Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TONSIL GD 25/40/8 - da sie z tego cos jeszcze wycisnac? :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TONSIL GD 25/40/8 - da sie z tego cos jeszcze wycisnac? :D

Witam,

dobralem sie ostatnio do dwoch kolumn zawierajacych taki ciekawy glosniczek...
    (TONSIL GD 25/40/8)

zastanawiam sie czy da sie z tego cos jeszcze wycisnac. postanwoilem zbudowac w oparciu o tego wynalazka subwoofer...

wg Was moj pomysl jest bardzo bardzo beznadziejny czy jednak nie sa to az takie zle glosniki?

dzieki i pozdrawiam, ArtKar

ps. dolaczylem wykresy

[img]ftp://artkar.myftp.org/wykresy.jpg[/img]

Zasadnicze pytanie: czy głośniki są fabryczne, czy regenerowane? Pomysł wcale nie jest beznadziejny, ale nie ma się co oszukiwać - dzisiaj robi się o wiele lepsze konstrukcje niż ten model Tonsila. Zależy co byś chciał tym nagłaśniać.

Na obrazku widzę 25/40/3, w opisie podajesz końcówkę 8, jak to jest?

Kiedyś robiłem kolumny stereo na 25/40/3, obudowa miała 60 litrów i dwie rury BR fi 10 cm o długości około 30 cm każda (nie pamiętam już jakie to strojenie). Niezbyt niskie zejście, w sumie to nic specjalnego. Raczej nie zatrzęsie całym domem, chyba że przy włączonym podbiciu basów.

Skomentuj

to sa glosniki na zawieszeniu parcianym z takaniny?

Skomentuj

glosniki sa fabryczne na zawieszeniu z tkaniny...

mam 25/40/8, ale dane techniczne obu wersji byly takei same praktycznie wiec wykresik zrobilem na gotowych ustawieniach.

mam 2 takie glosniki i 2 pasywne do nich... moze jakos to polaczyc w jedna calosc?

Skomentuj

no jak masz MB to jesteśmy w domu :) załaduj je do 40L i wstaw głośnik i MB

Skomentuj

popierwsze subwofera z tego nie zrobisz w tej postaci

przerabialem to kiedys nawet byly takie moje czarne kolumny kiedys w konstrukcjach

ja zrobilem tak:
            zamowilem kompletne czesci z stxa membrane zarowno do glosnika i membrany
            glosnika mial wymieniony dolny resor i cewke
            pamietam ze parametry byly calkiem calkiem jedna sztuka siedziala w 40 l closed z membrana bierna gralo naprawde fajnie lecz zmartwie cie nie za nisko

Skomentuj

a moge miec takie polaczenie? : glosnik aktywny, pasywny i bass reflex?

Skomentuj

pasywny robi ci za BR... MB to taki luksusowy BR:)

Skomentuj

LUKASZ, to juz mnie wkurwia normalnie.Cwanie wykorzystujesz teksty ludzi lepiej od ciebie zorientowanych.Żeby się SW o MB nie odezwał to na 100% byś juz więcej w tym topicu sie nie odezwał.Bo pojęcia o tym nie masz!Jaka mase membrany dałeś?Jaki litraż,na ile ci to wyszło?Jaka efektywność?
                  Ja że jestem cienias to działam na beznadziejnym hertzu,mam rysunki i na niczym oprócz stolarki sie znac nie musze,bo po co?I w życiu nie kupie głośnika bez książeczki,bo co ja z nim zrobie?W nocnik wsadze?Ciebie nie zapytam bo jest duża szansa że takie cudo sie na żadnym forum nie pojawi i nie będziesz w stanie odpowiedzieć sensownie, jak zwykle.Robisz se fajne podpisy ale poza subem na lw i jakimiś kolumienkami to raczej nic nie wytworzyłeś.
                  I po co ta maskarada?Ja sie nie kryje i sobie nic nie przypisuje,tuby mi SW policzył,suba z kartki zrobiłem,lw na przekór symulatorom zaaplikowałem.I co,gorszy jestem?Weź se chłopie daj na luz bo niedługo staniesz sie główną reklama na GG.Ech...

