Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Creative ..Reaktywacja zestawu..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Creative ..Reaktywacja zestawu..

Witam was .... Mam mały problem kupiłem sobie Creative Inspire p5800 :) ładnie wsio ok ..Myśle nad tym by wymienić głośnik i zmienić obudowe (na MDF bo ta jest z wiurowej płyty ) no i tak wzmacniacza na bas ma 22w głośnik 13 cm .. Myślałem nad jakimś 16 cm poprawiło by to pewnie jakość odtwazania basu ....a dobrze dobrana obudowa powinna podnieść jakoś dzwieku ..Moze mogł mi by ktoś polecic jakiś głośniczek basowy 16 cm ,,,, i mała pomoc w zrobieniu obudowy ...Ogulnie ten zestaw gra nieźle lecz wydaje mi sie ze da sie wyciisnąć z tego coś jeszcze .... myślalem jeszcze na zmiane obudów z głośnikach satelitarnych .... sa plastikowe .. Mysle zeby zrobic takie cieniutkie stojące wysokie głośniczki i ładny subik .. Prosze o pomoc .. Bardzo wdzięczny Maolat ..Pozdrofka

ile masz kasy ?
    stx 22 itd kosztuje 35zl
    mostek tda 120 + trafo
    buda 50zl + wykonczenie
    chyba ze mierzysz w wyzsza polke :)

Skomentuj

wg mnie sprawa wygląda tak że nie ma co modernizować tego zestawu w ten sposób...
      wydasz sporo kasy i się narobisz a efekt będzie mizerny ...
      z tej 13 jest prawdopodobnie wszystko wyciśnięte,
      a zmiana głośnika na 16 np nie da nic...
      Pozatym we wzmacniaczu do suba może być aktywna korekcjia itp...
      gra nie warta świeczki wg mnie...

Skomentuj

Hmm nirejestem teraz w stanie określić ile zapłacił bym za zrobienie obudow .. Pracu je na stolarni wiec jedynym kosztem to płyta MDF i jak co prycięcie jej .. Oklejanie składanie itp mam za darmo ...Co do głośnika przy podgłośnieniu widać ze głośnik juz ma maxymalne wychylenie i bas zaczyna być taki pusty .. traci sie .. Dziekuje za opinie .. ale chyba sproboje coś z tym zrobi .. jezeli nawet mi sie nie uda to będzie jakieś doświadczenie ... :) Vip napisałeś "mostek tda 120 + trafo " niezabardzo kapuje poco i gdzie mostek ;] cały wzmak jst w subie z neigo (tylni panel) wychodza wyjscia do poszczególnych głośników .. :)

Skomentuj

teraz mnie Zabiłes !!!

Skomentuj

hahaha ;]
            nie ruszaj tych glosniczkow bo to ci nic nie da

a mostek tda 120 to znaczy ze musisz zbudować z mdf'u most (moze byc nawet zwodzony)i postawic na nim wzmaka zbudowanego na TDA za 120zł

a najbardziej sie usmialem ".a dobrze dobrana obudowa powinna podnieść jakoś dzwieku " .. pewnie... te glosniki ktore masz wsadzone w plastikowa obudowe o grubosci 1mm tylko czekaja az je wstawisz w 40mm MDF, wtedy dopiero pokaza co potrafią, bedziesz zachwycony ich jakoscia

dobra.. wez sobie odpusc modernizacje zestawow tak jak 3/4 ludzi piszących pierwsze posty na tym forum...

jak chcesz "jakosci" [jak ty to nazywasz] to zbuduj jakies male monitorki na teslach za cene tego zestawu - bedzie to gralo jak twoje monitorki+sub creativa ;]

Skomentuj

jesli tesle maja taka jakosc jak ten zestaw creative'a to ja chce ten zestaw :P

Skomentuj

czepiasz sie szczegolow, na pewno beda lepiej graly niz tej jego zestaw w takiej postaci czy w obudowach ktore chcial wykonac - moze byc? :lol:

Skomentuj

wiem przeciez wiem... ale chcialbym taki zestaw creative ktory a jakosc tesli..

Skomentuj

wejdz na www.diyaudio.pl albo u gory w lewym rogu home i przeczytaj wszystko po prawej stronie od gory do dolu!!!
                    Kolejny topic do kosza - o zestawach tego typu bylo pisane milion razy ze gra tak jak kosztuje !!!

