Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam problem ja zrobić z tego suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam problem ja zrobić z tego suba

Witam mam mały, a może duzy problem kupiłem sobie głośnik i chce coś z niego wycisnąc jakiegos suba albo jakąś skrzynke fajnie grającą ale niewiem czy kupiłem dobry głośnik : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64908434
    acha i jaki byłby dla niego dobry wzmak bo jam mam jeszcze po swoim staruszku starą diore.
    I pewnie bedzie potrzbny do tego jakiś filtr dolnoprzepustowy.
    Więc prosze o małą pomoc :)

No więc pomagam Ci:
    1.Zaczynamy od wejścia na strone główną www.diyaudio.pl i poczytania artykułów.
    2.Potem wchodzisz na http://audiomania.info/articles.php i robisz to samo co poprzednio,czytasz artykuły...

Proste jak narazie nie?

3.Ten głośnik to na 99.9% kupa i nic z tego nie zrobisz bo i pewnie nie masz do niego parametrów TS o których to poczytasz właśnie w tych wcześniej poruszanych artykułach
    4.Jeśli zdażył się cud i masz parametry TS do niego(mniejsza z tym że są z kosmosu,przynajmniej sobie potrenujesz liczenie budy) To czytasz: http://audiomania.info/articles.php?id=10 i odpalasz WinISD i już symulujesz obudowe.

No kurde łatwizna facet...

No to wszystko.

Skomentuj

Glosnikiem mozesz rzucic przez okno w nielubianego sasiada :)
      Skrzynie mozesz wystrugac z duzego pnia drzewa

A tak na serio trzeba bylo sie najpierw zapytac o przetwornik ale zrobiles inaczej
      i masz pomaranczowa cegle :)

Skomentuj

Kiedyś dyskutowaliśmy już o tym głośniku,nawet sprzedawca ten sam.Były nawet wstepne przymiarki do testu ale po rozmowie z ową hurtownią dałem sobie spokój.

Skomentuj

hmmmm glosnik wyglada dosyc ciekjawieczyt dresiarsko ma spory uklad magnetyczny co daje jakies tam nadzieje skolei widac duze x max co moze powodowac bardzo niskie spl i koniecznosc zasilania go poteznym wzmacniaczem co z kolei podneisie drastycznie koszta elektroniki

mozliwe ze lepiej kupic lepszy glosnik drozszy a zaoszczedzisz na elektronice
          jednak 65 zł to nei jest duzo pieniazkow i zawsze mzona z niego zrobic sylowy kwietnik lub popielniczke ja bym zaryzykowal

co do obudowy hmm o BR raczej zapomnij wsadzil bym go w 30 l closed zasilil max mocnym wzmacniaczem i modlil sie moze naprawde gra fajnie

Skomentuj

niech mi ktoś to cudo prześle do pomiarów :P czuje w kościach, że szykuje się do pobicia rekord alpieda SW803Z moze uda się i będziemy mieli pierwszy głośnik o SPL ponizej 70dB

Skomentuj

Mam parametry do tego głośnika

witam znowu ma juz te parametr i moze mi ktoś powiedzieć co mam zrobis z tymi parametrami ?
              Qts 0,42
              Qms 11,74
              Qes 0,44
              Vas 21
              fs 25
              Jak możecie to doradźcie mi jakąs obudowedo tego głośnika:
              http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64908434

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
                hmmmm glosnik wyglada dosyc ciekjawieczyt dresiarsko ma spory uklad magnetyczny co daje jakies tam nadzieje skolei widac duze x max co moze powodowac bardzo niskie spl i koniecznosc zasilania go poteznym wzmacniaczem co z kolei podneisie drastycznie koszta elektroniki
                racja :)
                ...popielniczke ja bym zaryzykowal
                moge zamiescic swoaja fote
                co do obudowy hmm o BR raczej zapomnij wsadzil bym go w 30 l closed zasilil max mocnym wzmacniaczem i modlil sie moze naprawde gra fajnie
                i znow sie zgadzam... z objetoscia

plyta wiorowa 18 i gwozdzie
                nie szykuj sie na niewiadomo co ...bo im mniej wydasz na wszystko ...buuu
                ...kurde to nie pozjdzie na takim wzmacniaczu :(
                nawet jak bedziesz go glaskal :)
                zrob skrzynke ...podlacz i bedziesz sie cieszyl ...to napewno
                ale to nie bedzie to co powinno byc :(

TRZEBA BYLO ZAPYTAC PRZED ZAKUPEM ...na tym forum!
                ...teraz juz po jablkach nie kosztowal duzo pakuj w 30l i dalej jazda
                pramaetrami TS'a to nawet sie nie przejmuj bo koles wyssal je z palca ...pewnie na poczekaniu a moze namowisz jakiegos forumowicza to go podlaczy pod mikrofon i bedziesz mial prawdziwy pomiar ...byle nie Irka :)

[ Dodano: 2005-09-29, 01:06 ]
                Zamieszczone przez Sound Wave
                niech mi ktoś to cudo prześle do pomiarów :P
                szkoda ze nie jestes z gdanska :)

[ Dodano: 2005-09-29, 01:07 ]
                Zamieszczone przez umberto
                Kiedyś dyskutowaliśmy już o tym głośniku,nawet sprzedawca ten sam.Były nawet wstepne przymiarki do testu ale po rozmowie z ową hurtownią dałem sobie spokój.
                A co Ci powiedzieli ...?????? ...hurtownia

Skomentuj

W hurtowni mi powiedzieli żebym go wsadził w około 36 L i bas reflex

Skomentuj

w te parametry jakoś niewierze..... niby wskazują na duuze MMs (mała Vas i niskie Fs) ale Qts nie pasuje mi do zestawu - pewnie niezejdzie ponizej 0,7 no ale moze się myle.

Skomentuj

To co może ja go wsadze w tube i po sprawie :]

Skomentuj

Taka tube z cukierkami dla pierwszoklasitow chyba :)

Skomentuj

Uu pomaranczowa rewolucja, wlasniekiedys o tym juz gadalismy.
                          No to pozostaje te 30l zamknietej ale co z tego wyjdzie za dzwiek...... Mowi sie trudno

Skomentuj

a może mi koś podać jakię wymiary tajiej obudowy

Skomentuj

taka matematyka jest w 6 klasie podstawowki, wzor na objetosc szescianu a*b*c czyli szerokosc*glebokosc*wysokosc

Skomentuj

a moze policzyć z całki :P współrzędne sferyczne albo biegunowe

Skomentuj

Czaruję...
                                X