Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare głosniki UNITRY - odkurzanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare głosniki UNITRY - odkurzanie.

Witam.

Niedawno zakupiłem tak żarliwie krytykowany na tym forum zestaw Creative'a P800 (5.1) i... zamierzam go sprzedac :)

Nie dlatego ze mogę się poszczycić jakimś wspaniałym słuchem - jak dla mnie gra dobrze
    Jednak zajmował dużo za dużo miejsca, więc poszperałem w domu i odkryłem

Zestaw Głośnikowy ZG25-C Hi-Fi :]

Unitra,Tonsil. Z tego co tu się naczytałem jest to znacznie lepsze niż w/w. Jednak, W zwiazku z tym mam pare pytań.

1.Z tego co o dziwo pisze z tyłu głośników jest to: zestaw głosnikowy ZG15-C...to normalne? :)
    2.Wtyczki są starego typu - czy trudno przelutować to na mini-jack'a?
    3.W jaki prosty sposób sprawdzic czy trzeba w nich coś zmieniać, odswiezyć, oczyscic / whatever?
    4. JAK to zrobic?
    5. przeznaczenie głosników - komputerowe 2.1 - wiec jaki subwoofer? czy w ogóle jakis? Potrzebny mi jakis wzmacniacz/cokolwiek?

Z góry dziekuje :)

Przelutowac latwo, wzmacniacz do tych glosnikow i do suba potrzebujesz.

Skomentuj

na poczatek napisz jakim budzetem dysponujesz ile masz na to pieniazkow

tak bedziesz potrzebowal wzmacniacze i do suba i do kolumn przednich
      zamiesc jakies fotki tego to ci powiemy czy trzeba odswierzac i tjuninkowac
      jak to zrobic hmmmm checi checi wytrwalosc i jeszcze raz wytrwalosc nie ma latwo
      subwoofer najlepiej aktywny

Skomentuj

Molibden: MiniJack po to by podłączyc te głosniczki do komputera :-) a o wzmacniacz pytałem bo nie wiedzialem czy po przerobieniu tych głosników na minijacka wystarczy ze je sobie podłącze i będą grac :)

Łukasz: powiedzmy, że budżet jest płynny, ale nie chciał bym przekroczyć 300. Nie chciałbym też wymieniać całego głosnika...bo chyba mija się to z celem? Ale jeśli np coś jest ewidentnie zużyte, czy niesprawne, to chciałbym doprowadzić to do stanu używalności.
        Fotki zamieszcze na dniach, choć co prawda nie wiem zabardzo CZEGO ? Bo na razie posiadam wspomniane 2 głosniki, i myślę czy bardzo się przyda sub/wzmacniacz czy nie. (Nie)stety nie mam jakiegoś wybitnego słuchu i nie potrzebuje wyśrubowanych parametrów za niebotyczne ceny :>

ps. przed chwila natknełem się na niezwykłą ciekawostke - odkryłem drugi internet Mialem tą stronę w firefoxie jako ulubione - otwieram, patrze 1 odpowiedz od "Molibden", wiec zalogowalem się chcąc odpisac, a tu się okazuje ze odpowiedzi są 2 ale ... nie ma ani jednej od Molibdena...hmmm strange world,eh ?

Skomentuj

zasadniczo 300zł to malo druga sprawa jest nastepujaca czy masz jakie kolwiek pojecie o elektronice domniemam ze nie wiec problem bedzie wiekszy

Skomentuj

hmm slusznie domniemasz, dopiero elektronike studiuje :) wiec jak to kazdy student przyswajam ile sie da,czyli bywa slabo

hmm juz sie dowiedzialem ze moje biedne glosniki trzeba jednak podlaczyc przez wzmacniacz bo jednak impendancja 8ohm robi psikusa...

No i wciaz nie mialem czasu zrobic im zdjecia :/ tj, moze i czas znajde ale czego konkretnie ta fotka ma byc?? glosnik jak z zewnatrz wyglada kazdy wie

w takim razie czeka mnie wzmacniacz + sub - o ile jest konieczny - bo nie wiem jakie maja pasmo przenoszenia te moje glosniki...a mysle ze google tez tego nie bedze wiedzial. ( edit: tak, google nie wiedzial :) )

wiec zostalo :
            1. jak latwo sprawdzic co nalezy w nich wymienic...na ucho to raczej nie bo mam przydeptane troche
            2. tani wzmacniacz,sub. kupic/zrobic o ile nie bedzie skomplikowane i b.czasochlonne? :)

Skomentuj

Hm chyba coś zjadło mój wpis... coś nawaliło.

Nie......... to było w wątku niżej - założyleś 2 takie same. Wszystko działa.

Wskrócie powiem tyle: posłucgaj tych głośników, czy gra nisko- i wysokotonowy w kazdym - to mialem na mysli, aw jakim stanie jest zawieszenie i czy wytrzymują większa moc - tyle można "uchem" zrobić.
              Karta dżwiekowa wysteruje słuchawki ale nie takie głośniki, teraz już zwykle robią tylko z wzm. operacyjnym na wyjściu i końcówek, nawet 1-2W chyba nie wsadzają (tak mi się wydaje).

Zrobienie wzmacniacza - na poczatek do tych Unitr wystarczy wzm. na TDA1554Q - było kilka wątków, schematów na Forum, układ banalnie prosty a może też napędzić suba bo to końcówka 4-rokanałowa, ale zwykle pracuje jako mostek. Zmieści się wkompie w doku stacji CD-ROM.

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
                Hm chyba coś zjadło mój wpis... coś nawaliło.

Zrobienie wzmacniacza - na poczatek do tych Unitr wystarczy wzm. na TDA1554Q - było kilka wątków, schematów na Forum, układ banalnie prosty a może też napędzić suba bo to końcówka 4-rokanałowa, ale zwykle pracuje jako mostek. Zmieści się wkompie w doku stacji CD-ROM.
                o to jest cos :) bylem z kumplem obadac sprawe - powiedzial mi ze sredniotonowy jest do wymiany.dziwne, bo zrobil to organoleptycznie czyli za pomoca macania :] no nic. na razie widze ze czas zrobi ten wzm. na tda1554q jak to Molibden mi radzi, i wreszcie posłuchac jak to rzeczywiscie gra :] dzieki tedy, i pozdrawiam, pewnie sie odezwe jak sie okaze ze nie gra tak jak trza

Skomentuj

Niskośredniotonowy - jak już - coś się temu koledze z tym macaniem [ehem...] pomyliło... skąd wie, że głośnik do wymiany?!
                  Glosników trzeba posłuchać ze wzmacniaczem a nie wpychać im membranę do środka.

Skomentuj

Czaruję...
                  X