Skomentuj

Poczulem sie jak hmmm cos co mozna wyrzucic ...miły człowieku
                      poto forum zeby sie pytać ja sie zaloze ze dobrze dobrana obudowa to połowa sukcesu ....Jezeli sam znasz sie na obudowach to sam siesz se satelit nie bede robił w 40mm MDF'u wiec sam pokazujesz co to ty niejesteś (do urzytkownika digital) ...A myślalem ze bedzie miło i fajnie ......Dzieki ... mam tylko nadzieje ze jak ty napiszesz jakis post na forum i bedziesz chcial sie czegoś dowiedzec to nie ucieszył byś sie jak by ce zjchali za to ze chcesz sie dowiedzeć ..jeszcze co do głośników wyrzsze modele są wsadzone w drewniane obudowy i graja lepiej jednak jak kto niewyda x zł zł wiecej za to ze są w drewnianych obudowach nieznaczy ze sie do tego nienadaja ;p

Skomentuj

ok dlugie odpowiedzi cie nie usatysfakcjonuja.... TAKI ZESTAW TO GÓWNO NIC Z TEGO NIE WYCISNIESZ ZA GROSZE(za wieksze grosze sie nieoplaca)TUTAJ WIECEJ INFO
                        http://diyaudio.pl/forum/search.php
                        (niekrzycze,CAPS LOCK dla podkreslenia)

Skomentuj

maolat, nie denerwuj sie i się nie dziw.Tu niemal codzień jest atak flustratów z idiotycznymi pytaniami.Akurat nie mam na myśli Ciebie.
                          Co do modyfikacji to koledzy maja poniekąd racje,wkładanie 16-stki zbyt wiele nie wniesie tym bardziej że nie będziesz jej w stanie uczciwie zasilić.Poprostu wzmak z tego zestawu jest zbyt słaby.Może jeśli masz pod ręką dostęp do taniej stolarki warto by było się pokusić o zbudowanie całkiem nowego suba z własnym napędem.Co do elektroniki to mozna kupić gotowe klocki które należy ze soba odpowiednio połączyć i zabudować,żadna sztuka.
                          A satysfakcja gwarantowana,nawet nie będziesz chciał spojrzeć na tego "niby" suba creativa.

Skomentuj

Jedyny problem ze ja an RTV nieznam sie za dobrze .. akurat ja niemam pojęcia jak by pod to podłączyć Aktywbego suba ....moze sie da ale niemam wiedzy na ten temat ...

Skomentuj

Pomozemy jak trzeba ;]

Skomentuj

maolat, ja nie chce byc niemily, ale wez przeczytaj ze 3 strony topicow w tym dziale i sie nie zdenerwuj.. kazdy powielony przynajmniej 3 razy.. nikt nie skorzystal z wyszukiwarki, nikt nie potrafi racjonalnie pomyslec, ani przeczytac artykulow znajdujących sie na stronie glownej, ktore wiele wyjasniaja. A pytania zadaje takie, na które nie znajde odpowiedzi [ja skorzystam z wyszukiwarki, nie na forum to google.pl, nie google to inne zrodla, jak nic nie znajde to moze zaloze nowy temat, pomijajac dzial Offtopic, bo on sluzy do czego innego]

Skomentuj

digi, co racja to racja.Ale nalezy pamiętać że wśród nas są jednak DIY-owcy jednorazowi;]
                                  Już dawno doszedłem do wniosku że nie warto po kimś jeździć,lepiej zaprosić na PW i co nieco wyjaśnić.Tak jest praktyczniej.
                                  Może trzeba by poprosić o dział "ośla łączka"?Chyba by sie przydał...

Skomentuj

Co racja to racja ..i ją macie , ja lube elektronike ... Pomajstrować co neico ...jednaj dział RTV neiciagnie mnei az tak zebym znał wszystkie koncowki mocy , co jak gdzie podłączyć itp ..Wiec pytam . :) A skoro ludzie odpisują to coś w tym jest .. Nijestem zły ze ludzie piszą ze to sie nie nadaje .. ale głupie jest docinanie i wyśmiewanie sie z błachych rzeczy ....Niechwaląc sie moje hobby to Historia średniowiecza z okresu XIIIw kocham .. robie uzbrojenie z tego okresu znaja mnie ludzie z całej polski zaopatruja sie u mnie ... i jak ktos 10 raz z rzędu na dzien pyta sie mnie gdześ na forum albo na prvi co i jak am zrobic niepisze mu jakiś bzdur ino wyjaśniam ładnie krok po kroku ..... a jak miał bym pisać jakieś idiotyzmy w stulu "a mostek tda 120 to znaczy ze musisz zbudować z mdf'u most (moze byc nawet zwodzony)i postawic na nim wzmaka zbudowanego na TDA za 120zł " to wolał bym sie nieośmieszac i przemilczeć sprawe :) Pozdrawiam wszystkich chcących pomagac a nie wychwalać sie

Skomentuj

maolat,
                                      1. Ogolnie wzmacniacz od suba jest za slaby. Nie bedzie w stanie odpowiednio wysterowac 95% glosnikow. (5% to na wszelki wypadek jakby ktos znalazl glosnik basowy ktory sie zadowoli taka moca)
                                      2. ....ale sie da, kosztem jakosci ale jest to mozliwe. Poszukaj z glosnikow tesli cos kolo 20cm srednicy i jak najmniejsza moc (chyba 60W). reszte informacji odnosnie co jak i ile znajdziesz w wyszukiwarce i na elektryk.info.

Tasior, Sluchalem Gigaworksow Creativa.... ...i ogolnie trudno sie do nich przyczepic. Wiele konstrukcji na tesli czy nawet innych, lepszych glosnikach moze im nie dorownac.

Skomentuj

...tylko ta cena gigaworksow :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X