Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie magnetyczne - informacje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekranowanie magnetyczne - informacje

wszyscy wiem, że ekranowanie magnetyczne pozwala nam uniknąć szkodliwego działania układu magnetycznego głośnika na takie uządzenia jak telewizor czy monitor. generalnie zabardzo nie rozwodzimy się nad tym problemem - przylepiamy magnes i zapominamy o sprawie.

ostatnio przyszło mi do głowy, że przy pomocy tego banalnego i najczęściej mało kosztownego zabiegu mozemy w dość znaczącu sposob manipulować parametrami TiS głośnika (generalnie parametrem B-L) postanowiłem wziąć na warsztat głośniki ze słabym układem magnetycznym (pod ręką miałem jakiegoś 8 calowego Ticona i tonsila 16-15) do manipulacji uzyłem pierścieni magnetycznych 8 i 12cm. (tonsil otrzymał 8cm a ticon 12cm) generalnie nie spodziewałem się rewelacji. Myślałem, że zmiany będą raczej kosmetyczne. Po wykonaniu kilku pomiarów doznałem naprawde niezłego szoku. zmiana całeś siatki TiS była ogromna - w przypadku Ticona z głośnika do obudowy zamkniętej stał się niezgorszy głośnik do B-R natomiast w przypadku tonsila z paskudnego podbicia na basie zostało jedynie wspomnienie :). ceny magnesow niesą zbyt wysokie więc zachęcam do eksperymentów. warto zauwazyć, że jedynym parametrem macierzystym jaki ulega zmianie jest BL. w związku z tym, że między innymi z parametru tego wyliczane są Qes i SPL a w połączeniu z Qes wyliczane jest Qts zmianom ulegają właśnie te wartości. generalnie " na oko" mozna powiedzieć, że jeśli mamy głośnik na pograniczu B-R i zamkniętej to po doklejeniu magnesu najprawdopodobniej Qts spadnie na tyle, że głośnik bdzie się dobrze czuł w obudowie wentylowanej.

Troche techniki

magnes nalezy przykleić tak, żeby się odpychał jeśli chcemy zaekranować głośnik i dodatkowo zwiększyć parametr B-L (co za tym idzie zmniejszyć Qts i zwiększyć SPL) zmiany jakie zanotowałem w przypadku tych 2 głośników to wzrost SPL o jakieś 2dB i spadek Qts o jakieś 40% !!! to naprawde duzo. niewiem czy jest to regułą dla wszystkich głośników - pewnie nie nalezało by karzdorazowo dokonać pomiaru po takowej modyfikacji. Mimo to daje to nam pojęcie o skali zjawiska.

jeśli ma ktoś głośnik w którym chcial by z blizej mi nie znanych przyczyn podnieść Qts i zmniejszyć SPL wystarczy jedynie dokleić tak magnes, żeby się przyciągał z istniejącym. zmiany także w granicach 40%.

tu widać wpływ doklejenia magnesu na krzywą impedancji w głosniku tonsila

parametry przed doklejeniem dodatkowego magnesu

po doklejeniu magnesu

win isd - przed doklejeniem - prosze zwrocić uwage na zaznaczoną na czerwono wartość parametru B-L i SPL

to samo po zaekranowaniu - jak widać B-L wzrosło o ponad 1TM a SPL o równo 2dB

podobne porównanie gla głośnika Ticon

jak widać zmiany podobne B-L 1TM a spl prawie o 2dB. generalnie zrobił się z tego dość ciekawy głośnik.

ocene wyników pozostawiam wam - dodam tylko, że podobnym modyfikacjom poddałem STX'a GDS 17/80 i tesle ARZ i wyniki były podobne. generalnie zabieg działa tym lepiej im słabszy jest "orginalny" układ magnetyczny.

a wez na warsztat stc 22sc albo ss

Skomentuj

Wydawało mi się, że zaekranowanie głośnika osłabia układ magnetyczny - a tu o dziwo jeszcze się parametry poprawiają?

Skomentuj

to były właśnie zwykłe głośniki.

Skomentuj

moze tak se dzieje na skutek niskiej jakosci przetworników ; ciekawe jak sei zmienia paraemerty w drogim głlosniku

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
            to były właśnie zwykłe głośniki.
            Przyklejałeś magnesy w ten sposób, żeby się przyciągały, co daje chyba mocniejszy napęd. A gdyby je przykleić w odwrotną stronę, czyli tak żeby się odpychały, spowoduje to osłabienie pola magnetycznego i w konsekwencji tzw. zaekranowanie głośnika. Czy mam rozumieć, że w tym ostatnim przypadku parametry też się polepszają, pomimo osłabienia układu magnetycznego?

Skomentuj

magnes nalezy przykleić tak, żeby się odpychał jeśli chcemy zaekranować głośnik i dodatkowo zwiększyć parametr B-L (co za tym idzie zmniejszyć Qts i zwiększyć SPL) zmiany jakie zanotowałem w przypadku tych 2 głośników to wzrost SPL o jakieś 2dB i spadek Qts o jakieś 40% !!! to naprawde duzo. niewiem czy jest to regułą dla wszystkich głośników - pewnie nie nalezało by karzdorazowo dokonać pomiaru po takowej modyfikacji. Mimo to daje to nam pojęcie o skali zjawiska

