Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub jak zbudowac i jaki glosnik:/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub jak zbudowac i jaki glosnik:/

Witam wszystkich mam taki problem chcę zbudowac suba, ktory narazie bedzie dzialal w domu a potem chcę go wrzucic do auta. Chodzi mi ogolnie o taka konstrukcje. Sub jest zbudowany z przodu prosty a z tylu jest pod ukosem zeby weszedl dobrze do bagaznika i dobrze pasowal do siedzen :] z tylu. chcę do niego wlozyc glosnik tylko jeszcze sam nie wiem jaki zastanawiam się nad 4 glosnikami, pomozcie mi wybrac. Glosniki to :
    - Alphard SW 1003 Z
    - Alphard CW 1202 C
    - Alphard CW 1002 C
    - Alphard SW 1203 Z
    - Alphard LW 1200
    Moze macie jeszcze jakies inne sugestie chodzi mi o to zeby sub gral ladnie i dawal duzego kopa, chcę zeby to byl sub bass reflex. Nie mam duzo pieniedzy wiec prosil bym zebyscie mi pomogli wybrac glosnik zeby ladnie się prezentowal swoimi dzwiekami. Jak ktos by mogl mi odrazu wyliczyc dla tych glosnikow obudowe :] to bym byl bardzo wdzieczny
    Powiedzcie mi bo szczegolnie zastanawiam się nad dwoma glosnikami to jest nad "ALPHARD SW1203z" i nad "ALPHARD SW 1003Z", bo maja duze zawieszenie gumowe i moim zdaniem powinny sobie poradzic w obudowie b-r, ale jestem laikiem w tych tematach, zacząłem się interesowac tym dopiero od paru dni :] i chcę zbudowac poprostu cos co zadowoli moje uszy z wyzej wymienionych glosnikow :]. Jak ktos by byl taki mily i by mi mogl wyliczyc, nie dla wszystkich tak jak wczesniej pisalem glosnikow wymiary i reszte obliczen ale tylko dla tych dwoch (wiem ze nie bedzie się chcialo komus liczyc wymiary dla 8 kolumn) bardzo bym byl wdzieczny.

ps: ktos juz tutaj robil taki projekt i bym byl jemu wdzieczny gdyby udostepnil by mi wszystkie wymiary i rozne jego pomoce . albo napisal mi jak co zrobic:] chodzi mi dokladnie o ten o to temat http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=303

Pozdrawiam i dziekuje za wszytkie odpowiedzi ktorych udzielicie.

kolega chyba upadł na glowe tu nikt za nikogo nie bedzie nic liczyl
    glosniki z seri sw sa gowno warte i nadaja sie jako popielniczki cw sa w maire fajne ale niestety bedzie to obudowa closed (chodz podejzewam ze koelga chce wstawic tam BR tylko dlatego zeby koledzy sie nie czepiali) a nei wie co to odpowiedzi mpulsowa bo nei hccialo mu sie przeczytac
    wiec tak kolego poczytaj troche forum poszukaj w archiwum poczytaj stronke glowna to unikniemy takich postow wykaz sie troche inteligencja i samozaparciem wytrwaloscia

tu nikt za nikogo nie liczy nigdy nic przykro mi

Skomentuj

poszukaj cos o tych glosnikach:
      CW 1202,1002 (close)
      GDN 20/80/2 (br)
      ARN 312
      na fourm jest duzo infomacji o nich...

Skomentuj

nie b-r nie chcem tam wstawic tylko dla kolegow chcem dla siebie bo chcem zeby bas poprostu dawal o sobie znac nie wiem jak to jest w obowowach zamknietych bo sie jeszcze z zadna nie spotkalem i dlatego wlasnie chcem b-r, co do obliczen to jestem laik w tych tematach poprostu jeszcze nie obczailem tego programu winisd czy jakos tak poprostu musze przy nim troche posiedziec i wtedy moze jakos uda mi sie obliczyc albo cos :/ a co do tego zeby poszukac po forum to juz szukalem ale nigdzie nie znalazlem tematu podobnego do tego, czyli chodzi mi o to zebyscie pomogli mi wybrac glosnik do takiej zabudowy i jak ktos by byl taki mily udostepnil mi swoje prace (szkice, projekty) ze zrobionymi obudowami, bo poprostu jeszcze nie czaje co i jak trzeba robic. A jezeli chodzi juz o objetnie jaka obudowe czy zamknieta czy br to moze mi ktos doradzic jaki glosnik mam do tego zamontowac bo tez nie wiem ktory by sie najlepiej nadal

Skomentuj

Człowieku jak z ciebie taki "amator" to wejdź w dział w konstrukcje elektro akustyczne i wybież coś sobie, tam jest wszystko opisane.

