Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MAM GŁOSNIK I NIE WIEM CO Z NIM ZROBIĆ :(:(:(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MAM GŁOSNIK I NIE WIEM CO Z NIM ZROBIĆ :(:(:(

witam!
    dostałem głosnik tonsila 60 W 8ohm. z tyłu tego głosnika pisze jeszcze: GDN25/60/F
    jestem amatorem wiec chciałbym sie poradzić. byłby z tego jakiś subwoofer??

To F to pewnie przytarte 8?

Skomentuj

:)

a no pewnie tak:)

Skomentuj

Śmigaj na stronke tonsila,wyłuskaj to co masz.Spisz sobie parametry które są konieczne do sumulacji w winisd/bass box (ten ostatni jest lepszy) i kombinuj.Jesli masz trudności z opanowaniem tego pierwszego to na głownej stronie jest opis co i jak,ew. na audiomani.I pamiętaj o dość ważnym czynniku jakim jest group delay,nie pozwól mu sie zbyt rozbrykać,13ms to jak na mój gust max do muzy.Jak uda Ci się pokonać wyżej wymienione trudności to połknąłeś bakcyla.I długo tu pewnie zostaniesz.
        Powodzenia!

[ Dodano: 2005-09-27, 20:33 ]
        Odświeżam,cos sie forum wali przy odpowiedziach.

Skomentuj

dzieki! pokombinuje.. :) tak nawiasem to chcialbym zeby byly faje basy a nie musi być niewiadomo jak glosno i nie wiem jaka obudowe sobie obrać :(

Skomentuj

Ogólnie to bardziej go widzę w 3way niz w subie.Tak na oko.Bo mi sie zdaje że raczej z nim nie ma szans zejść poniżej 40Hz.A to już nie bedzie sub.No ale strzelam,mogę się mylić.

Skomentuj

dobra obaczymy co sie z tym da zrobić. jesli nie pójdzie poniżej 40 to go wy*******

Skomentuj

Zamieszczone przez kiecu
                dzieki! pokombinuje.. :) tak nawiasem to chcialbym zeby byly faje basy a nie musi być niewiadomo jak glosno i nie wiem jaka obudowe sobie obrać :(
                z tym głośnikiem to raczej jest odwrotnie głośno ale nie za nisko

Skomentuj

no nie iwem nie znam sie zabardzo. jestem amatorem

Skomentuj

Popatrz troszke i spróbuj zrozumieć to co na wykresie.Na szybko wpakowałem jakiegoś gdn i zostawiłem na automacie.

Skomentuj

o o o dobre .. zajarzyłem a nie jest nawet takie złe. i tak mam mały pokój. tylko jeszcze jedno: rurka- jaka długość i średnica??

[ Dodano: 2005-09-29, 14:26 ]
                      bo z tego co wyczytałem to bass reflexy dodawają bas i własnie chciałbym zrobic taka obódowe

Skomentuj

z tego co wyczytałem to bass reflexy dodawają bas
                        zle wyczytales ;] moze dodaja troche efektywnosci a reszta to zludzenie bo w malym pomieszczeniu z subem BR wszytsko bardziej wpada w rezonans niz z subem w CLOSED zauwazylem to juz kilka konstrukcji temu ze sie tak wyraze i od tamtej pory gustuje w zamknietych obudowach

Skomentuj

kiecu, przede wszystkim zainstaluj sobie darmowy Winisd.Poczytaj troszke o obsłudze,jest na głownej jak i na audiomani artykuł jak z nim postępować.Troszeczke samozaparcia i zobaczysz jaki bedziesz zadowolony.Jeśli przebrniesz przez te wszystkie tutoriale i opanujesz obsługę softu to sam w bardzo prosty sposób dojdziesz jakie ma mieć parametry port BR.I czy wogóle jest sens robić suba na tym głośniku.
                          Dla porównania możesz sobie zasymulować działanie innych wooferków np. dość taniego stx-a.Jestem wiecej niż pewny że samodzielnie dojdziesz do faktu że obecny głosnik niezbyt sie w tej roli spisze.

Skomentuj

ok. no to tak: doradzcie mi jakiś głosniczek który by sie nadawał do suba do małego pokoju

Skomentuj

a ile na to masz kasy ?? tzn na głośnik

Skomentuj

do 60 zł:S

Skomentuj

to pozostalo ci jedynie cos z STX'a albo Tesla ARN226

looknij na oferte www.stx.pl

Skomentuj

a gdyby tak walnąć do obudowy dwa gdn25/60/8 ??? co by z tego wynikło??

Skomentuj

jak dla mnie proste rwonanie...

Dane:
                                      a = obudowa
                                      b = sie glosnik

a + 2b = a + 2b
                                      czyli odpowiedz masz prosta... masz obudowe z dwoma glosnikami a tak serio to zalezy czy robisz tandem czy poprostu wkladasz dwa glosniki do obudoway jesli tak to dajesz 2*wieksza obudowe i masz zysk spl3 db w pasmie sie nic nie zmienia

Skomentuj

hmmmmm. to równanie jest zbyt skomplikowane (zartuje) ... no to w pasmie to wiem ze sie nie zmieni nic(wow) tylko nie qmam jeszcze tych rurek jesli walnołbym dwa wyzej wymienione glosniczki (gdn'y) to jakiej długości i jakiej srednicy mają być te rurki??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X