Skomentuj

1 projekt nawet ukazal sie kiedys na stronie jego kilka zdjec ktos kiedys przeniosl na to forum kto nie pamietam
                    2 membrany z seri sc, cewki bodajze 37 mm rersor dolny orginalny od tonsila (glosnik pochodzil z pierwszych kolumn lukasza zapewne starsi je pamietaja)
                    parametry glosnika fs 34, qts 0,37 , vas 103 parametry prawdopodbnie byly obarczone bledem)
                    membrana seria membrany sc karkas wykonany w rurki alu resor dolny orgilany przez srodek karkasu wlamoninowana sruba 4 wychodaca z tylu mozliwosc przykrecenia ciezarkow (podkladki) i regulowania masy drgajacej membrany
                    obudowa 40 l kubik wym zew 40 cm
                    wzmacniacz tda + 20-100 hz made by igod
                    nmasa membrany wiesz tu ci nei powiem dokldanie pamietam ze najfajniej grał z 9 podkladkami fi40mm x 2mm
                    spl nie wiem nie mierzylem

odemnie
                    umberto wszyscy wiedza ze nasze poglady sie roznia kilka razy nadepnalem ci na odcisk i moze jest to tym wywolane i dobrze jednak prosze cie nie uzywaj wulgarnych slow na forum a ja nie mam ani obowiazku ani checi udawadiniac ci niczego pozdrawiam

[ Dodano: 2005-09-27, 09:27 ]
                    umberto specjalnie dla ciebie zdejme opis jak ci ma psuc humor

[ Dodano: 2005-09-27, 09:32 ]
                    do autora posta twoj glosnik zapewne wyglada tak jak na zdjeciu ten akurat ma pomalowana membrane na czarno i nowa kopulke przeciwpylowa

Skomentuj

Łukasz - fajne trafo z głośnika sobie zrobiłeś :) na przyszłość nie wolno "zamykać" obwodu bo robi ci się trfo o przekładni X do 1 i masz niezłe jazdy :)

Skomentuj

sound o co ci chodzi o te podkladki i element metalowy przeciez to membrana bierna te glosniki mial juz specjal;nie przygotowany kosz i miejsce pod resol dolny

Skomentuj

Dobra,mniejsza z tym.Czyli rozumie że ta membrana bierna w miejscu normalnie zajmowanym przez magnes miała kawałek gwintu do zakładania podkładek/obciążników?Czy tak?

Skomentuj

nie czytaj to co napisaelm wywalilem karkas na ktorym powinna byc cewka i tak byla wymieniana membrana zastapilem go rurka aluminiowa o tej samej srednicy w srodek rurki na poczatku wlaminowalem okregi i na koincu wywiercajac w nich dziurke zamocowalem "gwint"

Skomentuj

Czytam,czytam,spoko.Tylko troszke zagmatwany ten opis.
                              OK,tylko jedno mnie bardzo ciekawi,dodawana masa znajdowała się w jednym punkcie.Sama masa rurki plus te krążki oraz gwint to już raczej sporo.Czy przypadkiem nie miało to w jakims stopniu negatywnego wpływu na zawieszenie?Nigdy nie próbowałem takich rozwiązań stąd moje zainteresowanie.

Skomentuj

niektorzy producenci dodaja po 150G do swoich membran
                                nie bede chyba opisywal w zaden sposb jak wplywa na szybkosc i niskosc basu zwiekszenie masy

co do wplywu trudno mi tu cos powiedziec przy wiekszych poziomach glosnosci membrana pierwsza osiagala swoje x max co troche mnei zdziwlilo i zasadniczo dziwi do dzis ozliwe ze obudoiwa byla za mala a vas glosnika na poziomie wiecej jak 100 l takei cos powodowalo
                                czy masa byla duza podejzewam ze nie przekraczla 150 gr masa drgajaca co no do membran xlsa jestpolowa tam nawet 10 wazy kolo 200 gr nawet wiecej

ps polecam kazdemu zabawe z membrana samo przygotowanie takiego ustrojstwa jest proste wystarczy stary glosnik wywalic magnes hmm mzoe przygotuje opis jak to zrobic hmmmmmmmm
                                zobaczymy

Skomentuj

Da się jakoś zmierzyć taką membranę bierną? Oczywiście chodzi o parametry mechaniczne, nie elektryczne.

Skomentuj

zmierzeni parametrow membrany biernej jest bardzo trudne trzeba wykonac je ze znanym glosnikiem ja osobiscie ngdy sie w to nei bawielm wiec nie bede rozpisywal sie jak to robic

Skomentuj

najwazniejszy parametr membrany biernej to masa i podatność zawieszenia

mase układu wazymy na wadze. podatność zawieszenia - ustawiając odwazniki i badająć ile opadła.

Łukasz - co do tej rurki to niedoczytałem - myślałem że dałeś ją jako karka do głośnika a nie MB

Skomentuj

do membrany jako element laczacy membrane z zawiasem dolnym tytle ze lekko zmodyfikowany

Skomentuj

Czaruję...
                                        X