Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JL AUDIO 12W1v2-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JL AUDIO 12W1v2-8

Witam,
    Zamierzam zbudować subwoofer do użytku domowego i chętnie poczytam rad innych osób, co o tym myślą, CO WYBRAĆ?.

Założenia:
    -Sub do muzyki i kina
    -aktywny z końcówką dyskretną lub mostek LM3886
    - głośnik max 600zł
    - jak najniższe zejście
    - obudowa max 80L

Wybrałem głośniki:
    -JL 12W1v2 (8om dla mostka na LM3886)
    -HERTZ ES 300
    -SLS 12
    -Visaton TIW250XS

Głośniki w podobnych cenach i na razie obstawiam JL'a. Widzę, że dużo ludzi buduje suby na hertz'ie, ale z samych symulacji wychodzi mi lepszy JL.
    Z góry dzięki za rady...

JL tylko skoro takie założenia,sls to muł i do muzy sie nie nadaje,hertz twardo do sprawy podchodzi,w kinie nie do końca sie sprawdza ale to kwestia gustu.Visaton,cholernie muzykalny ale za wiele spośród tej gromadki nie wyciśnie.Będzie ładnie ale z pewnym niedostatkiem.
    Stanowczo JL,jest bardzo plastyczny aż trudno go sklasyfikowąc do czego lepszy.Chyba najlepszy kompromis.

Skomentuj

właśnie takie odpowiedzi lubię :-)

Skomentuj

Peter24, mimo wszystko radził bym zasięgnąć języka na innych forach.Ja przedstawiłem TYLKO swoja opinię.Być może się mylę....choc wątpie.Ale popytaj gdzie indziej,tu sugeruje forum car audio,dużo osób przerabiało JL-a.

[ Dodano: 2005-09-27, 21:26 ]
        A tak ogólnie,LM fajny scalak ale ja jednak tak od siebie polecam coś na tranach.Zupełnie inne brzmienie,i poweru nie żałuj.Warto,powaga.

Skomentuj

nie wiem czy moja odpowiedz ma sie jako tako do tematu ale...... ;]

Jako uzytkownik JL Audio 10W0 powiem tak:
          mimo swojej niskiej efektywnosci glosnik sprawuje sie swietnie w kinie jak i w muzyce, pokoj w ktorym stoi i w ktorym go slucham to okolo 12m kw, wystarcza w zupelnosci, gra bardzo miekko, jest w obudowie 21-23L CLOSED, gra miekko i nisko, mam bardzo slabego wzmaka okolo 40W RMS a juz pokazuje JL co potrafi, to naprawde dobre glosniki

Skomentuj

Zamierzam zbudować br z 12W1v2 pracującym w 50-litrowej obudowie i strojonym na 28Hz. Mogę pozwolić sobie na 80l, ale impuls przy takiej pojemności i niskim strojeniu nie będzie zbyt dobry :-(
            Może jednak zaryzykować większą obudowę i spróbować jak to zagra???

Skomentuj

Wiśnia->
              mógłbyś coś więcej napisać o brzmieniu, miękkie tzn że jest ciepłe z duzym wychyleniem mimo cichego słuchania ?? Masz porównanie z innymi konstrukcjami?? Do jakiego typu muzyki go słuchasz ??

Skomentuj

Muzyka R&B, Reggae, Ragga, Dancehall, Black Music.....

Gra miekko, cieplo ale nie koniecznie przy duzym wychyleniu, sluchajac cicho masz wrazenie bardzo duzej delikatnosci, przy glosnym sluchaniu nie traci detali i jakosci, nie ma mowy o jakis znieksztalceniach czy chalasowaniu zawieszenia tak jak to bywa w tanich glosnikach

Porownuje go z glosnikami w przedziale od 400-800zl bo z takimi mam najwiecej do czynienia

Skomentuj

moje dotychczasowe typy to jedynie es250 ale chyba do pokoju 15m^2 to niezbyt dobre rozwiązanie. czy zatem ze stajni Jl jest jezszce coś wartego uwagi a posiadającego cene do 600zł??

Skomentuj

Jasne ze tak, uwazam ze jezeli sluchasz normalnie muzyki a nie na polowe osiedla to nawet moj JL Audio 10W0 starczy nawet ze swoja slaba efektywnoscia, jezeli stac cie na 12" to jak najbardziej mozesz wziasc JL Audio 12W0 chyba kosztuje 549zl moge sie mylic ale napewno ponizej 600zl, do tego zbudujesz wzmacniacz okolo 150-250W RMS (10"-12") i gra gitarka, spadniesz z krzesla jak uslyszysz ta jakosc jezeli to twoj pierwszy dobry subwoofer

PS i jeszcze to logo JL Audio pieknie sie prezentuje

Skomentuj

No własnie chodzi mi o to żeby nie musieć kręcic na max głośnością żeby usłyszeć.Nie bawi mnie przestawianie ścian a ciepłe brzmienie nawet jak słyszy się głos kogos kto gada w radiu, kiedy słyszysz reklamy czy inne dźwięki nie będące łupanina bądź hip-hopem.
                      W tej chwili jade na sls10 BR 40L i powiem Ci że tego mu brakuje, bez podkręcenia głośności mało się odzywa a ma 150W na mosfetach.

