Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tuning 2 x ARN150 + ARV104

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tuning 2 x ARN150 + ARV104

witam
    chyba kazdy spotkal sie z popularna konstrukcja yoschiego...
    jako poczatkujacy konstruktor nie moglem skleic nic innego jak wlasnie 2xARn150 + ARV104. podzial pasma 2700Hz, 18l br
    niestety skrzynka niezbyt mi nie wyszla i postanowilem zbudowac ja od nowa. naszla mnie mysl czy nie poprawic jakos brzmienia - mam na mysli dwie opcje:

1. dorzucic sreniotonowke z serii ARP150 - otzrymam kolumne 3-drozna (urozmaici to brzmienie bo w niedlaekiej przyszlosci planuje jeszce suba)

2. kupic konkretniejsza wysokotonowke

sklaniam sie bardziej ku 1 ale sam nie wiem - slyszalem opinie ze ARP150 jest dosyc 'krzykliwe'
    co sadzicie o moim pomysle??

W sumie opcja 2 jest lepsza, bo wysokie można śmiało poprawić. A z dwóch arn150 masz wystarczająco dużo średnich.

Co zrobić , żeby poprawić brzmienie zestawu??... zrobić subwoofer aby wspomóc najniższe rejestry.

Skomentuj

sredniotonowki nie ma sensu a juz napewno nie arp... znacznie to podniesie koszty (zwrotcnia) i wogole duzo problemow... arn spokojnie przetwarzaja do tych kilku tys Hz...daj dobra wysokotonowke np vife d27tg albo trche ostrzejszego dt100

Skomentuj

Racja, średniotonowy dopiero przy zestawach z głośnikiem basowym o średnicy od 20cm jest niezbędny. Jeśli nie odpowiada Ci jakośc wysokich tonów to zmień wysokotonowy, jeśli to coś innego - napisz, bo nie wynika z Twojego tematu CO ma zostać poprawione, porócz całości jako takiej.
        "Urozmaicenie" tonów średnich uzyskasz zmieniając gł. wysoktonowy, który także w tym zakresie jeszcze sobie przecież pogrywa, lub modyfikując trochę zwrotnicę w tym kierunku.

Skomentuj

Do DT100 masz gotowe projekty zwortnic wiec to chyba najlepsza opcja, pozatym zawsze to pewna poprawa srednicy, jeśli coś ci sie w niej nie podobało...

Pozdrawiam

Skomentuj

- 2

Skomentuj

skoro jednoglosnie 'wszyscy' sklaniaja sie ku opcji 2 niech i tak bedzie :) czas poszukac jakiejs konkretnej wysokotonowki
              mam na razie zwrotke janbo ktora i tak bym zmienil - dlatego myslalem o sekcji 3-droznej...
              dziex pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X