paczka na dwa dni za 4 zł czyli w msc mamy kolo 60 zł + jakies imprezki
jak sie jest od tego uzaleznionym to mzona zrezygnowac z paru rzeczy ja nawet chodze do pracy czasami na pieszo bo to zawsze 2 litry ropy dzinnie czyli prawie 8 zł
jak mawia polskie przyslowie ziarnko do ziarnka..............
i juz sa pieniazki na cos normalnego
wiem ze wydaje sie proste oczywiscie nie odnosze tego do wszystkich ale napewno sa osoby ktore pala z tych narzekajacych
Skomentuj
-
No i niestety,musze poprzeć Lukasza,to właśnie On ma racje.Ziarnko do ziarnka,trafne określenie.Ja sam tak zaczynałem,nie ważne że teraz jest inaczej,inny wiek,inne dochody.Panowie,Lukasz mówi święte słowa,jeśli chcecie naprawde "błysnąć" w sprawach dźwięku to bez konkretnej kasy nie ma szans.Takie są realia w naszej Ojczyźnie(?)Jeśli myślicie że wsadzicie jakiegoś przemyślanego alfreda w przemyślane pudło i zawojujecie świat to jest to pomyłka totalna!Wystarczy go rzucić w konkury z Tonsilem,Teslą a o Beymie nie wspomne(sorki!).Trzeba sobie prawde powiedzieć-alphard,boshman i inne podobne marki chińskie to szajs,chińczykom tylko fajne piórniki wychodziły i długopisy,ale to za gierka,ja to pamiętam.Proponuje zwrócić swoją uwagę na rodzimych producentów,ewentualnie na południowych sąsiadów,wschód obecnie to jeden wielki....szmelc!
PZDR
Skomentuj
-
jakby to powiedziec to słowa nie domnie bo ja NIE PALE NIENAWIDZE papierosów , zrezygnowac z innych uciech nie da rady bo ich poprostu nie ma gdyby tak wymieniac to sie okaze ze DIYaudifilec musi zrezygnowac z jedzenia tylko smalec na kanapke i woda z butelki a wszystko poto zeby nazbierac na jak najlepszy głośnik ... DIY nie jest numrem jeden, warto poświecic temu cośco jest mniej wartościowe a nawet szkodliwe i nie wskazane . i ty popieram Łukasza co do papierosów , zamiast kminic codzien faje lepiej do skarbonki i płuca beda zdrowsze odrazu
Skomentuj
Skomentuj