Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do ARN 150 i Tw318 - 4100Hz???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do ARN 150 i Tw318 - 4100Hz???

Jaka zwrotnice zrobic do ARN 150-03-8 i TW 318 Alpharda?
    Z tego co wiem to Alpharda trzeba ciac wysoko dlatego mysle ze podzial na 4100Hz bedzie dobry.
    Tylko teraz ktory rzad?
    Moze ma ktos schemat takiej zwrotnicy.
    Od razu mowie ze to nie moje glosniki,zeby pozniej nie bylo ze do Tesli kupuje kopułki Alpharda:P

nie przypominam sobie by na forum kiedys cos takiego sie pojawiło

Skomentuj

To czy kopółki Alfreda trzeba ciąć wysoko to nie wiem ale ARN'a możesz śmiało ciąć na 4kHz, tak wynika z charakterystyki. Wracając do kopólki to cięcie przy 4kHz na pewno zniesie bez problemu.
      Rząd im wyższy tyl lepszy ale wchodzą również w grę inne czynniki. Myślę, że najlepiej jak zastosujesz 12dB/okt. ewentualnie 18dB/okt. Najlepiej zrobić pomiary jeśli się ma sprzęt.

Pozdro

Skomentuj

Wlasnie w tym jest problem,bo gdybym mial sprzet to bym nie pytal o to

Skomentuj

TiM, to nie prawda że im wyższy rząd tym lepszy.
          Barthez,kurde,no kolejny DIY'owiec w Krakowie,ja tam wracam w październiku na AGH :),może sie spotkamy???? Przyznaje racje że alfreda nalezy ciąć wysoko,dobrze brzmi z filtrami 1-go rzędu...

Skomentuj

gipsy2--> jaki kierunek?

Mamy wyklady na AGH,ale z tego co widze to tam jest ciezko cholernie
            Ja narazie technikum.Ostatnia klasa.

Skomentuj

Ja tam nie wiem, nie znam się na komputerach :)

Skomentuj

ja na Inżynierii środowiska na Górniczym...swoją drogą z chęcią posłuchałbym tych Twoich kolumienek itp :),moze jakies spotkanie większe? warto pokombinować,bedzie fajnie....a na AGH aż tak ciężko nie jest !

Skomentuj

bosze tyl nie tw318sx :P

przeciez w tej kopółce charakterystyka sie konczy przy 10 khz <lol> ja to ciałem przxy 8 khx 6db/okt , niechcialo mi sie cewki nawijać ani kupowac ale wczęsniej miuuałem na 4 khz i grało hm o wiele gorzej bo przy 8 hkz nizsze partie czyli ogółem średnie sa bardziej przyzciszone ,a a doswiadczenia słysze że ta kopułka gra wiecej srednimi 1500-6000 niże wysoiki ... najlepiej to wywal i kup jakies tonsile lub arv tylk 39 złoty a poczujesz takąróznice że te alfredy z baski potraktujesz tak mocnio ze guza bedziesz miał )

Skomentuj

Budzik --> za puzno bo te Alphardy juz zostaly kupione

Pisalem ze to nie moje kolumny.Ja w swoich mam 11/100 Tonsila i dobrze wiem jaka jest roznica.
                    Napewno kopulki nie zostana zmienione dlatego pytam o zwrotnice.

Skomentuj

wiec ja mówie tak że do arna dajesz zwrotke na 3000-4000 a do alfreda konda żeby ciac go na 8000 średnich i tak bedzie dużo dzieki tej wspaniałem kopółce , a chyba dobrze by było odciac arna dosyc nisko (może na 2500 hz) żeby odjac jak to sie mówi srednich troszku poniewaz ten alfred niema wcale efektywności an wyższym czyli na najwazniejszym dla niego pasmie i w ten sposób podgłosnimy wysze pasmo względem średniaków co do wytrzymałości mocowej niema co sie martwić u mnie cięty na 8000 grał pod tda na fula i dorbze sie trzymał

Skomentuj

Budzik ma rację...
                        Alfredy won !!! Kup Tesle ( 104 - 04 lub 03 -4/8 Ohm ) a będziesz zadowolony jak cholera !!! I nie kombinuj z 4 000 Hz podziałem... Na Tesli możesz niżej ( 2 500 - 3 000 Hz ). Efekt murowany.
                        Pozdr.
                        PIT

Skomentuj

Czy wy ludzie widzicie co napisalem???
                          Mowie ze to nie moje kolumny.Ja tylko potrzebuje schematu zwrotnicy do tych glosnikow.
                          Wiem jak graja kopulki Tesli i Tonsila bo mam takie!

Skomentuj

Czaruję...
                          X