Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arn200 albo arn225 w dwudrożnych kolumnach....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arn200 albo arn225 w dwudrożnych kolumnach....

Czy jest sens budować dwudrożne kolumienki z głośnikami jak w temacie w roli niskośredniotonowych? Myślę nad zrobieniem kopii tej konstrukcji:
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=12&catg=1

...albo czegoś podobnego, tylko w obudowie zamkniętej - troszkę się boję bass - reflexu, jako że nie mam doświadczenia.

Acha, i napędzane to by było wzmakiem 4-kanałowym + aktywna zwrotnica 18db / okt albo 24 db / okt - a'la aktywne monitorki TLC z 20cm GDN'em.

Pozdrawiam serdecznie!!!

Czegos tu nie rozumiem. Nie masz doswiadczenia z B.R. ale chcesz budowac aktywna zwrotke...?
    Przede wszystkim dlaczego chcesz taki duzy glosnik dac do 2-way?

Skomentuj

Zwrotka..

A co to za problem zrobić aktywną zwrotnicę? Od tej strony jestem dobrze przygotowany :) , kilka takich zrobiłem. A dlaczego tak dduży głośnik? Bo wszyscy robią na 16,5cm? Bo takie konstrukcje widziałem, nawet fabryczne, np ta tesla, tlc?

[ Dodano: 2005-09-26, 10:57 ]
      uch, nie ARn225 tylko 226, przepraszam za błąd... To że ktoś jest nowicjuszem w dziedzinie budowy kolumn nie znaczy że się nie zna na elektronice :):):). A BR to pewnie zrobię niezły z waszą pomocą i po lekturze tego forum :):). Co do zwrotki to postaram się zamieścić niedługo w dziale Elektronika schemat + płytkę i symulacje takiej 12dB z regulacją częstotliwości - kiedyś takie cudo zrobiłem, tylko PCB mi wsysło. A może się komuś przyda? :. A i generalnie to jakoś wolę dźwięk kolumny zamkniętej, stąd ta obawa przed BR.

Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Re: Zwrotka..

mam arn 226 w obudowie zamknietej 40 litrnow .... w miare dobrze spelnia role subwoofera w moim zestawie (satelity mam na 10cm ;p)...prawie liniowo przenosi od 50hz do ok 500hz .... ale potem to gory doliny .... dlatego nie ma szans zeby zagral w kolumnie dwudroznej .... dlatego proponujemy ci glosnik mniejszy ... ktory pociagnie wyzej

Skomentuj

arn226 w sumie mógłby być... widziałem konstrukcje dwudrożne na tych głośnikach. moznaby spróbować z gdn20/80/2 bo to całkiem podobny głośnik do tego z tlc, ale jednak trochę inny(tamten ma chyba nieco lżejszy ukłąd drgający i silniejszy napęd, ale nie jestem pewien bo go nie widziałem... tak tylko spekuluję)... te 3,5kHz przy których jest odcinany głośnik w AMS-1 to byłby praktycznie kres mozliwości gdn20/80/2...

ps. jestem za projektem aktywnej zwrotnicy, sam mam takie coś w planach, więc jakbyśmiał PCB to byłoby fajnie

Skomentuj

Czaruję...
          X