Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

glosniki do lampiaka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

glosniki do lampiaka?

czesc,

zrobilem sobie wzmacniacz lampowy, o mocy max okolo 20W na kanal.
    Powinien przenosic okolo 20Hz od dolu i do konca pasma od gory (czyli na pewno powyzej 20KHz).
    W tej chwili slucham masakrujac dzwiek za pomoca glosnikow szerokopasmowych podpietych bez obudowy :( (wiem wiem).
    Zastanawiam sie nad zakupem glosnikow do niego. Nie ukrywam ze glownie liczy sie dla mnie cena i rozmiary. Maja byc niewielkie i tanie :)
    Fundusze na glosniki (kolumny glosnikowe) chce pozyskac sprzedajac wzmacniacz lampowy stereo o mocy okolo 2,5W na kanal (przedwmacniacza na cala ECC83, koncowka na 6p14p (el84) w klasie A ). Nie wiem jeszcze jakie to beda fundusze bo koncze wyjscie sluchawkowe (btw. te 2-3W w zupelnosci wystarczaja do glosnego sluchania muzyki w pokoju 20m^2).
    Prosze o porady co moglbym kupic zebym nie musial dokladac. Raczej nie moge podjac sie budowy samodzielnej takich glosnikow. "Od reki" moge miec (do wyboru) altusy albo altony, ale naczytalem sie o nich duzo zlego.

[ Dodano: 2005-10-26, 12:24 ]
    zapomnialem dodac; 4omy.

Moja propozycja jest taka:

Nisko: ARN 6614 lub ARN-116-10/4
    Wysoko: ARV-104-03/4

nie wiem czy proponowac cos w srodek. Jezeli tak to: ARN-116-10/4

Troche mi sie nie podoba ze nie mam glosnika powyzej 18KHz w tej propozycji, ale w sumie to nie jest przeciez tak, ze jest 18KHz i cisza, tylko jest spadek, wiec ok.

Do tego zwrotnica tnaca na granicy 1Khz do niskotonowego.
    od 1Khz do kilku KHz (np do 5 - 6)
    i powyzej do wysokotonowego.
    Nie wiem czy to dobre zalozenia, bo pierwszy raz takie cos "projektuje".
    Powoli sie przyzwyczajam do pomyslu zrobienia glosnikow :)

[ Dodano: 2005-10-26, 12:24 ]
    zapomnialem dodac; 4omy.

Moja propozycja jest taka:

Nisko: ARN 6614 lub ARN-116-10/4
    Wysoko: ARV-104-03/4

nie wiem czy proponowac cos w srodek. Jezeli tak to: ARN-116-10/4

Troche mi sie nie podoba ze nie mam glosnika powyzej 18KHz w tej propozycji, ale w sumie to nie jest przeciez tak, ze jest 18KHz i cisza, tylko jest spadek, wiec ok.

Do tego zwrotnica tnaca na granicy 1Khz do niskotonowego.
    od 1Khz do kilku KHz (np do 5 - 6)
    i powyzej do wysokotonowego.
    Nie wiem czy to dobre zalozenia, bo pierwszy raz takie cos "projektuje".
    Powoli sie przyzwyczajam do pomyslu zrobienia glosnikow :)

Proponowalbym konfiguracje:
    - Vifa TC20 - http://www.sertvis.pl/product_info.p...roducts_id=204
    - Tonsil GDN 13/40/2 - http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=36

Skomentuj

Witam,
      Tak krótko. Zauważyłem niestety na Allegro dwie propozycje. Jeszcze powinny być: Aurum Cantus 130MKII - 4szt. i Aurum Cantus G2i - 2szt.. Sądzę, że sprzedawca solidny i wie o co chodzi w dziedzinie (z własnego mojego doświadczenia, a raczej sprawdzony, taki kontrahent ważny plus). Projekt 2way dla wzmacniacza 20[W]/4[ohm], to może być to Twoje coś. Efektywne, bo pożądane przy niedużej mocy. Kłopot tylko z 20[Hz] od dołu, lecz napisałeś że ma być małe. "Małe", można rozumieć na wiele sposobów. Trudne kompromisy, decydujesz Ty.
      To tylko sugestia. A to nie Tvm`y.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

glosniki

eh, zycie jest trudne.
        po rozejrzeniu sie w podanych katalogach, okazuje sie ze najzwyczajniej mnie na to nie stac :(
        O co chodzi ze zla opinia tych glosnikow tvm?

Skomentuj

Witam,
          Proszę o wyrozumiałość odnośnie poprzedniego wpisu.
          Wspomniane przeze mnie głośniki (wszystkie) zostały już sprzedane.
          Jako kontrsugestie, niekoniecznie droższą, poddaję pod rozwagę Vify: PL18WO0904 lub MG18WK0904 plus DX25TG0504.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Glosniki TVM maja za mala skutecznosc, a dla lampy potrzebne sa jak najwydajniejsze przetworniki.

