Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto kombinowac ztym głosnikiem konstrukcje suba w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto kombinowac ztym głosnikiem konstrukcje suba w TL

Witam wszystkich.
    Otoz problem jaki mnie trapi to, to czy na tym głosniku -=Arn226 07-8=- jest sens robic sub jako labiryntówke, wymiary własciwie spokojnie mi odpowiadaja jak na te konstrukcje, tym bardziej ze załozyłem sobie wymiary jako stałe wys.85cm i szer. 30cm. ze wzgledu ze ma to byc sub pasujacy wizualnie do posiadanego juz przezemnie zestawu.
    Za wszystkie opinie z góry bardzo dziekuje.
    Pozdrawiam.
    Medeis

a zrób, co ci szkodzi... jak masz miejsce w domu

Skomentuj

to w koncy labirynt czy linia transmisyjna?

Skomentuj

No cóz... Szczerze mowiac spotkalem sie do tej pory z zamiennym uzywaniem tych nazw dla jegnego typu obudowy :? Wiec zeby sprecyzowac chodzi mi o konstrukcje suba z wewnetrzna przegroda (lub dwiema) tworzaca tunel. Jesli cos pochrzanilem z nazwa to przepraszam, powod juz znacie :)
        Wiec warto to robic? jesli tak to jaka długosc powinien miec ten tunel? ile przegród zakładajac stałe w.w wymiaru frontu?
        Dzieki za odpowiedzi.
        Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-09-29, 18:53 ]
        A oto wstepny projekt. Jak macie jakies uwgi, propozycje poprawek- zachecam do dyskusji.

hmmm tylko ze cosik sie zalacznik nie chce dodac :? co mam zrobic?

[ Dodano: 2005-10-01, 00:04 ]
        No chyba jednak na tym forum "DIY" nie uzyskam jakiejs sensownej odpowiedzi

Skomentuj

zalacznik dodawaj jako rar(spakuj i zalacz)

Skomentuj

Zamieszczone przez Medeis
            Wiec warto to robic? jesli tak to jaka długosc powinien miec ten tunel? ile przegród zakładajac stałe w.w wymiaru frontu?
            Skoro nie wiesz jak obliczyć TL (a jestem pewnien , że tylko kilka osób z forum sobie z tym poradziło) to po cholere się w takie coś pchać, dla tej tesli jest sprawdzona obudowa z br jakoś koło 30paru litrów. Nie ma co się brażać tylko najlepiej poczytaj artykuły ze strony głównej albo www.audiomania.info

Skomentuj

Alez ja sie nie obrazam tak łatwo kolego zajaranyy ze Szczecina :) . Otóz wiem +/- jak taka kolumne obliczyc, tylko chcialbym sie dowiedziec czegos od was na temat tego projektu. A załacznika jak nie mogłem tak dalej nie moge załaczyc :l

"Błąd wysyłania załącznika (nie można skopiować do określonego katalogu: ./files/sub_tl.rar, skontaktuj się z administratorem forum." takie cus mi sie pokazuje, no cóz....

Skomentuj

"Błąd wysyłania załącznika (nie można skopiować do określonego katalogu: ./files/sub_tl.rar, skontaktuj się z administratorem forum." takie cus mi sie pokazuje, no cóz....
                umieść na osobnym serwerze i daj linke...

Otóz wiem +/- jak taka kolumne obliczyc
                na obliczenie jest 1 zwór :)
                chodzi o to żeby mieć z tym doswiadczenie po 1 ,
                a po 2 masa pomiarów i zabawy z przegrodami,
                wytłumieniem itp...

Skomentuj

http://img128.imageshack.us/my.php?image=subtl5uq.jpg
                  oto link do mojego wstepnego projektu.
                  Wciaż zachecam do dyskusji
                  Pozdrawiam

Skomentuj

nie masz pojęcia jak się do tego zabrać - odradzam, nic z tego CI nie wyjdzie i się zawiedziesz.

Skomentuj

Dlaczego odrazu "nie masz pojecia" czy cos jest nie tak twoim zdaniem z tym projektem? W takim razie madra głowo powiedz co jest nie tak skoro "masz pojecie"?
                      Pozatym co to za forum "DIY" na ktorym tylko sie odradza zamiast doradzac???

