Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt do obadania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt do obadania

Witam was drodzy forumowicze /

Od niedawna zaczełem interesowac się audio i wpadłem na pomysł zbuowania maksymalnie tanich monitorków ( chyba mozna to tak nazwac )

Ogólnie klonuje ten model http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

W domu posiadam juz jednego stx'a gdn 17-80-8-SS . Do tego chcialem dokupic drugiego takiego + GDWK 9-150-8-PJ.

Jako zwrotnice standardy stx'a lub zwykła JANBO 2 drożna ( chociaz raczej stx to zapłace za 1 przesyłke )

Tylko doradzcie mi czy obudowa closed czy br. Jesli br to który tunel ze strony stx'a i ewentualnie go dociąc ( w tych standardowych pewnie jest 2 x http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb )

Oczywiscie 2 terminale ale o szczegółach nie będe pisał.

Mam płytę wiórową 18 mm. Obudowa chce o wymiarach zewnątrznych 38x20x21 co daje jakies 12.5 l ( jeśli za mała bądz za duza napiszcie wasze propozycje )

Wiem ze to nie będzie hi-end ale ja nie jestem żadnym audiofilem a tych kolumienek potzrebuje jedynie do sluchania muzyczki i czasem do filmów. Chce sklonowac te z stx'a bo mnie odraziła ich cena w stosunku do ceny podzespołow.

Wzmacniacz mam unitra ws-432 2x35 W.

Ogólnie myśle ze koszt mnie wyniesie w granicach 100 moze troche ponad a będe zadowolony napewno. Napisalem to wam bo chcialem sobie troche ulżyć <lol2>

Dziękuje i czekam na opinie :)

Jeszcze napisze mały kosztorys.

1 x gdn 17-80-8-SS 25 zl
    2 x gdwk 9-150-8-PJ 26 zl
    4 x br 6 zl
    2 x terminal 3 zl
    2 x zwrotnica 2d 32 zl
    + przesyłka w granicach 20 zl
    ----------------------------------------
    112 zl. Mysle ze to nie wiele a zestaw jak dla niewymagającego i niepracującego "audiofila" wystarczający :)

Oczywiscie 2 terminale ale o szczegółach nie będe pisał.
    nie gadaj :)

Skomentuj

jakiś czas temu pisałem o PJ , nie bierz tego głośnika to estradówka nie nadaje sie do monitorów

Skomentuj

te PJ mialem na mysli
        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
        jesli ty tez to zwracam honor.

Magik jesli nic nie wnozisz do tematu to nie pisz nic.

Skomentuj

lepiej kup gootowe i bedziesz miał z głowy a nie będziesz robił takie same troche kasy dpołozysz i masz juz zrobione

Skomentuj

ej za kupne dam 2 razy więcej a jak sam sobie je wykonam dopieszcze to bede wiedział na czym stoje.

Skomentuj

lepiej kup gootowe i bedziesz miał z głowy a nie będziesz robił takie same troche kasy dpołozysz i masz juz zrobione
              lepiej znajdz forum "kup gotowe.pl" a nie DIY
              Magik jesli nic nie wnozisz do tematu to nie pisz nic.
              napisze ci coś co wniesie do tematu tyle że janbo będzie lepsza.. a najlepiej DIY ale chyba wyższa szkoła jazdy.

Skomentuj

pvl, nie miej żalu do kolegów,mają niestety racje.Szkoda zamachu.

Skomentuj

zamachu.
                  stanu

Skomentuj

Jeśli już decydujesz się na robienie monitorków we własnym zakresie to nie warto klonowac stxa, tylko wrzucić nieco lepsze głośniki. Tyle samo się narobisz, a efekt i satysfakcja będzie większa. Klonowanie niezbyt wyszukanego projektu jest IMO nieopłacalne... bardziej opłacałoby sie je kupić, ze względu na jakośc przetworników samodzielne wykonanie obudowy nie podniesie jakości całej konstrukcji. Zrób cos na Teslach albo Tonsilach. To, że masz już 1 taki głosnik stx to nie powód by kupować drugi i robić na nich projekt - oszczędnośc będzie pozorna i będziesz pewnie chciał zrobić wtedy coś lepszego, a głośniki stx do tego się nie nadadzą.

