..... 2 glosniki niskotonowe jeden o impedancji 4 ohmy a drugi 8 ohm? i jak je polaczyc rownolegle czy szeregowo? i co oznacza napis ze kolumny maja 4 - 8 ohm jak to rozumiec?
dziekuje.
..... 2 glosniki niskotonowe jeden o impedancji 4 ohmy a drugi 8 ohm? i jak je polaczyc rownolegle czy szeregowo? i co oznacza napis ze kolumny maja 4 - 8 ohm jak to rozumiec?
dziekuje.
Ja bym proponował troszkę poczytać stronę, chociażby o łączeniu głośników i o podstawowych parametrach. Następnie wystarczy się troszkę zastanowić i odpowiedzi nasuwają się same. pozdro
roumiec hmm jak pisze 4-8 znaczy ze kolumny maja od 4 do 8 ohmów
z praktycznego punktu widzenia mozesz wsadzic bo nie ma nic na przeszkodzie
dla akustyka nie mozesz wsadzic dwoch glosnikow o roznych parametrach bo nie obliczysz skrzyni chyba ze kazdy ma inna komore
no dobra ale mam glosnik tonsil GDM 10/60/2 8 ohm i 2 glosniki GDN 16/30/12 4ohm wykrecone kiedys tam z kolumny i mam problem bo nie moge nigdzie znalezc takich glosnikow zeby dokupic i sie pytam czy da sie to jakos zrobic zeby bylo dobrze bo jak wloze do jednej kolumny tak jak kiedys bylo 2 gdn zeby uzyskac 8 ohmow to nie bede mial do drugiej kolumny bo nie moge dokupic na allegro tez nie ma a moze wystarczy po jednym z tych glosnikow na kazda kolumne tylko ze wtedy zostaje te 4 ohmy i nie wiem co zrobic
poczytaj strone a zwlaszcza dzial polaczenia glosnikow rotfl
dobrze ta strone juz czytalem a dzial o polaczeniach glosnikow czytalem juz kilka razy, ale chyba nie rozumiesz mnie do konca polaczenie szeregowe dale mi z dwoch dlosnikow 4 ohmowych 8 ohm a rownolegle2 ohmy wiec sprawa jest prosta ze musze podpiac szeregowo oki to juz wiedzialem zanim na ta strone wszedlem. pytanie moje jest natomiast takie: czy mode zrezygnowac w jednej kolumnie z tego jednego gdn i zamontowac tylko jeden i wowczas na jedna kolumne bede mial: wysoki 8ohm sredni 8 ohm i niski 4 ohm czy tak sie da czy musze miec w niskim tez 8 ohm?
[ Dodano: 2005-09-23, 12:13 ]
Zamieszczone przez LUKASZ
poczytaj strone a zwlaszcza dzial polaczenia glosnikow rotfl
i jak to sie dzieje ze kolumna ma od 4 -8 ohmow jakiej impedancji glosniki sa tam zamontowane?
dzieki
Skomentuj