Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 27-150-8-sc vs coś innego, strojenie please help :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 27-150-8-sc vs coś innego, strojenie please help :)

Witam mam już mętlik w głowie od tych stx'ów, jak narazie wybrałem 27-150-08-sc 45l br 32Hz na screen'ach zestawione br i closed, Czy to strojenie jest dobre, bo jednaj jest podbicie ponad 2dB? A może jakiś inny 27-300? jak symulowałem 27-300 to wyglądało to strasznie, doradzcie potrzebuje sprawdzonej konstrukcji zeby miał niskie zejście i impuls mniejszy niz +-17ms

Pamiętaj, że symulacje to nie wszystko. Jeżeli idzie o głośnik STX GDN 27-150-8 to mam go w 45l@35Hz i gra to naprawdę spoko. Nie wiem jak do tego głośnika ma się STX 27-300, ale szczerze powiedziawszy STX, jak narazie będzie tylko STX'em... dlatego myśle w najbliższym czasie o XLS'ie z Holandii... ale narazie musze skończyć kolumienki TC20+TVM 1394:) W poniedziałek może przyjdą części na zwrotki, pozdr:)

Skomentuj

flodins podbicie 2 dB jest takie straszne? i tak nie uslyszysz tego!
      zapewne masz tani wzmak co eksponuje mocno góre

Skomentuj

27-150-9- sc czy ss? do br

[ Dodano: 2005-10-30, 12:27 ]
        Zamieszczone przez aryan
        Poczym to wywnioskowałeś? bo chyba nie z mojego postu,

Skomentuj

Adam szkoda kasy na XLS-a gra tylko głośniej nieco od STX-a... oczywiście pod 3 razy większym wzmacniaczem bo efektywność i dynamika kiepska , te Hertze są 2 razy lepsze...

Skomentuj

27-150-9- sc czy ss? do br
            mają w praktyce identyczne parametry...

aryan napisał:

Poczym to wywnioskowałeś? bo chyba nie z mojego postu,
            takie podbicie w sumie dodaje kopa subowi,
            pozatym 2dB to nie jest dużo - najmniejsza słyszalna różnica to 3dB...

Adam szkoda kasy na XLS-a gra tylko głośniej nieco od STX-a... oczywiście pod 3 razy większym wzmacniaczem bo efektywność i dynamika kiepska , te Hertze są 2 razy lepsze...
            a które z tych głosników słyszałeś ?:)
            a które co najwyżej wiszialeś ?:)

Skomentuj

Miałem do niedawna XLS-a 30 cm .. niestety spalił sie miałem chwilę słabości i 200Watowy wzmacniacz go wykończył.. , nie żebym mówił że jest on zły ale za drogi jak na średnie parametry , Hertza słyszałem u znajomego w takim samym pomieszczeniu i dużo lepiej u niego z dynamiką.

Skomentuj

niestety spalił sie miałem chwilę słabości i 200Watowy wzmacniacz
                zara zawalu i zapasci jednoczesnie dostane 200W i spalony XLS......

moze cos ze wzmakiem bylo poje*ane bo nie uwieze w zyciu ze 200watami spalisz xlsa, SW nawet zapodal 300W dla STXa i nic mu niebylo a ty zajezdziles 200Watami glosnik za 1000zl LOL

Skomentuj

Ja się smieje z tych waszych 300Wat... , prawdziwe 200 Wat to ogromna moc ,jeśli przyłozy sie taką moc na stałe to niszczy prawie każdy 30 cm głośnik !, większość wzmacniaczy takiej mocy nie odda ,a na nowoczesnych estradowych piszą 600W... bajki,bajki dla dzieci...

28 V na głośniku RMS , spóbuj nie tylko XLS polegnie ..czy któryś głośnik 30cm wytrzyma 7 amper na cewce...? , ... prawie żaden napewno nie zabawkowy XLS ,takie mocy wytrzymują głosniki o minimum 10 cm cewkach !, wzmacniacz jest dobry..., ale na za dużą moc nie ma wyjścia... ,wzmacniacz nie charczy ,nie puszcza prądu stałego.., ale za to strasznie siegrzeją tranzystory które trzeba chłodzić wentylatorami bo 7Amper przy 60Voltach na gałąź to straszna temperatura.

Skomentuj

Profesjonalista - niewiem czy się smiać czy płakać..... niema opcji żeby 200watowy wzmak spalił ci tego XLS'a powiem więcej niespali ci nawet STX'a (oczywiście nie mówie o sygnale nieprzesterowanym wiadomo przy 100%THD spali się wszystko bo to nie będzie muzyka tylko impulsy kwadratowe (jeszcze bardziej zabujcze od DC na wyjściu :P)

żeby spalić XLS'a cewka musiała by przekroczyć 200 stopni a na układzie magnetycznym musiał byś mieć ze 150 stopni. przy cewce 50mm i nabiegunniku 10mm masz powierzchnie radiacji (gdzie odległość cewewki od szczeliny nie przekracza 1mm) z 2 stron ponad 2x15cm^2 + do tego jeszcze jednostronnie 12cm^2 co daje łącznie 42cm^2 - to naprawde duzo i pozwala sprawnie odprowadzać ciepło - niewierze żeby udało ci się to co mówisz....