Skomentuj

jak byście czytali uwazniej to co napisałem to by nie było problemów. jeśli ma spadać Qts i wzrastać SPL to magnesy muszą się odpychać

aryan w przypadku dobrego głośnika zmiana parametrów będzie podobna. dołozenie takiego samego magnesu spowoduje zwiększenie pola w szczelinie o jakieś 15-25% i to nie zalezy od tego czy głośnik jest tonsila (zresztą właśnie na tonsilu osiągnąłem najlepsze efekty) czy alphard czy scan speak. tu wszystkie są sobie równe - fizyki nawet głośnik za 10 000zł nie oszuka :)

Skomentuj

Mam kilka sztuk GDWK9/40, wybrałem 2 szt identyczne brzmiące ( na ucho ), do jednej z nich dokleiłem magnes od innego GDWK9/40, ponownie przeprowadziłem próby odsłuchowe i niestety nie usłyszałem wzrostu SLP, choć pojawiła się różnia w brzmienu.
                  Widać ta metoda sprawdz się tylko przy GDN-ach i GDS-ach.
                  Jeżeli poprawa parametrów uzyskana w przypadku GDN16/15 byłaby podobna w przypadku knnych głośników to bardzo interesujący stałby się GDN42/300/x i CW1202C

Skomentuj

w przypadku kopułki załoze się, że wzrostu o 1-2dB nie usłyszysz - większe roznice między kanałami moze mieć tor audio.

co do ruznic w brzmieniu - to akurat w przypadku kopułki jest dziwne...

to działa w przypadku GDN-ów GDM-ów GDS-ów Alphardów STX'ów tonsili Ticonów Hertzów Vifek Peerlesów itp.... wysokotonówka tez zareaguje ale wzrost SPL będzie mało odczuwalny - w pomiarach na bank wyjdzie (zresztą postaram się to sprawdzić)

Skomentuj

wlasnie dokleilem magnes (identyczny) do gdn 22-120-8 sc.
                      glosnik siedzi w 30l@35Hz napedzany mostkiem tda od Irka,
                      poprzez wyjscie wysokopoziomowe z radmora 5412.zanim dokleilem magnes
                      minelo jakies pol roku-zdarzylem wiec poznac mozliwosci tego zestawu.wiadomo stx, bez skrajnej brawury.
                      jednak po doklejeniu magnesu to nie ten sam glosnik.
                      sub gra glosniej,bas stal sie bardziej punktualny,przy wiekszej glosnosci membrana ma mniejsze wychylenie.ogolnie dzwiek stal sie potezniejszy.
                      no i wplyw pola magnetycznego na monitor.
                      przed modyfikacja kolory zaczynaly wariowac po zblizeniu glosnika do ekranu w odleglosci ok 1m.po doklejeniu magnesu odleglosc ta zmniejszyla sie do ok 40cm
                      magnes przykleilem cyjanopanem.
                      pomiarow brak:)

[ Dodano: 2005-10-07, 00:10 ]
                      magnes przyklejony,tak aby sie odpychal of kors

Skomentuj

magnes nalezy przykleić tak, żeby się odpychał jeśli chcemy zaekranować głośnik
                        - no bo tak się ekranuje i sam się dziwię, zdawało mi się, że oprócz tego, iż nie zakłuca nam sprzętu (najczęściej monitora) stojącego w pobliżu, to różnica w parametrach jest, niewielka i można ją pominąć. A jak widać jest inaczej.

Sound Wave, ale czy nie przeprowadzałeś pomiarów, co się stanie, jeżeli przykleimy magnesy tak, aby się przyciągały, bo wtedy napewno parametry się też zmienią, ale w którą stronę.

Tak na moje oko to właśnie, aby można było mówić cokolwiwek to powinny zostać przeprowadzone 3 pomiary:
                        - głośnika bez magnesu
                        - z magnesem, tak aby się odpychały (ekranowanie)
                        - z magnesem, tak aby się przyciągały

Skomentuj

Zamieszczone przez PETERS

Sound Wave, ale czy nie przeprowadzałeś pomiarów, co się stanie, jeżeli przykleimy magnesy tak, aby się przyciągały, bo wtedy napewno parametry się też zmienią, ale w którą stronę.
                          Odpowiedź jest w pierwszym poście.

Skomentuj

Hmm a ja mam pytanko jak magnes przykleic... czy mam oderwac nabiegunniki i sam pierscien czy razem z nimi ?aha i czy na wikol to zlapie jak bym to dlugo trzymal...

Skomentuj

Chyba lepiej by bylo na zwyklego super glue przykleic niz wikol

Skomentuj

Nie no nie moge, najlepiej na śline przyklejcie, wikol to jest klej do drewna a super glue to można sobie palce kleić. Tu musi być coś konkretnego żeby magnes nam nie odpadł jakis poxipol czy cos w tym guscie.

Skomentuj

a czy oderwac nabiegunniki czy z nimi przykleic...

[ Dodano: 07-10-05, 16:14 ]
                                  aha na moim wikolu pisze ze klei tez aluminium :p

Skomentuj

Od razu weźcie na taśmę klejącą... Sądzę, że najlepszy będzie jakiś dwuskładnikowy klej :)

Skomentuj

aha na moim wikolu pisze ze klei tez aluminium :p
                                      fajny masz wikol...
                                      to już nie wikol...

ja na butapren kleiłem i wyglądało to tak:
                                      smarujesz nadbiegunik i magnes klejem,
                                      po paru min kładziesz na siebie,
                                      kładziesz na magnes coś ciężkiego - talerz od hantli...
                                      taśma może nie wytrzymać ...

Skomentuj

Olaboga, przecież nie odkleja się nabiegunników! Tylko od spodu przyklejasz nowy magnes.

Najlepsze są kleje dwuskładnikowe, ale cyjanoakrylowy w zupełności wystarczy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X