Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do GDN-18-120-6-SW?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do GDN-18-120-6-SW?

Chciałem zbudować tanie kolumny dwudrożne, składające się z 2ch głośników średnio/nisko tonowych i jenego wysokiego. Co do niskich to wybór padł na 2x GDN-18-120-6-SW ponieważ z tego co wyczytałem jest to jedna z bardziej udanych konstukcji stx...
    nie wiem natomiast jakie wysokie tony byłyby do tego dobre, zastanawiałem się nad ARV-104-03/8.

Przy pisaniu postu dostrzegłem problem, ktrórego wcześniej nie zauważyłem, mianowacie ten gdn-18-120 jest 6 ohmowy a ja chciałem zastosować zwrotnice janbo ponieważ nie umiem sam takiej zbudować, a z tego co się orientuję oni nie mają żadnych dla głośnika 6 ohm (a tak właściwie to 3 albo 12 chyba).

w sumie to będziesz musiał raczej je równolegle połączyć - 12R to przesada :)
    ktoś już miał taką konstrukcje już gdzieś ...

Skomentuj

tylko skąd ja wezme zwrotnice do tego, nawet jak znajde gdzieś schematy to sam takiej nie zrobie a tak bym kupił gotową i problem z głowy. Może to nie brzmi dobrze ale dla mnie cewki itp to czarna magia :(

Skomentuj

powyzej(w akustyce)masz przyklejone gotowe projekty zwrotek do tego glosnika i trzech roznych wysokotonowek, fakt ze zastosowany jest jeden gdn (6 ohm).moze jednak wystarczy.ma 120w i dosc wysoki spl

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          a jak połącze równolegle to wyjda 3 ohmy. i tu tez dupa. bo jak wzmak wymaga 4?? troche przekombinowali z 6 ohmami moim zdaniem

Skomentuj

zamowienie gotowych cewek i kondensatorow to chyba nie taki wielki problem, a jak tak bardzo boisz sie lutownicy to popros kogos aby ci to zmontowal
            gotowej zwrotnicy nie warto dawac bo jak wiadomo nie wpasujesz nigdy z podzialem, tymbardziej ze glosnik ten ma niestandardowa impedancje

Skomentuj

przy połączeniu równoległym poza impedancją problemem moze być znalezienie odpowiedniej kopułki - 8 ohmowa powinna miać 96dB.... (jeden głośnik ma 90dB dwa 93dB kopułka straci ponad 3dB z tytułu że będzie 8 ohmowa i robi się cienko....) w przypadku 4 ohmowej wystarczy 93dB czyli moze być tylko że mało jest 4 ohmowych kopułek....

Skomentuj

takero napisał:

a jak połącze równolegle to wyjda 3 ohmy.
                chodziło mi o to że musi dać równolegle bo w szeregowym 12R wychodzi....

Skomentuj

Jak dla mnie to za dużo problemów z tymi stx'ami. A co powiecie na arv 104/03/8 + 2x arn 188/08/4 ?

Skomentuj

A co powiesz na....

http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/n...y/arn-5614.htm

Przymierzam się do zrobienia mały monitorków na nich - tanie, dla jednego obudowa wychodzi około 17l..

Też myślałem nad STX'ami, ale ceny są porównywalne do TVM jeżeli chodzi o głośniki tej wielkości.

o, i ta konstrukcja mi się podoba - pierwsza od góry :)

http://amplion.wz.cz/vase-sloup.htm

Pozdrawiam!!!

Skomentuj

głośnik ciekawy - ciekawe że tak mało projektów na nim :/
                      może dlatego że mało urodziwy :)
                      Jednak STX ma SPL 89dB...
                      W sumie jeden 18 120 6 SW starcza na podłogówkę spokojnie ,
                      nie wiem po co 2 dawać...

Skomentuj

SW niech arv 104 traci te 3 db do 2x18gdn jak masz krzykliwy wzmak tos ie wyruwna

Skomentuj

walka decybele - bez sensu ...
                          estrada w domu ? --------> lepiej kupić estradówki STX-a a nie 18 120...
                          po co komu taki masakryczny SPL?

Skomentuj

takero lepeiej miec podbitw wysokie tony???

Skomentuj

problem w tym że jak grają za głośno to dajesz tłumik,
                              niestety nie masz antytłumika żeby zagrały głośniej :)

powiedz mi o co walczysz dając drugiego stxa 18 i wysoki któremu nie starcza dB?

Skomentuj

Wolałbym żeby w kolumnie były dwa przetworniki nisko-średnio tonowe.
                                Czy montowanie stx'ów ma wogóle sens ze względu na wzmacniacz? Czy można podłączyć kolumnę na nich do wzmacniacza 4R albo 8R?

I jeszcze jedno pytanko. Czy parametry głośników ze strony empire.com.pl wystarczą do zmieżenia litrarzu obudowy?

Skomentuj

Wolałbym żeby w kolumnie były dwa przetworniki nisko-średnio tonowe
                                  Pewnie dla efekty wizualnego...? czy masz inne argumenty?
                                  Jeżeli dla wizualnego to zrób tak: wsadź po 2 na kolumne a podłącz po jednym w kolumnie i po problemie

Czy parametry głośników ze strony empire.com.pl wystarczą do zmieżenia litrarzu obudowy?
                                  Do zmierzenia ? Chyba do obliczenia. Wystarczą.

Skomentuj

zastanów sie nad 17/80 ss stx sa w wersjach 4 i 8 ohm;
                                    tylko ze im nie starcza dB
                                    przy arv 104 trzeba dac tlumik na jakies 6dB

Skomentuj

A może by tak coś z tvm, cena ta sama co za stxy a głośniki chyba troche lepsze?

Skomentuj

Niekoniecznie.... przeczytaj DOKŁADNIE, tę dyskusje: http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=733

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X