Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton,ciekawy projekt,jakies spostrzezenia???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton,ciekawy projekt,jakies spostrzezenia???

Witam,nabylem ostatnio kolejny zestaw glosnikow,tym razem troszke z polki gornej,mianowicie :
    bas wsp21s , 91db , fr28hz, cewka 50mm
    srednica to dsm 50 ffl 91db kopulka 50mm
    wysokie to dsm 25ffl 92db kopulka 25mm
    Moje zamierzenie: obudowa,wnetrze komory basowej 90litrow, 2 glosniki basowe polaczone rownolegle,podzial pasma 800hz,4500hz 12db. Takowe zalecane przez producenta. Ale podczas symulacji,wszystko jest oki,poza czasem odpowiedzi impulsowej, rzedu 20ms!!! I mamy Zong. Moze jakies ciekawe rozwiazania? Narazie basy usadowilem w kolumnach Diory Polarisach,objetos komory basowej 50litrow, i to juz daje ladny pomrok, w porownaniu do fabrycznych glosnikow gdn 20/60/3. Dodatkowo czuc drzenie ziemi przy niewielkim,wreczcichym odsluchu,wiec sugerowac sie danymi do budowy kolumny ,czy posluchac serca,tzn ucha:)

[quote] tym razem troszke z polki gornej, [/quote[
    bez przesady.......

nie slyszales jeszcze tego glosnika w obudowie ktora wyliczyles wiec moze zrob na probe taka obudowe i sprawdz jak gra, jak dasz w 50L tak jak jest teraz to zje cie ciekawosc jak to bedzie grac w tej wiekszej, poswiec te 20zl na wiorowke i sprawdz

Skomentuj

z gornej polki hmm raczej low end no moze troche lepiej od tonsila

obudowa kolo 60-65 l bas strojony na jakies 30 hz kumpelma te z glosniki a cha zwrotnica 12 dB

Skomentuj

Gorna polka:) Wiem troche nagialem,ale porownywalem do pospolitego w200s, oraz rowiesnika gf200. Mialem przyjemnosc rowniez porownywac odsluchowo. W200s gra dobrze, gf200 poezja, ws21s gra tak jak gf200, troche problemy z kontrola basu,ale jest cholernie glosny w porownaniu do poprzednika,rowniez lubi bezproblemowo zachodzic w nieskie rejestry,f rezonansowa w koncu 28hz i to mi sie podoba,laczna skutecznosc (teoria) rzedu 94db to juz cos przy wspolnej impedancji 4 ohm:) Co do objetosci to przestudiowalem z netu chyba z 10 projektow na parze basowcow i na jednym, objetosc dla jednego przetwornika wynosi srednio 45 do 70 litrow,w parze zawsze dostawaly 90 litrow z uczciwym wytlumieniem w srodku. Po testach porownawczych,gdyz sluchalem ostatnio kolumn experience v 20 na dwoch basach w 200s,90 litrow, stwierdzilem,ze zaryzykuje i pojde w slady visatona i dam oryginalna skrzynie,lecz z pochylona scianka tylnia lub przednia dla sekcji niskotonowej o okolo 22 stopnie,aby przeciwdzialac fali stojacej.I zastosuja porzadne umocnienia wewnatrz.

Skomentuj

nieprawda .... Visaton kasuje technologiai produktami Vife .... wystarczy popatrzeć i na rozpiętość oferty, i na jej szczytowe modele. Natomiast Co do DSMa .... nie wiem, nie słyszałem, ale słyszałem G50FFL + G25FFL + 2xW170S i inną konfiguracje a mianowicie G25FFL + G50FFL + AL170 i powiem że było wyśmienicie. Zdecydowanie mocna średnia klasa.

Łukaszu ...Ty się nigdy nie wyzbędziesz przekonania że "Visaton to lepszy Tonsil" ale ja nie zamierzam Cięnamawiać do zmiany tego zdania.

A Ciebie Mario jak najbardziej szanuje za wybór Visatona. Bardzo dobre rozwiązanie. Gra Detalicznie, muzykalnie i z potwornymi scenami. A co do pudła ... VOX dla 1x AL170 daje 30litrów ... typowy wzoro-zbok powie "za dużo" ale AL170 w 30litrach naprawde gra gigantycznym brzmieniem. Naprawde super ...

Skomentuj

Dsm25ffl gra troche ostrzej,jest glosniejszy,roznica 2db,tytanowa membranka,jakby super cienkie,utwardzane aluminium,dzwiek petarda,ale kopulki wrazliwe na dotyk,niestety nie wymienne,visaton nie ma zamiennikow. Jestem pod duzym wrazeniem samego sredniotonowca dsm 50ffl,ogolnie niby glosniejszy zamiennik g 50ffl,stosowany do glosniejszych basowek.Membrana rowniez tytanowa,ale dzwiek powalil mnie na nogi,musialem je troche wygrzac,gdyz maja plynny ferrofluid w ktorym zatopiona jest cewka kopulki.Troche on zgestnial od dluuugiego nie uzywania,ale ale jest juz git. Ciekawostka,kiedys tonsil tez sie bawil w sredniotonowce kopulkowe seria chyba gdmk, byly swietne,pamietam jak graly:) Czemu to zniknelo z rynku? Nawet nie ma nigdzie kopulek do naprawy,bo byly z 50mm pianki i tez parcialy.

Skomentuj

" Ciekawostka,kiedys tonsil tez sie bawil w sredniotonowce kopulkowe seria chyba gdmk, byly swietne,pamietam jak graly:) Czemu to zniknelo z rynku? Nawet nie ma nigdzie kopulek do naprawy,bo byly z 50mm pianki i tez parcialy."

powiem ci czemu nie ciagna tych kopulek byly bardzo delikatne i drogie (mozna je jeszcze kupic za ok 120zł/szt) weszly chyba w 93 roku wtedy rzadzily altusy itp konstrukcje czyli glosniej wiecej mocy wiekszy basowy itp (cala seria kolumn ton scherza itp o mocach rzedu 200W i efektywnosciach powyzej 92dB) yyy glosniki te byly jak pamietacie w kolumnach perfekt 150 ktore nie byly przebojem tonsila poza tym mala moc rzedu 15-20W wystarcza ledwo do kolumny 80W i to przy ostrym cieciu

Skomentuj

Tak,pojawily sie w zlym momencie w zlym miejscu,a moglo to byc cos... Gdyz graja napraawde ponetnie.

Skomentuj

Czaruję...
                X