Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki estradowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienki estradowe

Witam wszystkich .
    Zrobiłem kolumny estradowe na niewielkie imprezki miałem wiele dylematów , ograniczony budrzet no i co do estrady to małe doświadczenie.Ale ostatecznie padło na :
    Niskotonowy -> Alphard HW 1500 96 dB -100 W RMS - 200 W MAX 15' 38 cm (dane producenta)
    Wysokotonowy -> 2x STX GDWT-9-150-4-PJ w połączone szeregowo .
    Filtr Pasywny STX dwu drożny
    Objętośc obudowy około 123 litrów strojenie około 55 Hz
    Wymiary (wys/szer/gł) 84/45/50 cm
    dwie rury bass reflex 7,5 cm średnicy długość 4,5 cm
    Ogólnie postawiłem na Alpharda bo jest tani mimo tego ze słyszałem ze nie jest zbyt dobry ,nie wierzyłem w niego, myślałem ze będe miał jakies dziury w paśmie ,ze dźwięk będzie kiepski ,ale kiedy przyszedł odsłuchu i testów byłem zaskoczony jak głośno grają ale przedewszystkim bardoz bardzo czysto ,piękny vokal całkiem niski bass (wydaje mi sie ze nawet za niski) Poważna ich wadą jest to ze są wielkie i kiedy trzeba je gdzies przenieść jest mały kłopot .Jestem zadowolony Z jakości naprawde jest giit .
    Obite są czarnym polarem .
    Ogólny koszt nie przekroczył 500 zł
    Czekam na wasze opinie i ewentualne propozycje modernizacji
    Załączone pliki

Fajnie ale przydały by sie zdjęcia. A co do kolumn to najważniejsze że TY jesteś z nich zadowolony..

[ Dodano: 2005-10-23, 22:59 ]
    Ups pokazały mi się zdjęcia cofam to co napisałem:) Kolumny bardzo ładne.
    Mam pytanko:
    Gdzie dostałeś taki polar???.

[ Dodano: 2005-10-23, 23:01 ]
    A czym je napędzasz???
    Może jakaś maskownica by się przydała...

Skomentuj

lobo14, Polar kupuje w sklepie z tkaninami około 16 zł za 1m x 1,5 m
      Napędzam Końcówką mocy Sharp system 7700 wykozystuje 1/4 mocy .
      A nad maskownicamy cały czas myśle

Skomentuj

Hmm można wiedziec po c dałeś 2 wysokotonowe?

Skomentuj

przy tej zwrotce nie rokuje długiego zycia sopranówkom..... a przy pierwszej imprezie spali ci się cewka w torze basówki - zaraz po tym jak przy pierwszym sprzezeniu z mikrofonu polecą ci sopranówki :P

dałeś za małe tunele B-R do 15ski powinna być przynajmniej 2x większa powierzchnia. przy większej mocy będzie słychać świsty

co do basówki - to jakaś parodia żeby 15calowy głośnik miał 100wat RMS..... widziałem mocniejsze 16stki :P

realnie ten Alphard ma jakieś 89dB co widać nawet po wykresie w win isd - przy optymistycznym załozeniu że parametry podawane przez alpharda są realne - naprawde moze być jeszcze gozej.....

to samo dawanie dwuch sopranówek.... roznica SPL sopran - bass to "jedyne" 10dB.....

basu jest duzo bo masz podbicie 10dB ale jest on z zakresu 60-90Hz co raczej niejest tym najbardziej poządanym basem....

na twoim miejscu poszukał bym jakiegoś Soltona i podmienił go za tego Alpharda... zwrotke napewno sam przeprojektujesz jak się kapniesz co jest warta....

na pocieszenie powiem że wykończenie mi się podoba :)

Skomentuj

Czaruję...
          X