Cześć,ponieważ dla celów eksperymentalnych robie sobie kilka kolumn m.in na seasie,peerlesie,chce zastosowac kopułke 30mm http://www.monacor.de/int/en/produkt...pr=EN&typ=full DT-300 monacora,kosztuje ona u nas niewiele bo kolo 80zl.Zastanawiam sie nad aplikacją,wiem że być może głośnik moze troche nie domagac w zakresie bardzo wysokich tonów (średnica membrany),ale ciekawi mnie jak wykorzstać zalety tak dużej membrany.Wydaje mi sie że taki głosnik mozna dość nisko odciąć,np tak jak proponuje producent.W zasadzie chciałbym sie dowiedzieć troche wiecej na temat jego aplikacji,ciąć nisko czy wysoko,czy wogule głosnikiem o tak dużej kopułce nie zawracać sobie głowy i zrobić coś z 25mm.Co o tym myślicie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kopułka 30mm,jaka aplikacja
Collapse
X
-
z ciekawości sie pytam : czemu dobre do d'apolito??? bo? W sumie bardzo ciekawi mnie ten głosnik,ciekawe jak gra :) podejżewam że moze taki głosnik stracic nieco na szczegółowości....jeśli można nisko ciąć,szłoby go śmiało wykorzystać z stx 23/120/4 lub 8 ,ma dobrą średnice (naprawde),uciąć jak najniżej sie da i po krzyku.Hmm,ciekawe jak wyjdą pomiary ....
Skomentuj
-
D'appolito wymaga niskiego podziału. Cała teorie amsz tutaj http://www.birotechnology.com/articles/VSTWLA.html .
Skomentuj
-
heh,to że bedzie niedomagać na wyższych tonach to doskonale wiem,bedzie prawdopodobnie ograniczenie szczegółowości to też wiem,o możliwym niskim odcięciu właściwie też wiedziałem wiec ok.Ten głosnik był stosowany w jakimś kicie IT,mam schemat,jest dobry opis tego głosnika,ale po niemiecku,wiec niekumam tego :)
Skomentuj
-
mam opinie nt tego głosnika...parametry zgodne z monacorowskimi! no no,ładnie jak na 80zl.głośnik gra bardzo dobrze,ale tak jak juz wspomnieliśmy wszyscy,niebedzie domagał z zakresie powyżej 16khz (wielkość membrany).dlatego ponoć warto dać supertweetera.Koleś mi mówił że i tak gra przywoicie...więc kto kupi pierwszy?? :)
Skomentuj
-
Witam,
to, że ten głośnik może mieć kłopoty z górą pasma i z detalicznością to nie sprawa (nie tylko) wielkości membrany, ale (przede wszystkim) technologii i precyzji wykonania. Głośniki Scan - Speaka serii D2905 mają cewkę tylko o 2 mm mniejszą (28 mm) a nikt nie powie, że brak im detaliczności, czy tego, że mają kiepską górę. Pozostaje drobnostka - sprawa stosunku cen - DT300 jest ponad 6 razy tańszy od najtańszego D2905 a ponad 12 razy od Revelatora D2905/9900.
Jeżeli charakterystyka według producenta jest bliska rzeczywistej, to DT300 Monacora powinien grać lepiej niż ARV 104 Tesli.
Jak jest naprawdę - można odpowiedzieć tylko po odsłuchach.
Od dawna mam ochotę na tego DT 300 i pewnie wkrótce go kupię.
Jak wreszcie to zrobię, zdejmę charakterystykę i udostępnię.
Niestety na aplikację trzeba będzie trochę dłużej poczekać.
Wydaje się, że powinien się sprawdzić przy niskich podziałach ok. 2 kHz - wg. producenta (1,5 kHz - dla ryzykantów), chociaż dość duża efektywność pozwoli na stosowanie dużego tłumienia i przy midwooferach o efektywności ok. 88 dB powinien dać radę przy mocy midwoofera do ok. 70-80W i zwrotnicy 12 dB/okt.
Pozdrowienia,
ALT
Skomentuj
-
-->gipsy2
Kto w Polsce jest odpowiedzialny za sprzedaz tych glosnikow, bo bylbym nimi bardzo zainteresowany, bo zmieniam system przedni i chce od razu przygotowac auto na system trojdrozny, wiec te bylyby idealne jako przejsciowe glosniki, zanim dozbieralbym kase na cos konkretniejszego...
Skomentuj
-
Witam,
podaję linka:
http://www.gmm.com.pl/
Można tam też kupić i inne głośniki Monacora.
Te, których nie ma w ofercie sklepu mogą sprowadzić.
Działają szybko i sprawnie. Jak do tej pory nie zawiodłem się na nich.
Pozdrawiam
ALT
Skomentuj
Skomentuj