Skomentuj

Bosze uchowaj. Przecież piszemy ze nie ma bolca w ścianie i jak sie sam nie nauczysz robic to i dupa z tego. To nie kurs tworenia głośników. A co do prac to wejdź do dzialu z konstrukcjami i wybież co Ci sie podoba bedziesz mial zajebistą satysfakcje że skopiowałes czyjąś ciezką prace.+

Skomentuj

Moze lepiej sproboj cos na LW 800? duzo tego tutaj bylo i nie musialbys sie juz pytac nikogo co i jak :) i nikt nie musialby Ci udostepniac a i cena jest tez dobra za taka jakosc :)

Skomentuj

Ja zaproponuje prostą konstrukcje.Wyjmij drzwiczki od pralki ,dopasuj głośnik i weca.Jak ustawisz na wirowanie to bedzie lepiej niż izobarik,pewnie i do 5Hz zejdzie.No i do alfreda litraż odpowiedni.
                PZDR

Skomentuj

zrozum tu nikt ci nie zaproponuje nic nie poda wymiarow nie pokaze szkicow sam wybrales glsniki poczytaj o nich i poucz sie opanuj program pokaz nam tu jakies wykresy bedziemy wtedy dalej myslec !

Skomentuj

oki zrozumialem tyle ze jeszcze winisd za bardzo nie umiem sie obslugiwac dopiero sie ucze ale jak go obczaje to wtedy bede mogl dalej robic wszystko, Tomisik co do tych parametrow do narazie dzieki za checi narazie sam sprobuje a jak nie wyjdzie mi to wtedy sie do ciebie zglosze o pomoc jak by co:]

Skomentuj

Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj, ale najpierw coś poczytaj!!!

Skomentuj

wejdz na www.audiomania.prv.pl
                        tam masz obszerny toturial

Skomentuj

Jakie to auto, jaki masz wzmacniacz, jaki lubisz dzwięk?

Skomentuj

dobra temat mozna zmknac albo nie wiem co tam tutaj robicie z takimi tematami :] wybor padl na lw 800 a parametry jakie chcem zrobic to cos takiego
                            32L litraz
                            33hz strojenie
                            bass reflex(5,7x19cm)
                            szer. x wys. x głęb
                            40*30*27 :]
                            pozdro i dzieki za pomoc. aha i moze ma ktos co o glosniku "sistek master sound 999" bo szukam o nim info i nie moge nigdzie znalezc :/

ps zapomnial bym mozecie mi powiedziec jaka mam zwrotnice do tego glosnika dac??

Skomentuj

Nicus,ja ci coś powiem,najlepsza rada to taka abyś sobie przejrzał gotowe projekty,poczytał różne posty związane z tematem i nie rwał sie z motyką na księżyc.Czasami lepiej coś powielić i stopniowo to analizować dochodząc do odpowiednich wniosków.Jak zaczniesz sam kombinowac to gwarantuje-wyjdzie niewypał a nie oto chyba chodzi.No chyba że masz juz doświadczenie a to już inna piłka.Co do LW to sie powtórze niestety,móły nad mółami i ciężkie do poskromnienia,na pewno na pierwszy ogień nie wskazane,lepszy będzie tonsil którego dużo łatwiej okiełznać-wystarczy tu poczytać i sie zastosować,efekt murowany.A reszta sama przyjdzie.
                              PZDR

Skomentuj

sistek master sound 999 ... lol to 999 rozwineło swoja firmową nazwe ciekawe czy taki napis malują na kopułkach tak jak alphard chyba całą membrane to zajmuje

Skomentuj

Czaruję...
                                X