Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co myslicie o takim zestawie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co myslicie o takim zestawie?

Witam
    Planuje sobie sklecic takie podlogoweczki na:
    1) LW800, GDM14-100-8, GDWK11-200-8 (lub co kolwiek innego piezo) -okolo 37l.(?)
    2) LW1000, GDM17-150-8, GDWK-11-200-8 -ok 45-48l.
    Jaka dlugosc i srednice BR mam dobrac?
    Raczej ten drugi zestawik. Chcialem zapytac co myslicie o tej konfiguracji (wiem, wiem - alphard :/)
    Druga sprawa to dobor elementow pod zwrotniczke chodzi mi o tabele ze strony:
    http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm Nie bardzo wiem jaka czestotliwosc wybrac z tej tabelki.
    Tak samo nie bardzo wiem jak mam policzyc to kalkulatorem z tej strony:
    http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj...rojp/projp.htm
    Nie wiem jaka czestotliosc dac, bo impedancja to tak jak podaje producent 8Ohm?
    Pozdrawiam i prosze o pomoc

w podobnej cenie zrobisz 3way na TVM,
    pozatym będziesz miał już projekt zwrotki gotowej...
    dziwnie wymyśliłeś te zestawy :)
    lw1000 odpada- kiepski głośnik - masakrycznie duży qts itp...
    na średniaki daj tesle arx, a na wysoki np arv...
    lw 800 ew może być...

czym chcesz to zasilać i ile masz kasy?

Skomentuj

I mowisz ze wyjdzie lepiej TVMy niz alph+stx? Moze glupie pytanie ale nie wiem.. :)
      W takim razie jakie konkretnie mam zastosowac glosniki (podobna moc no i cena..)?? Teraz to juz nic nie wiem :)
      ps A ten syczek stx jest dobry? Czy mam wszystko juz kleic z tesli?
      pozdro

Skomentuj

A czem,u podobna moc? Moc to nie wszystko....
        LW1000 odpada... mialem go i to jest kiszka...
        Zrob tak jak pisze takero... badź, na niskotonowca mozna zastosowac stxa chodzby 22:), sredniaka arx a na wysokie arv i gra muzyka:) gdzies tu nawet sie pałętała chyba taka konstrukcja na forum o ile mnie pamięć nie myli:)

Skomentuj

I mowisz ze wyjdzie lepiej TVMy niz alph+stx? Moze glupie pytanie ale nie wiem.. :)
          Cena wyjdzie raczej porównywalna,
          pozatym weź pod uwagę że jeśli zamówisz wszystko tvm to za przesyłke płacisz raz - to może nie jest wysoka suma, ale przy tanich i ciężkich głośnikach znacząca.
          Jeśli tak bardzo zależy Ci na mocy to kup 2 niskotonowe...

Skomentuj

Dziekuje bardzo za zainteresowanie, ale moglbym prosic o konkretne glosniki? Albo chociaz jakies dane, strone producenta czy cos, bo nie znam tych glosnikow.
            A czy np woofer stx bylby lepszym wyborem niz lw800?
            pozdr

Skomentuj

http://www.empire.com.pl/glosnik.htm

Skomentuj

Dzieki bardzo, no powiem Wam ze jestem zaskoczony po zapoznaniu sie z oferta.
                Tzn tylko nie rozumiem skad te ceny skoro to gra lepiej niz alphy :/
                No to teraz inaczej.. Co powiecie na cos takiego:
                gora ARV-104-64/8
                srodek ARP-150-00/8
                dol ARN-188-05/8 lub TVM ACOUSTICS ARN-226-03/8
                ??
                Jak jest u nich z przesylka? Na stronie sie nie doszukalem, tylko telefon. A z kolei w nie slyszalem o tym producencie w zadnym sklepie (w Lublinie przynajmniej).
                Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki na naprowadzenie :)

/edit
                juz widze

KOSZTY WYSYŁKI:

Z GÓRY:

DO 1 KG 5,00ZŁ DO 2 KG 6,50ZŁ DO 5 KG 8,00ZŁ DO 10 KG 14,00ZŁ DO 20 KG 20,00ZŁ OD 20 KG 25,00ZŁ

NA POBRANIEM: +7,00ZŁ

Skomentuj

Tzn tylko nie rozumiem skad te ceny skoro to gra lepiej niz alphy :/
                  duzo lepsza jakosc od alfredow. no i najwazneijsze... sa PARAMERTY.
                  A z kolei w nie slyszalem o tym producencie w zadnym sklepie
                  dziwne bo to bardzo stara, dobra firma... widocznie sklepy jakies do du***
                  zrob moze 2way na arn150, albo 188, albo xw165. bedzie latwiej. jak basu bedzie malo zawsze mozesz dolozyc suba;]

Skomentuj

jeśli już 226 to raczej 226 07 4 ... - nadaje się już do br...
                    możesz dać arp ale rozważ teź arx -a ...
                    nie wiem też po co Ci ekranowana kopułka :)
                    z tego co pamiętam ma gorsze pasmo ...

Skomentuj

lepsze jest
                      arv 104 8 ohm
                      arx 150 8
                      stx 27/150 ss lub 27/300ss :P

[ Dodano: 2005-10-26, 01:36 ]
                      sorki nie arx tylko arp

Skomentuj

http://www.audiomania.info/infopage....6d482daf7b9bb0 zobacz sobie, może ci się przyda.

