Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy estradowy STX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy estradowy STX?

No i mamy nowy głośniczek estradowy od STX'a :)
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3

Juz SW na jego temat sie wypowiadal, iz mogli dac iny uklad magnetycny wowczas spl bylby w granicach 94dB

Skomentuj

Heh myslalem, ze odkrylem cos nowego bo pierwszy raz go widze:) Faktycznie 90dB na estrade to troche malo. Zeby nadgonic estradowe basowki STX'a w ktorych srednie tony to raczej nie za ciekawie sie prezentuja to ze dwa na kolumne by trzeba bylo wlozyc.

Skomentuj

genrealnie niejsest źle średniak powinien być o około 3dB cichszy od reszty (zalezy jeszcze od podziału i konstrukcji zwrotki) ale generalnie zwrotka w połączeniu z sumowaniem się charakterystyk "sąsiadów" daje podbicie 3dB na średnich tonach..
        co nie zmienia faktu że gdyby zrobili tego średniaka z SPL 94dB i mocą 120wat to był by juz full wypas.

Skomentuj

Moc 80wat przy basowce np. 300wat to jednak troche malo biorac pod uwage, ze glosnik sredniotonowy jest bardziej obciazany przez dluzszy czas niz basowy. Choc z drugiej strony patrzac na jego cene to nic nie stoi na przeszkodzie zeby wsadzic dwa na kolumne, pozostaje tylko kwestia zwiekszenia zestawu zeby upchac te wszystkie glosniki.

Skomentuj

80 wat RMS przy podziale na 1000Hz nalezy przemnozyć przez 3 co daje współprace z basówką 250-300wat.

nie zmienia to faktu że po drobnej modyfikacji głośnik z średnio -naciąganego mógł by być dobrym średnim

Skomentuj

stx dobry sredni ha

Skomentuj

a co sądzicei o tym GDS-22-120-4-SE ??

Skomentuj

nie wiem czy oni nie umia mierzyc (zdejmowac) charakterystyki czestotliowosci moze sprzet (mikrofon ) wybrakowany albo pomieszczenia odsluchowe maja jakies nie bardzo a moze ja mam sluch skrzywiony ale sluchajac kilku konstrukcji na stxach (ale zadnej na estradowych) nie zauwazylem zeby brakowalo srednich tonów albo byly jakos nienaturalnie odtwazane glownie to byly konstrukcje 2d z urzyciem malych glosników tj 16-17cm i podzialem stawianym na 4-4,5 kilo natomiast przedstawione wykresy sugeruja cos zupelnie innego moze i tak jest w przypadku tych GDSów ??
                  Swoja droga mozna sprobowac zrobic satelitki typu 4x17 albo 4x22cm uzupelniajac gore gdwt 12-19/100 a dol 38-300 powinno dac rade.

Skomentuj

tez mi się tak wydaje sproboje kupić te GDS'y i przetestować - ciekawe co to tak naprawde potrafii :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X