Skomentuj

a moze zamiast tych kopółek STX bys kupił np tesle albo tonsila? tylko, ze to trochę ci przedroży, ale bedziesz miał inne kolumny niz stx

Skomentuj

własnie dspeaker mi napisal ze zwrotnica stx'a bezie bezpieczniejsza od tej najzwyklejesz 2 drożnej janbo więc na stx'a sie decyduje.

Wysoki moze będe mial od kumpla tonsila a jak nie to coś z tesli może.

Niskotonowy dokupie 18-80-80-SS bo nie mam na tyle pieniędzy zeby wyrzucac 1 glosnik po to zeby kupic 2 inne. Jesli będe chcial je zmodernizowac to zbuduje od nowa.

Pomózcie w doborze litrażu lub chociaz sprawdzcie czy dobry podalem i jakie te br.
                        Przypomne ze obudowa 38x20x21 co daje jakies 12.5 l , czy jest odpowiednia ?. Niestety nie wiem jaki br no nie znam sie na winisd i nie czaje bazy jak sie tym obsługuje.

Skomentuj

własnie dspeaker mi napisal ze zwrotnica stx'a bezie bezpieczniejsza od tej najzwyklejesz 2 drożnej janbo więc na stx'a sie decyduje.
                          a ta stx to jakaś "niezwykła" jest ?
                          jakto bezpieczniejsza ?
                          nie pytaj osoby u której chcesz coś kupić czy jej wyrób jest lepszy od innych :)
                          ta opinia jest mało miarodajna i obiektywna :)

bo nie mam na tyle pieniędzy zeby wyrzucac 1 glosnik po to zeby kupic 2 inne.
                          sprzedaj tego na allegro,
                          ew dorób małą bude i napisz coś w stylu "super niski bas",
                          "hi - end" czy coś, a napewno nie stracisz na tym :)

Niestety nie wiem jaki br no nie znam sie na winisd i nie czaje bazy jak sie tym obsługuje.
                          www.audiomania.info
                          tam masz manuala do winisd...

[ Dodano: 2005-11-01, 00:57 ]
                          btw, ja wole być mniej oryginalny i zrobić jako setna osoba na forum monitorki na tvm niż się bawić w takie coś, z wysokotonowymi za 13zł:/
                          to żadna oszczędność...
                          sam się o tym przekonasz za jakiś czas, a będzie to czas stracony...
                          (btw to tekst Igoda :))
                          czy mało jest tanich konstrukcji na forach DIY ?
                          zrób coś pożądnego z dedykowaną zwrotką ...

Skomentuj

najlepiej zrób monitorki na sprawdzonych głosnikach i dobrych żebyś nie musiał szybko wymieniać

Skomentuj

zrób tak: 2x STX 17/80/8/SS + ARV 104/04/8 + zwrotka janbo (spytaj firmę na maila) w 30L b-r strojenie 40-50Hz i ja bym nie robił małych monitorów bo potem i tak do suba będziesz dążył... takie moje zdanie.

Skomentuj

no dobra powiedzmy ze to co kolega wyzej napisal to jest moj projekt heh wiec moge sie wypowiedziec co do tego jak to gra..a gra zajebiscie wedlug moich oczekiwan co do tergo jak to mialo grac...bas jest konkretny ,te stx w takiej budzie konkretnie sie rozkrecaja i nie ma szklanki czy innego szkla w domu ktore by sie nie zatrzeslo a w moim pokoju to wszystko wibruje...wysokie no jak wysokie z arv..potrafia sie troche czasem wybic ponad inne czestotliwosci ale zawsze ja mozna bardziej stlumic...wiec sluze pomoca jesli bys sie juz zdecydowal na takie cos to pomoge we wszystkim..pzodrawiam

Skomentuj

nie wiem co fajnego jest w tym że wszystko wibruje w pokoju/domu ja przynajmniej staram się niwelować takie rezonanse jak najbardziej

Skomentuj

ja też z tym walcze :P

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                                      nie wiem co fajnego jest w tym że wszystko wibruje w pokoju/domu ja przynajmniej staram się niwelować takie rezonanse jak najbardziej
                                      hmmm to ciekawe jak chcesz odczuc bas jesli nie przez udezenie moze sie myle ale wydaje mi sie ze tylko przez to...

Skomentuj

D@nielo, ma zupełną razję, jeżeli u mnie coś zaczyna (wibrować:) drzwi obrazki na ścianach itp to podgłaśniam tak aby nie słyszeć tych rezonansów :P bass rulez

Skomentuj

Czaruję...