Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie głosniki do altusów 140??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie głosniki do altusów 140??

mam altusy 140 i juz są troche wysłuzone,basy juz mi charczą i pianka sie sypie..mam zamiar dokupic do nich nowe glosniki tylko nie wiem jakie bedą najlepsze.czekam na podpowiedz, z gory dzieki.

www.tonsil.com.pl
    tutaj znajdzieszoryginalne glosniki do altusow wystarczy ze wykrecisz stare spojzysz na oznaczenie na nabiegunniku i znajdziesz na stronie kupiusz i gotowe

Skomentuj

czy ktos wie cos na temat glosników stx i czy nadawały by sie one do altusów 140??

Skomentuj

nie dorownaja raczej spl altusowskim glosniczkom...i maja calkiem inny charakter grania... wiec do altusow polecam tonsilowskie glosniki...badz te co masz daj do regeneracji...

Skomentuj

domyslam sie ze stx nie napewno nie maja takiej jakosci jak tonsile..tylko oprocz jakosci duzą role gra cena bo np. glosnik niskotonowy tonsil GDN 30/80/2 kosztuje ponad 200 zl a glosniki stx są o wiele tansze tylko nie wiem czy ktorys bedzie pasowal wogole do do altusów 140(chodzi o wymiary)a chcialbym ograniczyc koszty wymiany.a co do regeneracji to ile to by mogło kosztowac???chodzi mi tylko o glosniki niskotonowe.

Skomentuj

Chcesz to możesz wziąść te STX'y, ale może być tak, że dojdziesz do wniosku, że zmarnowałeś kase i pożałujesz, że nie poczekałeś i nie po odkładałeś... pozdro

Skomentuj

podzwon do nich popisz maile popytaj i bedziesz wiedzial... tutaj nie mieszkaja wrozki tylko ludzie tacy jak ty... i zapewne aby udzielic ci tej informacji musieli by zrobic to samo albo robili to samo...apropo stx`a jako zamiennika to nie jest tak latwo jak ci sie wydaje... primo...wymiary masz dokladnie opisane u producenta wiec wystarczy pomierzyc te co masz i porownac z tymi stx`a...dotego dochodzi zmierzenie litrazu obudowy i dostrojenie br badz tez jego zlikwidowanie(zalezy od parametrow glosnika)... no i na koniec ingerencja w zwrotnice bo bez tego ani rusz...wiec koszty wcle nie beda takie niskie jak sie wydaje...(mozesz sie pokusic o http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=63518544 , http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=63780906)

Skomentuj

głośniki STX są identyczne jak tonsile (wymiary), ale jednak to nie to samo (dźwięk), więc altusy z stx'ami to już nie altusy...
                dodatkowo, jesli dasz inne niskotonowe, które mają mniejszą efektywność, musiałbyś przerobić zwrotnice, bo wysokotonowy i średnotonowy będą grały za głośno, przez co basu będzie jeszcze mniej

Skomentuj

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=64515363 wystarczy szukac

Skomentuj

Na allegro widziałem nawet aukcje na których to oferowano regeneracje głośników. Poszukaj tej aukcji i wyślij do gościa zapytanie. Wydaje mi się, że to najlepsze, co możesz zrobić, jeżeli nie chcesz kupić, używanych bądź nowych głośników Tonsila. Pozdro

Skomentuj

Piszesz:
                      "duzą role gra cena bo np. glosnik niskotonowy tonsil GDN 30/80/2 kosztuje ponad 200 zl a glosniki stx są o wiele tansze"
                      A jeśli te altusy są oryginalne to powinny tam być GDN 30/60/1 6om. Taki głośnik nowy kosztuje ok. 130 PLN. Regenerowany jeszcze taniej. W czym problem?

Skomentuj

Zamieszczone przez junan
                        Piszesz:
                        "duzą role gra cena bo np. glosnik niskotonowy tonsil GDN 30/80/2 kosztuje ponad 200 zl a glosniki stx są o wiele tansze"
                        A jeśli te altusy są oryginalne to powinny tam być GDN 30/60/1 6om. Taki głośnik nowy kosztuje ok. 130 PLN. Regenerowany jeszcze taniej. W czym problem?
                        a głośniki bardzo często kusztują tak jak grają co prawda tonsil ma dość wygórowane ceny ale chyba warto

Skomentuj

jak STX to tylko 32-300 -( ze względu na podobny jak w przypadku tonsila SPL) a to juz się robi podobna cena do tonsila więc odpowiedz sobie sam na to pytanie co warto. ja bym zmienił w nich tylko górne zawieszenie i po sprawie

Skomentuj

No ładnie podpowiadacie koledze. Czyli lepiej zregenerować starocia membraną z stx-a, niż kupić nowe głośniki stx-a i mieć wszystkie parametry i dane?
                            Podobnie jak Sound Wave, polecam 32-300, to jedyny głośnik warty swej ceny. Przy tym o wiele tańszy niż Tonsil i lepszy niż kiszkowaty GDN 30/60/1.
                            Widzę że na forum mamy samych audiofilów-specjalistów, którzy wyczują różnice między cewkami 1,1 mH i 1,2 mH w zwrotnicy. Po prostu wstaw nowe głośniki i się nie przejmuj zwrotnicą jeżeli nie jesteś "audiofilem" i nie masz możliwości dokonania pomiarów.

Skomentuj

Oryginalny tonsil był 6 Ohm, jak da STX-a to będzie 4 lub 8 i zmieni się podział w zwrotnicy. Ja bym poszukał w 100% oryginalnej membrany do tego tonsila i dokonał regeneracji. Parametry będą zbliżone do oryginału i w Altusie GDN gra do 1kHz - przy tej częstotliwości napewno STX nie zagra tak jak tonsil. Oryginalne tonsilowskie membrany kiedyś można było kupić w firmie z Wrześni o nazwie (niestety nie pamiętam) zaczynającej się na U ( nazwa podobna do UNIFON )

Skomentuj

jesli membrana jest sprawna to wystarczy nowe zawieszenie wstawic...

Skomentuj

Zakup oryginalnego tonsilowskiego zawieszenia bez membrany jest bardzo mało prawdopodobny. Wiem bo kiedyś sam poszukiwałem.

Skomentuj

bo nie sprzedaje sie zawieszen bez membrany... te zawi3szenia co sprzedaja to je poprostu odklejaja od membrany za pomoca np. goracej pary wodnej z czqjnika

Skomentuj

Ja bym radził nowe głosniki. Kumpel kiedyś zregenerował mi GDN 25/60/2 i grało to gorzej niż Alfred EW100 !!!!

Nazbieraj kasy i kup nowe tonsile. Będziesz zadowolony. możesz zakupić głośnik 8 ohm i wtedy poszerzy ci się trochę pasmo od góry dla niskotonowego.
                                      Pozdro.

Skomentuj

Jezeli chciał byś wymienić samo górne zawieszenie to polecam: http://www.umifon.pl/zawieszenia.html , czasami spotyka sie też części zamienne do Tonsili na allegro. trzeba jednak zaznaczyć że wymina górnego zawieszenie wcale nie jest taka banalna na jaką wygląda, wiąże sie z usunięciem nakładki przeciwpyłkowej oraz z umiejetnym wycentrowaniem cewki w nabiegunniku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X