Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawianie produktów STX'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawianie produktów STX'a

Witam
    Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem zestawu kolumn STX'a (fronty, satelity+centralny):
    -fronty to model A125 (na stronie aktualnie ten model nosi oznaczenie C1),
    -satelity C4
    -centralny C3.

W związku z długimi jesiennymi wieczorami naszło mnie żeby poprawić brzmienie tego zestawu. Na początek chciałbym coś zrobić z głośnikami wysokotonowymi - w tym momencie są b. głośne i zdecydowanie wychodzą na pierwszy plan. Wiem że mogę spróbować wstawić tłumik (l-pad), ewentualnie zmienić głośnik na inny - co byście mi zaproponowali?Jeśli L-pad to ile dB mam je wyciszyć, jeśli inne przetworniki to co byście polecili (najlepie żeby weszło plug&play bez zmiany zwrotnicy, ewentualnie też dołożę tłumik;nie ukrywam że cena ma także znaczenie )?
    Jeśli jednak w grę wejdzie wymiana to zmieniać wysokotonówki we wszystkich głośnikach czy zostawić obecne w satelitach a zmienić tylko fronty i centralny?

Pozdrawiam serdecznie
    Piotrek

Nie znamy charakterystyki tej kolumny wiec trudno mowic co trzeba pozmieniac. Moze trzeba zmienic zwrotnice a moze wystarczy tylko stlumic wysokotonowke.
    Na poczatek poprubuj z szeregowym rezystorem na wysokotonowke. Do wartosci 4om szeregowy rezystor w zupelnosci wystarczy i nie zmieni drastycznie filtrowania w zwrotnicy. Moze taki tlumik wystarczy.

Skomentuj

z tego co pamiętem to w płytkach pod zwrotki STX'a jest miejsce na rezystor - trzeba od dołu przeciąć jakąś zwore i wlutować rezustor w przeznaczone mu miejsce.

niestety z tego co mi się wydaje STX daje do kolumn zwrotki uniwersalne (tylko ta na 11-200 i 18-120 ma predysponowaną zwrotke) ogólnie stłumił bym tą sopranówke o minimum 3dB dla frontów 6dB dla centrala i z 9dB dla tyłów
      odpowiednio rezystory:
      4 ohm
      8 ohm
      12 ohm

Skomentuj

sw na fronty dalbym -9db

[ Dodano: 2005-10-26, 01:38 ]
        zaprewne masz wzmak w cenie co stx wiec jest bardzo krzylkiwy

Skomentuj

Czaruję...
        X