Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cewka głośnikowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cewka głośnikowa

Chcęnaprawić spaloną cewke w arn 312/4. Zakupie niedługo drut. I mam pytanie jakiego kleju żywicy użyć przy nawijaniu cewki. Najlepiej żeby był łatwo dostępny i tani.
    I jeszcze jedno. Czy można zwiększyć ilość zwojów i jaki miałoby to wpływ na parametry.

zapomnij o regenerowaniu cewki w ten sposób...
    kup firmowy zestaw naprawczy ...
    innego wyjścia nie ma ...

przynajmniej popisałeś się oryginalnością ,
    tego jeszcze nie było :)

Skomentuj

ja kiedys nawijalem recznie wysokotonowki :)
      Chory bylem i tylko lezenie w domu mi zostalo a tu nawet muzycznie nie moglem posluchac ani kupic kopulki.
      Drut cienki jak wlos wiec sie nie udalo zwoj obok zwoju ale i tak cos tam dzialalo :)

Z niskotonowcem to rzeczywiscie nie ma sensu bo teraz nawijane sa specjalnym drutem z klejem samospiekalnym i po nawinieciu przepuszcza sie przez cewke duzy prad ktory rozgrzewajac ja skleja. Potem jeszcze kilka godzin wygrzewania w piecu i cewka gotowa do biegania :)

Wiec lepiej zlecic wykonanie cewki zawodowca, z nowa cewka to dobry momysl bo firmowa ma niby tylko 100W a wykonana na dobrym materiale w technice 200stopni C mogla by miec duzo wieksza moc.

Skomentuj

No dobra ale gdzie zlecić coś takiego i czy ma to sens finansowy?

Skomentuj

zobacz w STX'sie powinni mieć pasujące - i tak jak chcesz o większej wysokości uzwojenia - po takim zabiegu głośnik straci troche SPL wzrośnie Qts i będzie się nadawał do obudowy zamkniętej.

Skomentuj

Żeby nawinąć cewkę, to jednak trzeba co nieco wiedzieć o głośnikach. A nawijanie cewek do wysokotonowych to już jest parodia - tego się nie da ręcznie zrobić. Nawinęcie większych cewek to kilka minut jak się ma wprawę i odpowiednie wyposażenie; ale w domowych warunkach po prostu się nie da zrobić dobrej cewki, chociażbyśmy się niewiadomo jak starali. Powód - brak odpowiednich materiałów na karkas i wyszukanych klejów. Można niby nawijać na puszkach aluminiowych i kleić na superglue, ale to już nie będzie to co oryginał (na pewno nie wytrzyma tyle mocy, bo klej puści).

Skomentuj

to jest forum diy więc jednak zrobiłem sam. Dzisaj rano zakupiłem drut.
              Karkas wziąłem stary(najpier odwinąłem stare uzwojenie).I nawinąłem jako kleju używając super glue i lakieru do paznokci:(,ale nic innego nie miałem. Po złożeniu głośnika włączyłem go narazie cicho bo klej jeszcze może nie wysechł i jakieś zawieszenie mogło się urwać.
              Efekt jest taki że przy małej amplitudzie nie widze różnicy

Skomentuj

szkoda tylko ze super glue puszcza w podwyzszonej temperaturze a lakier do paznokci pewnie doda ci troche milego zapachu :)
                W kazdym razie masz teraz glosnik z moca 20-30W.

Skomentuj

W kazdym razie masz teraz glosnik z moca 20-30W.
                  i to raczej średnio tonowy :)
                  bo przy wyższych amplitudach nie ma siły żeby się to nie zroleciało :/
                  btw ciekawe ile pożyje:)

to jest forum diy więc jednak zrobiłem sam
                  niedługo zaczniesz sam głośniki robić :)
                  potem rezy , diody ... :)

Skomentuj

Ja widziałem Jak Mój Kumpel Nwijał cewke do głośnika basowego !! Podpowiadam uzywał kleju distal!! Jest mozliwe nawinięcie ręczne ale naprawde jest to Bardzotrudne a distal to klej do metalu coś takiego jak poxylina :) Pozdrawiam

Skomentuj

y.... ciekawe.... barzo.... w zasadzie mozna wszystko, tylko po co robic taka kupe?

Skomentuj

ja kiedys nawijalem cewke w wysokotonowcu :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X