PS ostatnio robiłem pomiary Holtona i wyszło nato że oddaje ponad 600wat obciązony rezystancją 3,3 ohma z napięcia zasilania 80V więc niemów mi że osiągnięcie 7Amper to jakiś problem - osiągnąłem praktycznie 2x więcej bez zadnych problemów.

zawsze mozna posunąc się dalej i powiedzieć że między Vifą TC a Piezo alpierda za 5zł tez niema roznicy - przeciez i jedno daje dźwiek i drugie....

nie oszukujmy się STX ma naprawde świetne głośniki - ale w tym przedziale cenowym co je sprzedaje (jak by ich 30-300-4 kosztowało tyle co XLS to nikt by nawet nie zwrocił na niego uwagi...) .... tak samo mozna powiedzieć że nowe Clio sport to świetny samochod - ale jak zaczniemy je porównywać z Ferrari czy Lambo albo nawet EVO to okarze się że roznica w przyjemności z jazdy jest podobna jak między tym clio a polonezem....
                    oczywiście mozna powiedzieć że XLS jest słaby - ale jak się go porównuje do jeszcze 4x drozszego od niego głośnika.....

Skomentuj

pomiędzy Vifą TC a piezo alpharda jest ogromna róznica...
                      ale pomiędzy STX-em a XLS-em niestety nie..., i też nie mam uwielbienia do STX-a ,ale piszę tu o realnej jakości tych głośników , a prawda jest taka że 99% osób docenia głośnik po cenie !, i gdyby STX kosztowałby 1000 a nie 100 ludzie by sie o niego zabijali ,niestety tak cena działa bardzo na zmysły klientów.. .

Nie podaje sygnału kwadratowego na głośnik !, nie bujam w obłokach nieziemskiej mocy :).

Głośniki Hertza są tańsze , mają lepszą kontrolę, dynamikę i SPL.
                      Jeśli jesteś objektywny i będziesz miał XLS-a to zobaczysz zę ten głośnik oprócz duzego X-max nie reprezentuje wyższego poziomu jakości od STX-a ,chyba że ktoś lubi anty kontrolę i gumowe brzemienia alpharda sw 1203a ... bardzo podobnie brzmi ,choć tym razem XLS lepszy bo ma mocniejszy nadpęd i gra lepiej impulsowo,ale guma pozostaje.

ps. obecnie są szybsze samochody sportowe od Ferrari czy Labmborghini i są nawet kilka razy tańsze !.

Skomentuj

Profesjonalista coś sciemniacie obywatelu, wytłumacz to jakim cudem nie pali mi się głośnik 30cm z 2,5calową cewką o mocy 220W a zapodaje na niego ponad 300W ?? Ten twój wzmacniacz jest pewnie jakiś dziwny, albo trafileś jakiegoś XLS-a z odpadów

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                          pomiędzy Vifą TC a piezo alpharda jest ogromna róznica...
                          ale pomiędzy STX-em a XLS-em niestety nie..., i też nie mam uwielbienia do STX-a ,ale piszę tu o realnej jakości tych głośników , a prawda jest taka że 99% osób docenia głośnik po cenie !, i gdyby STX kosztowałby 1000 a nie 100 ludzie by sie o niego zabijali ,niestety tak cena działa bardzo na zmysły klientów.. .
                          Nie podaje sygnału kwadratowego na głośnik !, nie bujam w obłokach nieziemskiej mocy :).

Głośniki Hertza są tańsze , mają lepszą kontrolę, dynamikę i SPL.
                          Jeśli jesteś objektywny i będziesz miał XLS-a to zobaczysz zę ten głośnik oprócz duzego X-max nie reprezentuje wyższego poziomu jakości od STX-a ,chyba że ktoś lubi anty kontrolę i gumowe brzemienia alpharda sw 1203a ... bardzo podobnie brzmi ,choć tym razem XLS lepszy bo ma mocniejszy nadpęd i gra lepiej impulsowo,ale guma pozostaje.

ps. obecnie są szybsze samochody sportowe od Ferrari czy Labmborghini i są nawet kilka razy tańsze !.

niepowiedziałbym

dzięki za rozwinięcie mojego tematu bardzo mi się to przyda...

w winisd po zasymulowaniu filtra subsonic 20Hz sprawa wygląda tak jak poniżej, wiem że to tylko symulacje ale jak to się ma z rzeczywistością, co się dzieje po dodaniu filtrów subsonic i lowpass bardziej mnie interesuje impuls bo harakterystyki to te filtry nie zmienią znacznei conajwyzej wygładzą, prosze o opinie

Skomentuj

Niestety cena działa na zmysły.... ja się naciołem na jakosć XLS-a, jeśli komuś wystarcza gumowe brzmienie to bardzo proszę .... tylko gdy usłyszy kiedyś dobry subwoofer to nie ch nie mówi ze dał dużo za głośnik bo to nie ma nic wspólnego z wiernoscią i jakoscią dzwieku.
                            To samo sie tyczy wooferów Scana ... jeszcze gorsze oprócz dresiarskiego wwwrrr nic nie słychać .., to nie ten kierunek rozwoju jakosci , produkty PHL-a to jest jakosć !, to kontrola i dokładność.

Skomentuj

znowu wspaniałe rozwinięcie tematu i dogłębna odpowiedz na moje pytania, dzięki profesjonalista

Skomentuj

To samo sie tyczy wooferów Scana ... jeszcze gorsze oprócz dresiarskiego wwwrrr nic nie słychać ..,
                                ?? <hahaha>

co jeszcze chcesz wiedzieć flodins ??
                                chyba odpowiedz na pytanie już padła...
                                BTW masz złą płeć w profilu :)

Profesjonalista, załóż nowy topic jak chcesz na inny temat pogadać...

Skomentuj

takero napisałem o tych filtrach /|\

Skomentuj

no więc dodanie filtrów podwyższa impuls tym bardziej im wyższego są rzędu

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                      gdyby STX kosztowałby 1000 a nie 100 ludzie by sie o niego zabijali
                                      no niewiem czy każdy może sobie pozwolić na głośnik za 1kPLN taka suma skłania bardziej do zastanowienia

co rozumieć przez pojęcie "gumowe brzenie"?

Skomentuj

A ja słyszałem o gumowym uchu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X