Skomentuj

glosniki do lampiaka?

czesc,

dziekuje za wszystkie sugestie.
              Czy oprocz rodziny Vifa, istnieja inne marki ktore powinny byc dla mnie interesujace?
              Bede musial jeszcze wstrzymac sie okolo msca do poczatku budowy (czyli az sprzedam wzmaka), wiec mam troche czasu zeby sie rozejrzec.
              Zwrocilem uwage na fakt ze nikt nie proponuje glosnika sredniotonowego. Dlaczego?

Skomentuj

bo trudno jest zaprojektowac zwrotke do 3way dlatego nikt nie proponuje sredniaka

PS obejzyj glosniki na http://www.visaton.pl/

Skomentuj

ceny

nie widzialem ze gosniki sa generalnie takie drogie :(
                  Do tego czestotliwosc dolna do okolo 40Hz - w lepszych glosnikach :(((

Skomentuj

40Hz przy f3 jak beda mialy twoje kolumny to do normalnej muzyki powinno wystarczyc

Skomentuj

Jesli tak bardzo zalezy ci na cenie to mozesz zlozyc sobie cos na STXie GDN-18-120-6 SW i ARVce, chociaz nie spodziewaj sie super jakosci.

Skomentuj

tnts, nie możesz się spodziewać, że z głośnika o śred. 16cm uzyskasz F3 niższe od 40hz. Ale nie przejmuj się tym tak, bo czasem mogą cię pozytywnie zaskoczyć :)
                        Moim zdaniem szkoda Tesli czy STXa na lampę.
                        W rozsądnej cenie jest Visaton W130SC, ale słyszy się, że to niemal to samo co Tesla.
                        Więcej wyboru w takiej kategorii cenowej nie ma.
                        Szkoda, że się spóźniłeś, bo byś się dołączył do zamówienia z Holandii, a wtedy wyniosłoby dużo taniej.

Skomentuj

jak to jest w glosnikami wysokotonowymi arv?
                          jak nisko one schodza ? (chodzi mi o to ze nie bez przyczyny nazywa sie je wysokotonowe - wiec z zakresu srednich nie powinny byc uzywane??)

Skomentuj

Woofery 10 - 16 cm zazwyczaj maja odpowiednio dobre pasmo przenoszenia, aby obsluzyc niskie, a zarazem srednie tony. Natomiast ARVka ma odpowiednio niskie fs aby mogla byc cieta na okolo 3,5 kHz. Dzieki takim wlasciwosciom glosnikow, mozemy zbudowac calkiem przyjemnie grajace kolumny dwudrozne.

Skomentuj

Jeżeli chcesz nagłośnić pomieszczenie 20m2 wzmacniaczem 2 x 20W proponuje zakup wiekowych kolumn Tonsila ( niestety zapomniałem nazwy modelu ) na GDN25/40 + membrana bierna + GD12/5 + GDWK9/40, sam miałem taki zestaw do wzmacniacza na 2 x EL34 i byłem zadowolony.
                              Co do pasma przenoszenia twojego wzmacniacza proponuje zmierzyć je pod obciążeniem przy mocy znamionowej bo podane przez ciebie jest mało realne

Skomentuj

glosnik jaki mam

czesc,

bimber: dzieki za info :) Wiem ze pasmo jest malo realne, ale nie mam oscyloskopu ani generatora :((

moj obecnie stosowany glosnik pochodzi z instalacji samochodowej i jest opisany 45Hz-20KHz, 92dB.
                                Chce go zamknac w obudowie. Jaka powinna miec objetosc?

[ Dodano: 2005-10-27, 13:06 ]
                                doczytalem - powinna miec okolo 5 litrow.
                                Mam do niego z zestawy glosnik wysokotonowy 4 omy z kondensatorem szeregowo podlaczonym.
                                Nie spodziewam sie cewki w ukladzie audio w samochodzie.

Czy mozna je polaczyc rownolegle, czy powinienem szeregowo? Moze lepiej bedzie dowinac cewke i polaczyc rownolegle? Wydaje mi sie ze mam komplet czesci, nie znam tylko sposobu polaczenia :(

[ Dodano: 2005-10-27, 18:19 ]
                                doczytalem ze majac dwa glosniki 4 omowe - szeroki i wysoki, i uzywajac kond. w szeregu z wysokim uzyskam najprostsza "niby-zwrotnice" - ograniczenie niskich czestotliwosci na glosniku wysokotonowym. Poniewaz glosniki pracuja w roznych pasmach impedancja widziana od strony wzmacniacza nie zmieni sie znacznie i bedzie dla niego akceptowalna. Czy to rozumowanie jest prawidlowe?

Skomentuj

Czaruję...
                                X