Skomentuj

ja bym pomyslal nad phase tym ale onkosztuj prawie 800zl

http://www.essa.com.pl/oferta/index....kid=89&pid=414
                        Reggae, Ragga
                        jaka jest róznica pomiedzy tymi 2 rodzajami muzyki?

Skomentuj

Ragga to jakby nowoczesny odlam Reggae, polaczenie rapu i Reggae do tego w szybszym tempie daje nam rodzaj muzyki Ragga, typowym przykadem moga byc utwory wykonawcy Sean Paul

Skomentuj

JL = CA
                            :)
                            dlaczego nie do domu ? ...nie wiem.
                            zawsze robili sprzet do samochodu i niech tak zostanie :)

Skomentuj

jaka widzisz roznice miedzy SLS'em a JL'em ?? nie chodzi mi o parametry ale o wykonanie, ogolnie glosniki wykorzystywane w Car Audio sa wykonane z wytrzymalszych materialow bo warunki atmosferyczne w samochodzie tego wymagaja.
                              Nie uznaje podzialu glosnikow do subwooferow CarAudio i HomeAudio co innego jest z glosnikami wspolosiowymi te oczywiscie sa stworzone tylko i wylacznie z mysla o CarAudio, Subwoofer to subwoofer moze sie roznic jedynie wykonczeniem i ksztaltem, rola subwoofera jest zawsze taka sama

Skomentuj

mnie bardziej odpowaida sub CA do domu niz domowy; n

Skomentuj

Wiśnia - możesz ustosunkowac się do mojej ostatniej wypowiedzi , pytania??

Skomentuj

ja uwazam ze JL do auta i tyle SLS do domu :P
                                    moze i poczesci masz racje sub to sub
                                    ale siedzac przed telewizorem nie chcialbym miec loga JL'a
                                    ...kumpel do mnie przyjdzie powie: - suba z samochodu wyjales czy co ?
                                    wole miec cos domowego ...konstrukcje podobne ale ...specjalizacja firm rozna.

[ Dodano: 2005-09-30, 02:24 ]
                                    Zamieszczone przez Placek
                                    W tej chwili jade na sls10 BR 40L i powiem Ci że tego mu brakuje, bez podkręcenia głośności mało się odzywa a ma 150W na mosfetach.
                                    podobny mam sub i nie wiem czego sie czepiasz ? ja mam wieksza bude.
                                    ja postrzegam suba jako udezenie ...ma zadzialac jako "kulminacyjna" kolumna.

a z tego co rozumiem to potrzebujesz suba ktory bedzie Ci sie ciagnal przez cale pasmo

moze rozwiazaniem jet wyzsze ciecie. Albo zestw lepszych kolum.

ps. Ja naprawde jestem zadowolony z tego glosnika... SLS

Skomentuj

Placek jezeli sls sie malo odzywa u ciebie, to znaczy ze ma za niska efektywnosc jak na twoje oczekiwania.
                                      Moj JL mimo niskiej efektywonosci wpisanej na liste parametrow TiS nie daje po sobie tego znac, strasznie balem sie go kupic bo myslalem ze nie bedzie go slychac jednak moje obawy rozwial dzien w ktorym przyszedl JL

Skomentuj

JL robi świetne głośniki nie tylko do auta, ale i do domu. Mają w swojej ofercie prawdziwe cacka do home audio, kto nie widział niech wejdzie na ich stronę.
                                        Generalnie głośniki do auta są faktycznie bardziej zabezpieczone na czynniki panujące w aucie jak wilgoć i duże zmiany temperatur, ale to dla mnie dodatkowy plus dla tych głośników na zastosowanie ich w domu. Druga rzecz, to konstrukcje głośników zapewniające niskie zejście nawet w stosunkowo małych obudowach – kolejny plus żeby zrobić sobie małego , nie zagracającego suba do pokoju.
                                        Wiele osób narzeka na wykonanie SLS’ów i w porównaniu z np. JL z serii W0, to peerless wychodzi na tanią budżetówkę i zbyt „delikatną” na suba z prawdziwego zdarzenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X