Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 12/10/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GDN 12/10/2

Wlasnie... czy ma ktos jego noty katalogowe? Nigdzie w necie ich nie ma nawet tonsil...

znam noty tonsila ale 10/30/2 jeśli Ci o tego chodziło ale raczej nie.. tamtego mimo starań nie znalazłem ..ale nie skończyłem jesze szukać
    pozdro

Skomentuj

I mysle ze nie znajdziesz... Obszukalem caly net, a nawet w tonsilu nie maja... Wiec myslalem ze moze ktos przypadkiem ma ich parametry... Pewnie sie to skonczy tym ze bede musial zrobic pomiary... Moc jak widac niewielka - szukam ich parametrow dlatego ze daja w obudowie zamknietej ok 10l calkiem niezly basik. pomyslalem ze moznaby zrobic z nich calkiem przyzwoity malutki subwooferek - to tak z nudow Te glosniki byly w kolumnach sprzedawanych z amplitunerem Unitry DSP-301...

Skomentuj

Obawiam się, że chodzi Ci o GD 12/10/2 a nie GDN. Jeśli mam rację, to jest to głosnik zblożony parametrami do GD 12/8 z tamtego okresu czasu. Obecny odpowiednik jest nieco gorszy. Dawniej miał fr = 60 Hz. 10l to maksimum, lepiej 6-8l.

Skomentuj

Moze i GD a nie GDN... Ale nie sadze zeby mial parametry zblizone do 12/8 tamten nie ma zawieszenia gornego z nieimpregnowanej (nienasaczanej) niczym tkaniny. Ma Xmax rzedu 8 mm i jak na 10W ma spora efektywnosc...

Skomentuj

znam ten głośnik :) Fs50Hz Qts 0,5 Vas 12litrów. robiłęm kiedyś z nudów pomiary. siedział w takich pudłach z plasttykowymi siateczkami i był taki kwadratowaty ?? (znaczy kosz bo membrana zwykła okrągła tak ??

Skomentuj

Jak najbardziej... Jak mozesz to podaj wszystko co masz na jego temat.. Z gory thx :)

Skomentuj

parametry to raczej teoria ja go wstawiłem do 8 litrów B-R 55Hz i grało to ciekawie. SPL około 90dB. wytrzymuje spokojnie 20wat i przenosi do jakiś 14 000-16 000Hz

Skomentuj

No to szkoda ze nic nie masz... Sam pomierze jak bede mial czas...

Skomentuj

te parametry co podałem są prawdziwe. ale obudowa dobrana "łopatologicznie" (miałem 10 litrów i wkładałem książki :P) i strojenie na ucho dały taki wynik. jak zrobiłem tak jak wynikało z pomiarów to grało przeciętnie.

Skomentuj

Oki thx... cos pokombinuje... zobacze co z tego wyjdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez theant
                        Moze i GD a nie GDN... Ale nie sadze zeby mial parametry zblizone do 12/8 tamten nie ma zawieszenia gornego z nieimpregnowanej (nienasaczanej) niczym tkaniny. Ma Xmax rzedu 8 mm i jak na 10W ma spora efektywnosc...
                        Jeśli uważnie przeczytałeś to, co napisałem, to zauważyłeś, że rozróżniam głośniki z obecnej produkcji i z dawnej. Dawniej GD 12/8 miał zawieszenie z prasowanej tkaniny, i był to całkiem przyzwoity głosniczek (stosowany w kulistych obudowach tonsilu). Wersja 10W była bliźniaczą odmianą, stosowaną w kolumnach do radia duet.
                        Jako ciekawostkę dodam, że używałem przez pewien okres czasu kul 8W 4 omy ze wzmacniaczami 65W/4om i 35W/8om. Głośniki zaskoczyły mnie właśnie wytrzymałością i przetrwały do dnia dzisiejszego.

Skomentuj

Czaruję...
                        X