Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magnat Motion 990 jak przerobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Magnat Motion 990 jak przerobić?

Witam. Jakies poł roku temu zakupiłem kolumny za śmieszną cene 450zł Magnat Motion 990
    http://www.magnat-audio.cz/domacisestavy/motion990.html . Niestety fatalnie one grają, bas mocny ale rozlały, wysokie tony aż piszczą w uszach, srednica wycofana, brak stereofoni. Na dzień dzisiejszy zatkalem otwór bas reflex i jest ok, bas stał się bardziej kontrolowany.
    W związku z tym mam pytanie jakie włozyć głośniki śedniotonowe i wysokotonowe firmy Tesla lub Tonsil (niestety mam niski budzet) aby przynajmniej troche lepiej grały? Średnica średniotonowych to 110mm, na stronie Tonsila o takich wymiarach nic nie znalazłem, niby ich kolumny Tonsil Mistral maja głośnik GDN 11/35/x-8 ale w ich ofercie takiego nie ma. Prosze potraktujcie sprawę poważnie i doradzcie coś.
    Chciałem jeszcze dodać że wysokotonowy ma impedancję 4om natomiast średniotonowe 8om.

Po 1 link nie działa - napraw to...
    Po 2:
    Na dzień dzisiejszy
    to błąd - prawidłowo jest:
    "w dniu dzisiejszym" ...
    Bardzo mnie to sformuowanie irytuje..
    Zapomnij o zmianie czegokolwiek skoro najważniejszym
    wymogiem jest dla Ciebie wymiar głośnika...
    Bez zmian w zwrotce to niewiele moze dać...
    Najpier poczytaj o tym ...

Skomentuj

W przypadku tych kolumn ważny jest wymiar głośnika, bo nic innego niż 110mm tam nie wejdzie. Link już naprawiony wieć proszę obejrzeć i przekonać się samemu.

Skomentuj

To moze tak:
        na srednio niskie ARN 116 (naprawde fajny głośniczek) + ARV 104, na bas z boku Tonsila 20/80/2 tylko musialbys najpierw wiedziec jaka tam jest komora dla niskotonowca...

Skomentuj

MAXI dzieki. ARN 116 już zamówiłem, z niskotonowcami zaczekam do listopada, zmierzę ile ma jego komora i jeszcze się w tej sprawie skontaktuję. Jeżeli chodzi o wysokotonowce to brać ARV-104-04 czy ARV 104-64, jest między nimi jakaś różnica oprócz tego że te drugie są ekranowane?

Skomentuj

W przypadku tych kolumn ważny jest wymiar głośnika, bo nic innego niż 110mm tam nie wejdzie. Link już naprawiony wieć proszę obejrzeć i przekonać się samemu.
            można "przejściówkę" zrobić ...

Skomentuj

markus96, roznia sie efektywnoscia

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                To moze tak:
                na srednio niskie ARN 116 (naprawde fajny głośniczek) + ARV 104, na bas z boku Tonsila 20/80/2 tylko musialbys najpierw wiedziec jaka tam jest komora dla niskotonowca...
                Załóżmy że będzie tak jak napisał Maxi. W takim wypadku jaki dać najlepiej podział częstotliwości (rozumiem że zwrotnica ma być trójdrożna)?

Skomentuj

podział musisz dać jak najnizszy. koło 150-250Hz.

Skomentuj

Witam ponownie, czas nadszedł na wymianę niskotonowców. Skorzystałem z rady Maxiego i kupiłem te Tesle które proponował. Na Tonsile niskotonowe mnie nie stać a chociaż kupiłbym je nie wiem czy dźwięk byłby ok. CZytałe trochę na forum i sam już nie wiem co wybrać z tanich niskotonowców. Średnica głosnika musi być 203mm do 205mm, o takiej średnicy znalazłem:
                    Alpharda
                    LW80C42
                    LW800
                    DW80K
                    EW80
                    HW800
                    oraz głośnik STX GDN 20/80-4?
                    Pomimo tego że ww. głośniki nie cieszą się dużą popularnością na forum oraz nie podałem litrarzu obudowy bardzo proszę o poradę i wybranie z nich głośnika Waszym zdanie najlepiej grającego tzn. takiego który gra a nie dudni.

Skomentuj

Hw800 sobie odpusc:P to sa padaczki
                      Moze lw? chociaz z tego co podales to trudno cos wybrac...

Skomentuj

A takim razie nie Alfred.
                        Wez na basy w200S, zaczekaj , dozbieraj a bedzie nawet taniej niz za Tonsile przeciez.

Skomentuj

Czyli za 450 zl kupiles obudowy ?? Bo skoro zle gra tzn ze glosniki sa do wywalenia i ewentualnie obudowa Ci zostaje... Troche to dziwnie brzmi, kupiles za 450 obudowy i masz maly budzet na glosniki ..

Skomentuj

Sprzedaj te magnaty na allegro, jeżeli one mają pół roku i oryginalne głośniki to osiągną dobrą cene.
                            Za uzyskaną kwotę samodzielnie zbudujesz solidniejsze kolumny z przyzwoitymi przetwotnikami lub kupisz gotowe od kogoś z tego forum.
                            Widziałem jak zbudowana jest podobna kolumna firmy Heco i się z lekka podłamałem,
                            obudowa wykonana z płyty 12mm bez wzmocnień i usztywnień - wymiana głośników niewiele by pomogła.
                            W twoim przypadku napewno jest podobnie bo w/g danych kompletna kolumna o wysokości 85cm ma tylko 11,5kg

Skomentuj

Zamieszczone przez Tato Muminka
                              Czyli za 450 zl kupiles obudowy ?? Bo skoro zle gra tzn ze glosniki sa do wywalenia i ewentualnie obudowa Ci zostaje... Troche to dziwnie brzmi, kupiles za 450 obudowy i masz maly budzet na glosniki ..
                              Kupiłem te przody na allegro za 450zł, głośniki wysoskotonowe i średniotonowe sprzedałem i włożyłem w skrzynki te Tesle które polecił mi Maxi, uwierzcie albo nie ale o wiele lepiej grają (testowane przed i po wymianie na Scorpions - Acoustica). Zostaje jeszcze niskotonowiec który przy muzyce typu. pop i dance zamiast grać to dudni, ostatnio go wyciągnąłem i moim zdaniem to jest szmira a nie głośnik, jego waga to około 70dkg i to już chyba go dyskwalifikuje.

[ Dodano: 2005-12-06, 11:17 ]
                              Skoro wszystkie ww. wymienione odpadają to będę musiał użyć pilnika i kupić którąś z tych Tesli:
                              ARN-226-03/4
                              ARN-226-05/4
                              ARN-226-07/4
                              ARN-226-08/4
                              poradzcie tylko którą?

Skomentuj

ARN-226-07/4
                                ...
                                najlepsza z 226 TVMa

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  ARN-226-07/4
                                  ...
                                  najlepsza z 226 TVMa
                                  Między czasie poczytałem o nim na forum i już zamówiłem w Akkusie.

Skomentuj

Akkusie
                                    ile przeplaciles?:P

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                      Akkusie
                                      ile przeplaciles?:P
                                      Przepłaciłem???
                                      Dałem za sztukę 46zł, pierwsze dzwoniłem do Prolecha mieli tylko jeden, cena 45,20zł.
                                      Gdzie można było kupić taniej?

Skomentuj

http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/n...n-226-07-4.htm

tu taniej :]

Skomentuj

Czaruję...