Moze ktos napisze cos sensownego co i jak, bo odradzac to i ja kazdemu i wszystko potrafie bez sensownego uzasadnienia. A sklecic bude ok.30l na ten głosnik to kazdy potrafi, bo niby w czym problem.... Z ta jest wiecej zabawy, to fakt, ale i satysfakcji wiecej niz tylko z closed czy br...
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Wszystko masz skaszanione w tym wstępnym projekcie.
                        Nie wiadomo czy tunel się rozszerza czy zwęża, a moze to i to. Podajesz jakiś wymiar na "około". Nie wiesz jak rozłożyc wytłumienie. To są najbardziej rzucające się błędy w oczy, któe mówią że nie masz wstępnego teoretycznego przygotowania do tematu jakim jest linia transmisyjna.
                        Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak szeroki jest to temat, jak wiele szkół jest robienia LT, każda za cel bierze inne wartości. BR to przy tym pikuś.
                        No ale mądra głowa jest bee bo na dzień dobry odradza taką konstrukcje, ale nikt inny nie będzie z Tobą gadać no bo nie ma o czym. Sam widzisz że temat stoi w miejscu.
                        Zresztą rób jak chcesz efekty tego będą mierne.

Skomentuj

Po to wlasnie byl ten wstepny projekt, zeby mozna bylo go pozmieniac, zmodyfikowac i zrobic projekt koncowy, ale co tam... Jak zwykle duzo bezsensownego gadania, zadnych konkretów. Co do samego tunelu nie ma on w zadnym miejscu mniejszej powierzchni niz powierzchnia czynna membrany. Popatrz sobie na tego typu projekty a zobaczysz ze wiele udanych konstrukcji nie ma idealnie takiego samego przekroju na calej dlugosci tunelu. A jezeli sie zweza to moze sie i rozszerzac. niewierzysz?
                          To spojrz tutaj
                          --> http://www.t-linespeakers.org/projects/yves/index.html
                          --> http://www.geocities.com/CapeCanaveral/9096/lt.htm
                          --> http://www.t-linespeakers.org/projects/peter/index.html

Co do wygluszenia to aby uzyskac koncowy efekt wiadomo ze i tak trzeba sie z nim troche pobawic, wiec oczywiste jest ze to tylko wstepna propozycja wyłozenia scianek tunelu a nie jego typowe wygluszenie, bo pewnie nie uwierzysz madra głowo ze takie cos jak np. tu (pierwszy link po spodem) tez sie stosuje
                          --> http://ourworld.compuserve.com/homep...h/speakers.htm
                          --> http://homepage.mac.com/tlinespeaker...ges/in_out.jpg

Z takim podejsciem: "Sam widzisz że temat stoi w miejscu" - całe to forum by stało w miejscu, z Toba na czele.

Skomentuj

Niewiem czy zauwazyles jak wyglada tunel na przytoczonych przez Ciebie linkach, a jak na tym Twoim wstepnym projekcie. Na prawie calej dlugosci masz przekrój tej samej szerokosci, a powienie im blizej konca zajmowaćco raz mniejsza powierzchnie.
                            Ale jak tego nie widzisz(ni nie rozumiesz co inni piszą) to albo jestes slepy albo (sorry)tępy.

Skomentuj

Witam
                              Chociaz jakies konkrety. Choc za tepego sie nie uważam, ani tymbardziej za slepego poniewaz Widziałem tez projekty w których koncówka tunelu sie rozszerza.
                              Sa jakies konkretne proporcje w jakich ten tunel ma sie zwezac? Czy wystarzy zachowac proporcje tak aby wylot (czy tez caly tunel, jak sie dczytałem) miał powierzchnie rowna lub odrobine mniejsza od powierzchni czynnej membrany głosnika?

Zmieniajac jednak moj wstepny projekt tak aby np. powstala wieksza komora za glosnikiem moznaby spokojnie, sukcesywnie zmniejszac powierzchnie tunelu, z tym nie ma najmniejszego problemu. moze jest tu ktos na tyle doswiadczony zeby zaprojektowac taka obudowe z +/- dobranymi długosciami przegrod ktore potem mogłbym juz sam odpowiednio w fazie testów dopasowac?

