Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny unitra czy oplaca sie je modernizowac ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny unitra czy oplaca sie je modernizowac ?

witam jestem posiadaczem 2 rodzajow kolumn unitra. niestety nie posiadaja glosnikow ani zwrotnic i zastanawiam sie nad wlozeniem do nich nowych , ale czy to ma sens ? porsze o pomoc jestem noobem w tym temacie

oto zdjecia glosnikow

Na zdjęciu widać, że w środku są zwrotnice (przynajmniej jedna). Robienie kompletu z 2 kóżnych kolumn tylko dlatego, że masz te skrzynie nie ma sensu. Siedziały tam stare głośniki, teraz pewnie nie do dostania. W tym wypadku lepiej rozejrzeć się za czymś nowym/używanym albo zrobić od początku jakis projekt. Lub poszukać innych "paczek".

Skomentuj

Tos a jak mniemam dwa komplety rozne.
      Wszystko trzeba od nowa.Te wieksze maja membrane bierna przystosowana do chyba gdn 25/40 albo podobnego.
      Jako brzeczki do knajpy lub do gitary nadaja sie.

Skomentuj

tak mam lacznie 4 kolumny 2 mniejsze i 2 wieksze, czyli te na smietnik ? sa tam zwrotnice ale w jednym sa w drugim nie ma :(

a co mozecie zapropowanowac za okolo 600 zl na 2 kolumny dla poczatkujacego slyszalem ze 2.5 drozne sa dobre. lecz nie lepiej zrobic 2.1 ?

glosniki maja byc podlaczone do kompa i zamierzam do tego kupic tez jakis wzmacniacz choc rozwazam tez kupno kita i zbudowanie wlasnego lecz nie wiem czy dam rade, mam zapal i duzo checi, torche wiedzy (majstrowalem duzo przy kompie, zbudowalem wodne chlodznie)

budowe komputera mam juz opanowana wiec teraz chce sie zabrac za audio a najlepszym sposobem nauczenia sie jak cos dziala jest zbudowanie tego samemu :)

Skomentuj

Jesli nei zalezy CI na jakosci to STXa cos na wymimar zdibedziesz.
          Sprzdaj na aukcji te membrany bierne, bo to rzadkosc (jeslis a dobre).
          Jedna ze skrzyn mozesz zostawic zeby oblozyc plytami (jako szkielet) i zrobic np subika)
          Kiedys pamietam w takich wiekszych ktore masz dawali wytlumienie z waty szklanej (tej co raka pozoduje) i dawali ja w workach zeby nie pylila co bylo nieporozumieniem jesli chodzi o wytlumienie.Usmialem sie ale tak w komunie bylo....

Skomentuj

co to jest subik ? wlasnie bardziej zalezy mi na jakosci niz na glosnosci , mam maly pokuj i nie potrzebuje czegos co glosno gra chociaz na imprezke zawsze sie cos przyda :) . byly wylozone ta mata, jak to zaobaczylem tez sie zdziwilem :) ale ja wurzucilem. thx za info ze sa cos warte :)

lepiej budowac cos nowego czy wzorowac sie na jakims konkretnym projekcie ?

Skomentuj

bierz stx 22 ss albo 27 jak zalezy Ci na rozmairze;
              stx gra przyzwoicie i beda grac dobrze

Skomentuj

bylem na stronce http://www.stx.pl ale nic takiego nie znalazlem mozesz dac mi linka gdzie mozna kupic te glosniki ? te stx 22 ss to sa wysoko srednio czy nisko tonowe ?

Skomentuj

nisko tonowe http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

PS subik- Subwoofer

Skomentuj

Czy ktoś mógł by zapodaĆ jakiegoś linka do jakiegos artykułu gdzie mówią jak zbudowaĆ głosniki gdzie jest wytlumaczone roznice pomiedzy zestawami 2.1 i 2.0 ? bo nie moge nic w necie znalezc konkretnego ?

Skomentuj

JAk zbudować głośnik? Hmmm ciężko będzie....:)
                      Moze chodzi Ci o kolumny?

Skomentuj

enviq, to proste.
                        2.0 to zwykłe stereo choć ja sie z takim (2.0) okresleniem pierwszy raz stykam.
                        2.1 to 2 plus 1 czyli dwie kolumny plus subwoofer.
                        A co do budowy,hmm...tu wszystko jest.Zarówno na forum jak i w artykułach na głównej.Ja wiem że ciężko się w to wczytać ale jeśli masz do tego zapał i serce to z pewnościa sobhie poradzisz.Co innego jak to jednorazowy wybryk-będzie ciężko.

Skomentuj

ok tylko od czego mam zaczac ? czego szukac ? gdy buduje sie kolumne jak sie dobiera glosniki ze soba ?

Skomentuj

glosniki dobiera sie wedlug gustu sluchacza i charakteru glosnika, powiedz nam czy lubisz miekki czy twardy bass,szybko czy nisko, glosno czy nie koniecznie, jakiej muzyki sluchasz najczesciej to powiemy ci jakie glosniki wybrac

Skomentuj

Przecoalbym jedna z kolumn mniejszych i tak powstale szkielety opakowal plytami na dwa monitorki, a druga na malego subwooferka i bedziesz mial zestaw 2.1. Oczywiscie sub aktywny bo innych juz chyba (oprocz samochodow) nie warto.

Skomentuj

Taki maly offtop
                                Zawsze podobaly mi sie te pierscienie w tych unitrach. Kapitalnie wykonane sa :-)

Skomentuj

A ja takie unitry z membrana bierna mialem... no ciut inne bo bez regulacji na wysoki, i z inna tak jakby tubka na gdwk:)

Skomentuj

slucham glownie hip hop , hause , techno. nie wiem co znaczy twardy bas ale jak mam swoje glosniczki creative i mam suba pod stolem to mi wszystko skacze i brzeczy , nie chce tego , chcialbym aby bas byl dynamiczny i niski a nie taki brzeczacy. muzyki sluchamsnie slucham dosc glosno (daje zyc sasiadom i niech tak pozostanie :) ) ale chcialbym aby te glosniczki mozna bylo wziasc na jakas impreze :) rocka metalu slucham najmniej.

czy mam wybrac sie do sklepu z glosnikami, posluchac kolumienek, wybrac te ktore mi najbardziej pasuja, zapytac sie jakie glosniki maja, i podac wam ?

p.s napewno nie jestem audiofilem ale wole aby glosniki graly czysto i wyraznie niz bardzo glosno graly.

mam pokuj ok 10 - 12 m2

Skomentuj

to albo arn150 +arv104
                                      arv104 +stx 17sc/ss
                                      arv 104 +stx 18/120
                                      lub cos jeszzce

Skomentuj

no ok ale gdzie sredniotonowy ? , czy przy takim ustawieniu srednie tony tez beda dobrze slyszalne ? i dlaczego akurat te ? na stronie tej firmy widzialem drozsze glosniki czy one nie beda lepsze ? rozumiem ze mam teraz poszukac programu do obliczania wielkosci obudowy ?
                                        czy zwrotnice robic sam czy lepiej kupic gotowe ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X