Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie głośniki do lampowca?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie głośniki do lampowca?

witam,
    Jakich głośników użyć do kolumn dwudrożnych bass-reflex, których efektywność ma być większa od 90 dB?
    Kolumny będą napędzane wzmacniaczem lampowym stąd konieczna duża efektywność. Litraż 20-40l, głośniki muszą się mieścić cenowo do 150zł za sztukę.
    dzięki.

powiem ci szczeze ze przychodzi mi jedynie do glowy tonsil 16/50/6 + kopulka cos raczej miekiiego mozna by szukac u vifki lub peerlesa

Skomentuj

16/50 ale dwa na kolumienke.

Skomentuj

zależy mi żeby było 8 omów impedancji. Czy jak połącze szeregowo dwa głośniki w wersji 4 omy to zmieni się wypadkowa efektywność? Jeśli tak to o ile?

[ Dodano: 2005-09-15, 18:20 ]
        i czy pojemność obudowy będzie musiała być dwukrotnie większa?

Skomentuj

Tak pojemnosc 2x a efektywnosc (zaraz rozpocznie sie burza) teoretycznie 6 ale w praktyce 3dB wiecej.

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi.
            jeszcze jedno. Czy przy szeregowym połączeniu głośników niskotonowych obliczenia bass-reflexu dokonuje się tak jak dla pojedyńczego głośnika?

Skomentuj

Nie wazne czy szeregowo czy rownolegle podstawy sa jednakowe czyli dwa razy wiekszy Vas, fs takie samo jak 1 gl, Qts takie samo jak 1 gl, zmienia sie tylko impedancja jak wiadomo szeregowo 2xwieksza rownolegle polowe mniejsza (dla 2ch glosnikow).Symulatorki biora to pod uwage, podobnie jak inne czynniki i inne ulozenia np tandem.
              To podstawy.

Skomentuj

dzięki

Skomentuj

Gdzie idze jeszcz kupić te tonsile bo na stronce producenta ich nie widze.
                  o znalazłem na http://www.dexon.pl ale są tylko 8 Ohm więc jeśli je połączysz szeregowo to masz 16 Ohm, pozostaje ci tylko równolegle.
                  Pozdro.

Skomentuj

a co sądzicie o wysokotonowych tonsilach gtc 11/130 do tego zestawu?
                    Dobre są? Podobno to jest wersja eksportowa, najwyższa półka tonsila. Ktoś je słuchał?

Skomentuj

za ta cene to lepiej kupic Peerlessa DT100

Skomentuj

a dlaczego nie użyć pojedyńczego 16/50 ? za słaby bas?

Skomentuj

w przypadku lampowcow chodzi o max spl z jak najmniejszej mocy dlatego dwa przy umiejtnym polaczeniu uzyskadsz cos kolo 91-92 dB co jest bardzo dobrym wynikiem
                          dobierajac odpowiednia kopulke zrobisz naprawde iceawy zestawik za nie duze pieniazki ps zwrotnica raczej niskiego rzedu

Skomentuj

Poszperałem po internecie i znalazłem głośnicki Beymy 5MP60. Czy te głośniczki nadają się do takiego zestawiku - Dwa Beymy równolegle i vifaD27TG-05-06, bass-reflex, zwrotnica raczej 2 rzędu ?

[ Dodano: 2005-09-17, 22:01 ]
                            miałbym z tego ok 92 dB (tak sądzę)

Skomentuj

nie myślałeś nad ARZ w tubie ? - do lampowca idealne

Skomentuj

tuba wg mnie to juz wyzsza szkoła jazdy

Skomentuj

mógłby użyć gotowego projektu ...

Skomentuj

Tuba jak tuba,jest ktoś kto pewnie pomógłby przy projekcie.Poza gabarytami ma więcej plusów niż minusów.ARZ nieźle się sprawdza w takiej budzie tyle że trzeba tłumić wyższą średnice i brak mu troszke dołu.Zupełnie inaczej wygląda taki projekt na Fostexie 206 SE tylko ta cena.Ja do lampy nie pchałbym żadnych kolumn ze zwrotkami.Lampe widze tylko z szerokopasmówką.

Skomentuj

Umberto, nie przesadzaj, ze do lampy to tylko szerokopasmowiki. U mojego ojca w salonie z lampa graja stare Tonsile 30/60/1, 16/15 i GDWK 8-12/120. Ja jestem w trakcie robot (troche mi sie przeciagaja) podlogowek, kazda na 2x13/50/9 i najprawdopodbniej tez bedzie grala z lampowka, mysle ze nie bedzie problemu z ich napedzeniem. Chociaz nie powiem, bo szerokopasmowka bylaby tu dobrym rozwiazaniem, pod warunkiem, iz bylby to glosnik z wyzszej polki.

Swoja droga, to te 13/50/9 bardzo ladnie przenosza do okolo 9.5kHz, jakby w Tonsilu troche popracowali, i na bazie tego GDNa udaloby sie zrobic GDSa niosacego nawet do tych 15-16kHz to bylby nieczego sobie szerokopasmowy driver wysokiej klasy. Juz sam ten GDN (bez wysokotonowki) gra o wiele lepiej niz niejedna kolumna robiona przez niedoswiadczonego DIYowca na budzetowych przetwornikach.

Skomentuj

Czy ja powiedziałem tylko?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X