P.S jakbyscie nie zauwazyli, ludzie robia takie konstrukcje i kazdy z nich zapewne musiał zrobic jakas swoja pierwsza... ja takze chcialbym sprobowac, ale caly czas spotykam sie z oporem, mam wrazenie, ludzi dla ktorych wszelki swiat akustyki DIY ogranicza sie do ładnych, ładniejszych i najladniejszych konstrukcji B-r czy closed, czasami jakis "wielki wizjoner" wzbije sie na wyzyny i stworzy cos w iso-baric ew konstrukcje tubowa...
                              A to jeszcze nie koniec, jak słusznie zauwazyl Grzesio. szkol jest wiele ale nikt tutaj nie probuje przytoczyc czekokolwiek z jakiejkolwiek z nich :/
                              Prosiłem o opinie, owszem rowniez o krytyczne, ale niech to bedzie chociaz krytyka konstruktywna, po ktorej mozna temat zaczac omawiac od innej strony, a nie tylko zniechecajaca, w stylu: nie ma sensu, nie dasz rady, efekty beda mierne....
                              To forum sluzy chyba temu aby pomagac sobie nawzajem, a nie sugerowac niezwiazane zupełnie z checiami piszacego, sztampowe, najprostsze, niekoniecznie najlepsze rozwiazania...

Spojrzcie na tytuł tego tematu... czy ktos z Was szanownych forumowiczow (nie, tutaj nie ma ani troche ironi) wypowiedział sie chocby troche odpowiadajac bezposrednio na pytanie? Odpowiedz niestety brzmi -NIE-
                              Nikt nie zaproponował zadnych konkretnych zmian (mowa juz o projekcie) ani nie zaproponowal zadnego od siebie... Za duzo wymagam? Pomocy? jakiej zazwyczaj oczekuje sie na tego typu forach? Dyskusja zeszla juz bardziej na tor emocjonalny, chcialbym to zakonczyc, przepraszam jesli ktokolwiek poczul sie urazony, ale teksty typu: "nie masz pojęcia jak się do tego zabrać - odradzam, nic z tego CI nie wyjdzie i się zawiedziesz" zupełnie nic do tematu nie wniosły, oprucz mojego zapewne wyczuwalnego rozczarowania, a ja jak stałem w miejscu tak dalej stoje.

Ponawiam wiec prosbe o dyskusje i porady dotyczace tegoz tematu, a niekonstrukcji np. B-R na tym glosniku.

POZDRAWIAM :)

PS2. to chyba najdłuzsze moje wypociny na forum :)

Skomentuj

Teoretycznie najlepiej jak poczatek tunelu ma powierzchnie roznwa 1,5 powierzchni przetrownika natomiast koniec rowna powierzchnie przetornika. NIekiedy aby mizenic mozna zroib 1,2 do 0,8 piwierzchni. Jeszcze poszukam bo przymierzlame sie i liczylem LT na poczatku roku i w moja wypowiedz mogl sie wkrasc blad.

Skomentuj

Ok. Dzieki EZO bede zobowiazany za kazda udzielona pomoc.

Skomentuj

Witam.

Medeis może pomoże Ci ten dokument, jest tam opisane kiedy jaki tunel warto zastosować... a pozostałym przeciwnikom "doświadczeń" może otworzy troche oczy...

www.quarter-wave.com/Theory/Alignment_Tables.pdf

Pozdrawiam!

Skomentuj

Witam i dziekuje za obszerny dokument na temat :) Od jutra zabieram sie do czytania i analizy, co moze troche potrwac ze wzgledu na "sposob w jaki jest to napisane"

Skomentuj

Ilu budowniczych linii tyle koncepcji. W takich konstrukcjach nie ma sztywnych reguł.

Dla mnie jednak jedno jest pewne. arn 226 to pomyłka na sub. Moim zdaniem wytrzymałość mocowa skończy sie na poziomie 10W.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X