Skomentuj

Arp to gow..,
                          Arn 226/07 tylko wersja 4 Ohm cala pozostala czesc rodziny tylko closa (chociaz w polarisach byly 05( z tego co pamitam ) i byl b-r
                          Ja na sredniaka bralbym arn150 lub tego ARX'a
                          Arv 104 ver ekranowana (mniejsze skoki charki niz ARV;ak nieekranowan)

Skomentuj

jak chcesz basu i mocy :)
                            to może rzeczywiście daj 27 300 zamiast arn ów 226 ...
                            tylko jeszcze kwestia czym chcesz to zasilać ?

Skomentuj

Ojoj ale metlik w glowe teraz mam po przeczytaniu tego wszystkiego :)
                              Nie chce zadnej duzej mocy, nie mialbym tego czym zasilic, te stx 27/150 i 300 odpadaja.
                              Owszem moze byc 2 drozne toto ale zalezy mi wlasnie na 3 droznych, sredni musi byc - nie samym umcykiem czlowiek zyje ;p jazz, blues, pare innych gatunkow, przy ktorych brakuje mi srodka na samym basie i gwizdku.
                              Co do tych 226/7-4 to trzeba by dawac po 2 szt x 2 kolumny to daje 180 zl bez kilku groszy - za duzo. Chce sie zmiescic w max 250 w samych glosnikach (lacznie z transportem). W czym wersja 8 ohmowa jest gorsza niz 2 razy 4 ohmy (nie liczac skutecznosci?
                              No to w takim razie co powiecie na:
                              arv 078 00
                              arx 150 25
                              arn 226 07 wszystko na 8 ohm
                              Tylko jedna sprawa, wydawalo mi sie ze glosniki powinny byc dobrane tak zeby nie za bardzo sie roznily moca. Jestem w bledzie?
                              pozdr

Skomentuj

wez 27stx 150 ! ten głosnik nie potrzebuje xxxW mocy

Skomentuj

bb_ja, pamieętaj nie spiesz się to podstawa udanej konstrukcji,
                                  wysoki ARV-104-../8
                                  średni ARX-150-25/8
                                  2x basowy ARN-226-../4

do tego zwrotka od janbo j3a

i jak obudowy poskładasz ze starych mebli oczywiście z odpowiednio grubuch płyt to masz bardziej zajebiściejsze kolumny niż byś się spodziewał oczywiście to w tym przedziale cenowym

Skomentuj

zajaranyy dzieki za pomoc (wszystkim wam wielki browar), ale w sumie (nie to ze mi sie nie da dogodzic niczym ;p) ale ta konfiguracja co podales to nie dosc ze wyjdzie okolo 300 zl za same glosniki (z przesylka) to w dodatku do tego doliczyc zwrotnice, to juz calkiem nie fajnie. Do tego dodam ze jakies "za duze" te glosniki, tzn nie mialbym czym tego napedzic.
                                    Wystarczylo mi by cos mniejszego, tanszego. Poprostu wolalbym nie ladowac zbyt wiele pieniedzy w pierwsza konstrukcje, argument ze zwroci mi sie to w efekcie nie przemawia do mnie :) Poprostu chce taniej i koniec. Nie najtaniej, nei byle jak, dlatego pytam, dowiaduje sie probuje kojazyc rozne rzeczy ktorych sie dowiaduje m.in tutaj. Bo przeciez moglbym wyciac sobie skleje jak leci "na janka" jakiekolwiek wymiary, pojechac na gielde, kupic co kolwiek byle gralo.. ale po co..?
                                    A co powiecie w takim razie na gdn17/80, gdm12/60, gdwk8/150, oczywiscie wszystko 8ohm, a gdn 2 razy po 4ohmy?? Do tego jakas zwrotniczka prosta czy filtr jakis..
                                    pozdr

Skomentuj

wiadomo wszystko moża zrobić taniej lub drożej, moim zdaniem nawet do pierwszej kostrukcji watro się przyłożyc bo im lepsza wyjdzie pierwsza tym lepsze będą kolejne, dlaczego tak bardzo chcesz się pakować do konstrukcji 3 drożnej przy niskośredniotonowym o średnicy 17, żaden gdm nie bedzie potrzebny, jeżeli naprawdę chesz taniej to może jeden lub 2 XW-165-.. w roli niskośredniotonowych i na góre do wyboru ARV lub vifkę

wiesz ja ci proponuje sprawdzone aplikacje a jeżeli ty piszesz: "A co powiecie w takim razie na gdn17/80, gdm12/60, gdwk8/150," to możemy tylko teoretycznie rozważyć tą konfigurację ponieważ mało kto a pewnie nikt nie słyszał takiego zestawienia, dlatego na pierwszą konstrukcje radzę cosik sprawdzonego, najlepiej wejdź na jakąśstronke z dobrze opisanymi konstrukcjami http://audiomania.info/forum/viewforum.php?f=7 poprzeglądaj konstrukcje popatrz na opis efektu na kosztorys i może wybierz coś dla siebie

Skomentuj

Po co się uparłeś na 3 drogi? Zestawienie GDN 17/80, GDM 12/60 i GDWK 8/150 nie jest zbyt dobre, jest wręcz złe! Z samego GDN będziesz miał mnóstwo średnich tonów. Dodatkowy średniotonowy niedość że może rozwalić charakterystykę, to nie będzie zbyt ładnie komponował się z pozostałymi głośnikami w obudowie. I jestem pewny, że nie poradzisz sobie ze zwrotnicami.
                                        A po co uparłeś się na dwa niskotonowe? Teraz narzekasz, że za drogo, a nie wiadomo po co koniecznie chcesz wpakować tyle głośników. A przecież wcześniej planowałeś wielkie pudło na alfredach i stx'ach, czyżbyś zmienił zdanie? I dlaczego 8 ohm a nie 4?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X